Έργον

13

Το αθηναϊκό μεζεδο-παντοπωλείο της δημοφιλούς φίρμας κάνει γκραν σουξέ, με διαλεχτά προϊόντα και τη νεο-παραδοσιακή, ευφάνταστη κουζίνα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Έργον

Το αθηναϊκό μεζεδο-παντοπωλείο της δημοφιλούς φίρμας κάνει γκραν σουξέ, με διαλεχτά προϊόντα και τη νεο-παραδοσιακή, ευφάνταστη κουζίνα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Έργον - εικόνα 1

E ating and shopping: Το «Έργον» καθιέρωσε την εσχάτως ανερχόμενη στην Αθήνα φάση και τάση του μεζεδο-παντοπωλείου με μαγαζιά που, ξεκινώντας από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, επεκτάθηκαν σε Σκιάθο, Μύκονο και Ρόδο μέχρι να εγκατασταθούν στην Αθήνα και να ανοίξουν τα φτερά τους για το Λονδίνο. Αυτό της Νέας Ερυθραίας είναι εντυπωσιακό, φωτεινό και όμορφο. Στο έμπα σε υποδέχεται το παντοπωλείο με τα καλούδια του τακτοποιημένα σε ράφια και προθήκες από μέταλλο και κοντραπλακέ. με ποικιλία απίστευτη, ετικέτες με γραφιστικά που ξυπνούν τη νοσταλγία, ιδέες έξυπνες για να τις πάρεις και να τις χαρείς στο σπίτι. εκτός από τα συσκευασμένα, μάλιστα, υπάρχει κι ένα ψυγείο γεμάτο διαλεχτά τυριά και αλλαντικά.
Κάτω βιομηχανικό δάπεδο σε γκρίζο και «διάδρομος» από old fashioned πλακάκι που καταλήγει στη σκάλα η οποία οδηγεί στο πατάρι. στο πλατύσκαλο εντυπωσιακή γιγαντο-φωτογραφία της μάνας-πρότυπο που δημιουργεί τροφή. Δίπλα στο παντοπωλείο το μεζεδοπωλείο. Στο κέντρο της φωτεινής σάλας ένα βαρύ ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι και γύρω γύρω η χαρακτηριστική επίπλωση με το υλικό των ραφιών. ανάλαφρες μεταλλικές ραφιέρες με ξαπλωμένες φιάλες κρασιών δημιουργούν χωρίσματα που κάνουν το χώρο πιο οικείο. Φραγκάτοι, μοδάτοι, ποζάτοι, ordinary people (μικροί και μεγάλοι) γεμίζουν τα τραπέζια. Τα παιδιά που σερβίρουν φοράνε τα όμορφα T-shirts του «Έργον», δίνουν με χάρη όλες τις πληροφορίες για το μενού και συμπληρώνουν την cool αίσθηση που σφραγίζει την ατμόσφαιρα. Φαντασία και παράδοση: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχει δημιουργήσει ένα ιντριγκαδόρικο μενού που συνθέτει ψηφίδες της γευστικής μας παράδοσης με νέους τρόπους.
Έτσι διαμορφώνεται ένα πολύ όμορφο ρεπερτόριο μεζέδων και πιάτων γεμάτο νεολογισμούς. Να, όπως η πολύ ωραία μετατροπή του θεσσαλονικιού κους-κους σε μια πρωτότυπη «σαλάτα» με ψητά λαχανικά και πρασινάδες, που σε κερδίζει με την όμορφη υφή και τη γλυκοπικάντικη γεύση που της δίνουν τα μπαχαρικά, οι σταφίδες, το μέλι και το ξίδι ροδιού. Ανάλογη η αίσθηση από τα μπαστουνάκια ναξιώτικης γραβιέ­ρας που λιώνει μέσα σε μια αγριωπή κρούστα από βρώμη, χαρουπάλευρο και παπαρουνόσπορο και συνδυάζεται τολμηρά με γλυκό του κουταλιού. Υπάρχουν εδέσματα πιο κλασικά, όπως το ωραίο burger με φανταστική κέτσαπ από ντοματάκι­ Σαντορίνης, ενισχυμένο με προσούτο Ευρυτανίας, τυρί μετσοβόνε και πολύ καλές τηγανητές πατάτες.
Το οικείο έρχεται λίγο αλλιώτικα, με παϊδάκια πρόβεια που έχουν γεύση βαθύτερη από του αρνιού, ασυνήθιστη γαρνιτούρα τσάτνεϊ κρεμμυδιού με σιρόπι ροδιού και σταφίδες και ωραίες τηγανητές πατατούλες. Ενώ μου άρεσε πολύ η τραγανή υφή του τηγανόψωμου, η νόστιμη σάλτσα με σαντορινιό πελτέ, καυτερές και μη ψητές πιπεριές και λουκάνικο Τζουμαγιάς το καταπιέζει. Από τους πολύ ωραίους και με εστέτ παρουσίαση μεζέδες είναι το μαύρο τζατζίκι, σαν ανάγλυφο έργο τέχνης πάνω σε μαύρη πλάκα. Έχω δοκιμάσει δύο φορές τον τόνο με σταμναγκάθι και ψηφίζω τη γευστική ελαφράδα του, που δεν της λείπει το βάθος. Και το κεφάλαιο «γλυκά» είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Η βουβαλίσια κρεμ μπριλέ με κανέλα κι ελληνικό καφέ σκίζει. το τσουρέκι με λευκή σοκολάτα, χαλβά και σουμάδα από τη Νίσυρο ευρηματικό και απολαυστικό. το αλλιώτικο cheesecake σοκολάτας με γλυκά του κουταλιού κάστανο και τριαντάφυλλο εξίσου ωραίο. η κρέμα γιαουρτιού με γλυκό κυδώνι όπως την περιμένεις.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/11.

ΕΡΓΟΝ Χ. Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, 2106200821.
Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 20-25 (το άτομο χωρίς κουβέρ και ποτά).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια