Λόντζα της γειτονιάς

13

Αυτό το στέκι των Εξαρχείων έχει ψυχή, καλαισθησία, τιμές που τσακίζουν τον πληθωρισμό και συμπαθητικό φαγητό. Με λίγη προσοχή στην κουζίνα, το hype που εκπέμπει θα γινόταν ακαταμάχητο.

Λόντζα της γειτονιάς © Λεωνίδας Τούμπανος

Tηλ:

Τιμές:

€10 - €15

Δεν ήταν συνηθισμένο μέχρι τώρα να ασχολούνται οι νεότεροι με την παλιότερη, παραδοσιακή κουζίνα του χωριού και τα σπιτικά φαγητά. Μπορεί στο σπίτι να την έτρωγαν ευχαρίστως αλλά ούτε σ' ένα hype μπαρ μπορούσαν να την φανταστούν να φυσάει, ούτε σ'ένα μαγειρείο με άποψη πέρα από τα συμβατικά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αθηναϊκές γειτονιές. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν στην παραδοσιακή κουζίνα μετά την τρελή επιτυχία του "Pharaoh", αλλά και της "Λόντζας της γειτονιάς", του ηθοποιού Σπύρου Χατζηαγγελάκη, που κι αυτή δεν έχει παράπονο· έγινε darling των ΜΜΕ και της κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν με το "καλημέρα" και δικαίως, διότι είναι ένας όμορφα και έξυπνα φτιαγμένος χώρος. Έχει ορθάνοιχτη κουζίνα, όμορφα γήινα χρώματα (κεραμιδί, λαδί και σπασμένο λευκό), ενώ στη σάλα βρίσκεις γωνιές από σπίτι στο χωριό (ξυλόσομπα, καρέκλα, καλάθια με κρεμμύδια, σκούπα από ψαθί), αλλά και συνθέσεις με "νεκρές φύσεις" πρόσφατων εποχών, όπου το τρανζίστορ στο ράφι παίζει μονίμως Γ' Πρόγραμμα, παρέα με λάμπα πετρελαίου, μέλια, μύλους και βότανα.

Λόντζα της γειτονιάς
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν έχει σχέση με φτηνό φολκλόρ, πρόκειται για αεράτη καλοστημένη σκηνογραφία. Τρως σε "μπάρες" στερεωμένες σε τοίχους, τώρα όμως που ο καιρός ανοίγει μαζεύεται κόσμος έξω στη ροτόντα και στο μακρύ τραπέζι όπου μπλέκονται οι παρέες. Είναι πλειοψηφία αυτοί που παίρνουν φαγητό για το σπίτι, αλλά και μπόλικοι αυτοί που κάθονται και τρώνε επί τόπου.

Λόντζα της γειτονιάς
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν θα έλεγα τη "Λόντζα" μαγαζί εξόδου για φαγητό· περισσότερο cool στέκι των Εξαρχείων θα τη χαρακτήριζα, όπου συναντιούνται φοιτητές, ηθοποιοί, σύγχρονοι Αθηναίοι, διανοούμενοι, αριστοκρατικές κυρίες που παίρνουν το πακέτο τους. Πετάγεσαι για τσίμπημα μετά το γραφείο, δίνεις ραντεβού για να μην πας νηστικός στο σινεμά και στο θέατρο, περνάς για να βρεις γνωστούς και φίλους. Δίνεις την παραγγελία σου και σε φωνάζουν με το μικρό σου, για να παραλάβεις τη χάρτινη τσάντα με το φαγητό ή σερβιρισμένο σε τσίγκινα πιάτα πάνω σε πλαστικό δίσκο για το μεταφέρεις εκεί που κάθεσαι. Σερβιτόροι δεν υπάρχουν, αλλά νέα παιδιά που μαγειρεύουν και χτυπάνε παραγγελίες στην ταμειακή. Βρίσκω λάθος τον αυτοπροσδιορισμό "ταχυφαγείο", καθώς υποδηλώνει χώρο πολύ λιγότερο κοινωνικοποιημένο από τη "Λόντζα" και με πιο πρόχειρο φαγητό· εδώ μαγειρεύουν.

Λόντζα της γειτονιάς
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα φαγητά δεν είναι πολλά: πέντε βασικά πιάτα, δύο σαλάτες και άλλα τόσα γλυκά και τρία πιάτα ημέρας. Η βραστή γίδα είχε τελειώσει, δυστυχώς, έφαγα όμως ένα άλλο ασυνήθιστο ζουμάτο πιάτο. Το μοσχάρι κοκκινιστό σούπα έχει αρετές. Δεν χορταίνεις να ρουφάς το ζωμό του, ανάμεσα σε μοσχαρόσουπα και κοκκινιστό και δεν χορταίνεις να τον ρουφάς με το κουτάλι ή να βουτάς ψωμί ή πατάτες τηγανητές. Το κρέας έχει την ελαφράδα του βραστού, αλλά ξενέρωσα με τα παραβρασμένα μακαρόνια∙ ζούμε στον 21ο αιώνα πλέον και καμία γιαγιαδίστικη δικαιολογία δεν στέκει. Πρέπει να οργανωθεί διαφορετικά η κουζίνα για να τα μαγειρεύει έτσι, αν θέλει να γράφει, αλλά και να διαχειρίζεται καλύτερα τις πίτες της. Η σκοπελίτικη φουσκόπιτα έμοιαζε μπαγιάτικη παρότι ημέρας και στο χανιώτικο μπουρέκι τα λεπτά φύλλα είναι τόσο λάθος επιλογή, που θα προτιμούσα σκέτη τη γέμιση, σαν μπριάμ με κολοκύθια, πατάτα και φέτα.

Λόντζα της γειτονιάς
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ωραίο το ζουμερό λαβράκι στο κωνσταντινουπολίτικο balik ekmek – με λίγο λεπτότερο ψωμί για να "ακούγεται" πιο πολύ το ψάρι, θα ταξίδευα πιο πειστικά στην Πόλη. Τη μυρωδάτη πολίτικη σαλάτα με πλούσια αρωματικά και σταφίδες την προτείνω στα σίγουρα. Το ίδιο και τους αρωματικούς κεφτέδες με τις φρέσκες, γλυκοφάγωτες τηγανητές πατάτες, τη δυνατή σάλτσα ντομάτας και την ένταση της φέτας. Παρομοίως και τα αβγά μάτια (ελευθέρας βοσκής) με πατάτες τηγανητές, που μου θύμισαν το χωριό όπου λίγες μέρες νωρίτερα χαιρόμουν την ανωτερότητά τους. Οι λουκουμάδες με βιολογικό μέλι και κανέλα είναι αφράτοι και το ρυζόγαλο πλούσιο, αλλά θα ήθελα ν' ακούγεται περισσότερο το έλαιο πορτοκαλιού.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/4.

Η ΛΟΝΤΖΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, 2103612334. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ., από 1 μ.μ. Τιμή: € 10-15 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Λόντζα της γειτονιάς (Η)

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια