Nikkei Floresta

14 ↑

Με νέο look, το "Nikkei Floresta" ανεβάζει γαστρονομικές στροφές με σεφ τον Νίκο Ψηλό και εξελίσσεται στο κορυφαίο bar-restaurant του κέντρου της Αθήνας.

Είναι έξυπνη κίνηση ματ οι αλλαγές που πραγματοποίησε φέτος βγαίνοντας στον κήπο του το "Nikkei Floresta". Η διεύρυνση του ονόματος σηματοδοτεί μια καινούργια λογική όπου κάτω από την ομπρέλα Nikkei θα υπάρχει ένας υπότιτλος, που θα ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μαγαζιού. Εν προκειμένω, το Floresta εκφράζει την έξοδο στον κήπο, η οποία αυτό το καλοκαίρι συνοδεύεται από μια ριζική αλλαγή μ’ ένα μεγάλο, εντυπωσιακό μπαρ να έχει στηθεί στο έμπα, με μαρμάρινη εξωτική μπάρα και άγριο δάσος με κομμάτια δέντρων στη βάση του. Έχει αλλάξει το στιλ του μαγαζιού προς το πιο fun και, κάτω από την exotica των πολύχρωμων νημάτων στον ουρανό του στο μπροστινό κομμάτι, είναι εμφανής πλέον ο χαρακτήρας του bar-restaurant πλαισιωμένος από ψηλά τραπέζια (χοντρές φέτες μεγάλων δέντρων) και καρέκλες. Εκεί, μπορείς να τσιμπολογήσεις μια μεγάλη ποικιλία από bar bites (sushi, ceviche, edamame κ.ά.) και φυσικά να πιεις τα εξαιρετικά κοκτέιλ που δημιουργούν η Μαίρη Ταλαιπώρου και η πολυπληθής ομάδα bartender. Ξεχώρισατα Machu Pichu και Nom Nom, που συνδυάζονται πολύ ωραία με τα φαγητά. Εκεί, στο επάνω επίπεδο όπου βρισκόταν πέρυσι το μπαρ, φέτος συναντάμε ένα ανοιχτό sushi-ceviche bar, που προβάλλει τη δουλειά του "Nikkei Floresta" σ’ αυτό το γήπεδο. Παίρνεις λοιπόν θέση στον ιντριγκαδόρικο χώρο και καταστρώνεις το γευστικό σενάριο της βραδιάς. Δεδομένου όμως του πιο fun χαρακτήρα του μαγαζιού, θα περίμενα πιο ψαγμένες μουσικές επιλογές και όχι απλώς μονότονο beat.

Nikkei

Η άλλη μεγάλη αλλαγή έχει γίνει στην κουζίνα, την οποία έχει αναλάβει πλέον ο Νίκος Ψηλός. Η δουλειά του ξεχώρισε πέρυσι στο "Zuma" της Μύκονου, ενώ προηγουμένως είχε περάσει και από το αδελφάκι του στο Knightsbridge του Λονδίνου. Διατηρώντας τον nikkei χαρακτήρα της κουζίνας του, το γιαπωνέζικο χρώμα είναι σαφώς ενισχυμένο και όλη η κουζίνα βρίσκεται σε μια διαδικασία γκουρμέ εξέλιξης. Κι αυτό φαίνεται ακόμη και σε απλά πράγματα, όπως τα edamame που έρχονται φλαμπαρισμένα και "καρυκευμένα" με ιδιαιτέρως νόστιμο βούτυρο yuzu. Με δημιουργικό τρόπο, η κουζίνα συνθέτει τις προτάσεις των σούσι. Δεν βρίσκεις συχνά nigiri με χτένι και εδώ απολαμβάνεις την τρυφερή υφή του σ’ έναν φαντεζί συνδυασμό με spicy μαγιονέζα, πικάντικο kizami wasabi, που η τρούφα της περιγραφής δεν ακούγεται, και τραγανή, τηγανισμένη ρίζα λωτού. Η έννοια nigiri προσεγγίζεται ευφάνταστα όταν η ωραία κοιλιά τόνου o-toro, το καλύτερο κομμάτι δηλαδή, κάθεται αντί για ρύζι σ’ένα απαλό dumpling, αφήνοντας μια φίνα πικάντικη αίσθηση. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν υπήρχαν παιχνιδίσματα στην υφή του, όπως στο προηγούμενο. Τα nigiri ακολουθούν επίσης και πιο απλή λογική, όπως στην περίπτωση της φανταστικής γαρίδας Κοιλάδος, που συνδυάζεται πετυχημένα με λαδολέμονο yuzu. Η μόνη παρατήρηση είναι ότι τα βομβίδια του ρυζιού τους θα έπρεπε να είναι πιο σφιχτά.

Nikkei

Περνώντας στα ρολά, ομολογώ ότι εκείνο με ταρτάρ μαγιάτικο και χτένια με ξένισε αρχικά με τη χαλαρή υφή του, η φρεσκάδα του όμως σε συνδυασμό με το αρωματικό και ξεσηκωτικά πικάντικο dressing jalapeño με έκανε να το χειροκροτήσω. Πολύ ενδιαφέρον και το ρολό με τραγανή γαρίδα tempura και ισορροπημένη λιπαρότητα χελιού, που κάποιο πικάντικο κοντράστ θα έδινε έξτρα πόντους στο γλυκόξινο umami της σάλτσας του. Στα δυνατά χαρτιά συγκαταλέγω τα gyoza με πάπια, ωραία τρούφα και πεντανόστιμη, βελούδινη κρέμα παρμεζάνας. Αντιθέτως υπολείπονται από το επίπεδο των υπόλοιπων σπεσιαλιτέ, οι ψητές αγκινάρες με κρέμα στρειδιών και τραγανό jamon Iberico. Χωρίς να είναι μέτριο, του έλειπε η χάρη και η ζουμερότητα. Στα κύρια πιάτα μπορεί να υπάρχει μια ταλιάτα από σπανιόλικη Rubia Galega με αγριωπή, έντονη γεύση, οι σπεσιαλιτέ των ψαριών όμως εξιτάρουν περισσότερο, τα οποία έρχονται εντυπωσιακά σερβιρισμένα μέσα σε φύλλα μπανάνας. Η γλώσσα μαγειρεμένη με τρουφάτο βούτυρο με ponzu sauce κερδίζει πολλούς πόντους από την ξινούτσικη νοστιμάδα και τη δασωμένη αιχμηρότητα μανιταριών shiitake· το black cod έρχεται ζουμερό και με υπέροχη "αλαβάστρινη" υφή για να το βουτήξεις στον απολαυστικό νεωτερισμό ενός πολύ φρουτώδους και ταιριαστού grapefruit miso και με πετυχημένη συνοδεία βλίτων και φρέσκου γκρέιπφρουτ.

Nikkei

Από τον ξεχωριστό κατάλογο των επιδορπίων, μην παραλείψετε με τίποτα την έκπληξη του ανανά. Θα έρθει ολόκληρος μπροστά σας, αλλά μέσα στα κομμάτια του κρύβονται σερβιρισμένα η σάρκα του με καραμέλα, παγωτό ρούμι και μια κρεμ μπριλέ εσπρέσο. Το homemade σου με καραμέλα λευκής σοκολάτας, παγωτό μπανάνα και ένα κομμάτι της καψαλισμένο είναι ωραία ιδέα που θυμίζει μπανόφι, αλλά πρέπει να φροντίσουν να βγαίνουν πιο τραγανά. Το brownie με κρέμα καφέ έχει σαν τσαχπινιά μαύρο παγωτό καρύδα και είναι κλασικό και πετυχημένο. Το επίπεδο της κουζίνας του βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 14,5/20, και έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα το φτάσει.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 19/6.

NIKKEI FLORESTA (ξεν. "St. George Lycabettus") Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, 2107239366. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ. Τιμή: €42-84 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους ή στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια