Vinoterra Resto & Cava

13

Έχει διεθνείς γεύσεις σε καλό επίπεδο, ζεστό, οινο-διάστικτο ντεκόρ και μια ολόκληρη κάβα για bonus ακριβώς δίπλα με περίπου χίλιες ετικέτες. Αν ανήκεις στους οινόφιλους, σίγουρα θα το εκτιμήσεις αυτό το wine restaurant στο Νέο Ηράκλειο.

Vinoterra Resto & Cava

Tηλ:

Τιμές:

€20 - €30

Έχει διεθνείς γεύσεις σε καλό επίπεδο, ζεστό, οινο-διάστικτο ντεκόρ και μια ολόκληρη κάβα για bonus ακριβώς δίπλα με περίπου χίλιες ετικέτες. Αν ανήκεις στους οινόφιλους, σίγουρα θα το εκτιμήσεις αυτό το wine restaurant στο Νέο Ηράκλειο

Vinoterra Resto & Cava - εικόνα 1

Μια βιβλιοθήκη φορτωμένη με κρασιά και ξυλοκιβώτια, φιάλες των 15 λίτρων που έγιναν βάση για αμπαζούρ –απέναντί μου έχω μια «φωτεινή» Βιβλία Χώρα δίπλα στην οποία το κλασικό μπουκάλι μοιάζει λιλιπούτειο–, φελλοί και καράφες: η οινική κουλτούρα είναι διάχυτη και κεντάει μια ωραία, κλασική ζεστασιά στο μοντέρνο χώρο με τους μαύρους τοίχους, τις χάλκινες ψηφίδες και τα μπεζ υφάσματα. Η κομψή σάλα, σε συνδυασμό με τη χαλαρή, instrumental και όχι μόνο μουσική, σου βγάζει κάτι το εκλεπτυσμένο και ταυτόχρονα χαλαρό και προσιτό. Δεν ξέρω πώς είναι η κατάσταση τις ημέρες αιχμής, μεσοβδόμαδα πάντως το 30-40something κοινό που πέτυχα στα τραπέζια μιλούσε χαμηλόφωνα. Το χάρηκα το περιβάλλον: οινικός πολιτισμός...
Η λίστα κρασιού, όσο αξιοπερίεργο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο για ένα wine restaurant, απλώς δεν υπάρχει. Στο «Vinoterra», που μια ολόκληρη κάβα γειτνιάζει τρόπον τινά με το τραπέζι σου, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι ωραία φάση: σηκώνεσαι, βγαίνεις, μπαίνεις στην αδελφή κάβα, που έχει μεγάλη «βάση δεδομένων» –πάνω από χίλιες ετικέτες–, και διαλέγεις είτε σόλο είτε με τη βοήθεια του σομελιέ Δημήτρη Κόλλια. Το να έχεις μια εικόνα για το τι θέλεις διευκολύνει τα πράγματα. Αλλιώς είναι μάλλον δύσκολο να εκμεταλλευτείς τέτοια μεγέθη (θα χρειαστεί να δαπανήσεις πολύ χρόνο). Το φοβερό πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι η επιβάρυνση για το σερβίρισμα του κρασιού στο εστιατόριο είναι μόλις € 5, corking fee στην ουσία. Αυτό σημαίνει πολύ καλές τιμές για όλη την γκάμα των κρασιών – πόσο μάλλον για τα ακριβά της συλλογής, στα οποία η πολιτική τιμών είναι… χωρίς προηγούμενο. Μπουκάλι και πάλι μπουκάλι: παρότι υπάρχουν και δέκα επιλογές σε ποτήρι, όποιο τραπέζι κι αν κοίταξα είχε φιάλη. Τα πιάτα του σχετικά μικρού μενού, που αλλάζει σε καθημερινή βάση, είναι μεν αρωματικά, αλλά δεν υπερβάλλουν, γεγονός που ευνοεί το ταίριασμα με το κρασί.
Η κουζίνα παίζει σε διεθνές ταμπλό κι έχει ωραία συνδυαστική λογική. Χρειάζεται ίσως λίγη παραπάνω προσοχή σε κάποιες εκτελέσεις, αλλά το concept το στηρίζει αρκετά καλά. Στην περίπτωσή μας το χτένι σοτέ με νότες tandoori, που ήρθε πάνω σε ελαφρύ πουρέ/σος κουνουπιδιού, με μια μίνι σαλατίτσα αγγουριού και λίγο κόλιανδρο, ήταν ντελικάτη, πολύ ευχάριστη αρχή. Τα ρεβίθια στη γάστρα, τραγανά, γλύκιζαν όμορφα με το κρεμμύδι, αλλά είχαν αρπάξει λιγάκι. Η καπνιστή φέτα τούς πήγαινε πολύ, ενώ ο βασιλικός όχι τόσο. Αντίθετα, ο βασιλικός ήταν πολύ ευχάριστη προσθήκη στο ριζότο με διάφορα μανιτάρια και αρκετό σκορδάκι, που ήρθε ωραία χυλωμένο και νόστιμο – πολύ επιτυχημένο. Το φασκόμηλο έδινε κάποιο τόνο στο κοτόπουλο (με peperoncino και θυμάρι, λαχανικά και πατάτες φούρνου), όμως από το πιάτο έλειπε λίγη ζωντάνια, οπότε μεταξύ των δύο κυρίως που παραγγείλαμε μας κέρδισε τελικά η μοσχαρίσια κόντρα, ψημένη ακριβώς όπως τη ζητήσαμε. Από τα γλυκά, τέλος, ξεχωρίσαμε τη marquise bitter σοκολάτας με σος πορτοκαλιού και ωραία καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

Η επίσκεψη της κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 15/10.

VINOTERRA RESTO & CAVA Μαρίνου Αντύπα 74-76, Νέο Ηράκλειο, 2102792100, 2102717554.
Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 25-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Vinoterra Resto & Cava

Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ν. Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια