Netflix: οι 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές παραγωγής της

Μένουμε σπίτι με αμέτρητα επεισόδια δράσης, φαντασίας, μυστηρίου και χιούμορ

Η - ελπίζουμε όχι πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμη - πραγματικότητα της συνύπαρξης με τον κορονoϊό COVID-19, και η πρακτική υποχρέωση όλων μας να μείνουμε περιορισμένοι στο σπίτι για κάποιο καιρό ακόμη, δεν σημαίνει πως... θα πρέπει να στερηθούμε και την ψυχαγωγία μας! Περισσότερες οικιακές ώρες για πολλούς από μας σημαίνουν πρόσθετες ώρες διαθέσιμες για την θέαση τηλεοπτικών σειρών που ενδεχομένως δεν προλαβαίναμε να παρακολουθήσουμε στην "κανονική" μας καθημερινότητα, οπότε τώρα... υπάρχει η δυνατότητα. Και όταν χρειάζεται κανείς άμεσα πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξει ανάμεσα σε τηλεοπτικές σειρές κάθε είδους, τότε - κακά τα ψέματα - καμία άλλη υπηρεσία περιεχομένου δεν συγκρίνεται με την Netflix. Το πρόβλημα: είναι υπερβολικά πολλές οι σειρές αυτές που διεκδικούν τον χρόνο μας. Ποιές τον αξίζουν πραγματικά;

Θέλοντας να εστιάσουμε κυρίως στις σειρές δικής της παραγωγής ή αυτές που πια έχουν μόνιμη παρουσία στον κατάλογό της - ώστε να είμαστε βέβαιοι πως θα είναι πάντα διαθέσιμες, καθώς οι πιο πολλές σειρές που δεν είναι παραγωγής Netflix προστίθενται κι αφαιρούνται από την βιβλιοθήκη της σε τακτά χρονικά διαστήματα - διαπιστώσαμε πως οι επιλογές μας ήταν πάρα, μα πάρα πολλές. Καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις ταινίες παραγωγής Netflix, με άλλα λόγια, οι οποίες ομολογουμένως είναι... ολίγες και εκλεκτές αν θέλει να ασχοληθεί κανείς μόνο με τις ποιοτικές. Αν μη τί άλλο στην κατηγορία των τηλεοπτικών σειρών είναι πρακτικά βέβαιο πως "έχουμε αδικήσει" ορισμένες, καθώς και ότι πολλοί θεατές έχουν πιθανώς Top 10 που διαφέρει εντελώς από το δικό μας!

Υπενθυμίζουμε πως για να παρακολουθήσει κανείς τις τηλεοπτικές σειρές της Netflix που προτείνουμε δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να έχει ενεργό λογαριασμό στην αμερικανική Δικτυακή υπηρεσία: με οποιοδήποτε e-mail μπορεί να δημιουργήσει δοκιμαστικό λογαριασμό διάρκειας ενός μήνα και - αν στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος κρίνει πως δεν τον ενδιαφέρει να τον διατηρήσει επί πληρωμή - να τον ακυρώσει την π.χ. 29η ημέρα χωρίς να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο. Κατά την εγγραφή και δημιουργία αυτού του δοκιμαστικού λογαριασμού θα ζητηθεί πιστωτική κάρτα, αλλά δεν θα χρεωθεί τίποτε σε αυτήν αν δεν παρέλθουν οι 30 ημέρες της δοκιμής. Ό,τι πρέπει για έναν μήνα οικιακής απομόνωσης, με άλλα λόγια!

Στις αρχές Απριλίου 2020, λοιπόν, αυτές είναι οι επιλογές μας για τις 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην Netflix:

Stranger Things


Καθόλου τυχαίο το ότι η παραγωγή που καθιέρωσε την Netflix ως προορισμό για ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές ήταν - πιότερο από το House of Cards - αυτή: νοσταλγικά eighties, μια παρέα παιδιών αναγνωρίσιμη απ' όσους τα ζήσαμε (τα eighties - όχι τα συμβάντα της παραγωγής!), η σωστή δοσολογία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, πολύ καλή σκηνοθεσία και σωστός ρυθμός, αποτελεσματικές ερμηνείες, υπέροχη μουσική... πώς θα μπορούσε να μην επιτύχει αυτό το κοκτέιλ; Ενδεικτικό του πόσο καλοστημένο και καλογραμμένο, ωστόσο, είναι το Stranger Things δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι, σε τρεις σεζόν ήδη, δεν έχει πλατυάσει και γνωρίσει πτώση στην ποιότητά του. Σπάνιο όσο και η ίδια η παραγωγή - γι' αυτό και συστήνεται ως μία από τις πρώτες για θέαση από τους "νέους πελάτες" της Netflix.

Daredevil


Δεν αποδείχθηκαν όλες οι σειρές υπερηρώων της Marvel που δημιούργησε η Netflix το ίδιο καλές, η πρώτη της όμως παραμένει αυτή που "έθεσε το πλαίσιο" και πιθανώς η πλέον πιστή στο πρωτογενές υλικό της. Ύφος κυνικό, σκληρό και "προσγειωμένο στην πραγματικότητα", σκηνοθεσία τηλεοπτική μεν αλλά με πλήθος από αξιομνημόνευτες σεκάνς σε όλες τις σεζόν, τίμιες ερμηνείες και προσεγμένος τεχνικός τομέας συνέθεσαν μία σειρά για την οποία δικαιούται τα εύσημα η Netflix και οφείλει να αναγνωρίσει η Marvel. Δεν ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψει ο τυφλός υπερασπιστής της δικαιοσύνης εντός κι εκτός δικαστηρίων στην μικρή ή μεγάλη οθόνη - για την ώρα υπάρχουν μόνο φήμες - μα οι πρώτες τηλεοπτικές του περιπέτειες σαφώς αξίζουν θέασης.

The Umbrella Academy


Πώς "περνά" ένα παρανοϊκό κόμικ στην μικρή οθόνη αλλά σε... mainstream μορφή; Έτσι: στηρίζεται περισσότερο στους εκκεντρικούς του χαρακτήρες και τα κίνητρά τους απ' ότι σε ένα σενάριο με ανατροπές (αυτό είναι κυριολεκτικά ο ορισμός του προβλέψιμου), αξιοποιεί περισσότερο τις σταδιακές αποκαλύψεις από τις σκηνές μάχης ή τις συγκρούσεις γενικότερα, στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά στην ωμή διασκέδαση και ουδέποτε σε... φιλοσοφικές αναζητήσεις. Άλλες παραγωγές με αυτά τα συστατικά θα ήταν άγευστες, όμως η πολύ καλή σκηνοθεσία, η έξυπνη χρήση των ειδικών εφέ και το απλώς ασυνήθιστο, πρωτότυπο στυλ του The Umbrella Academy επιτρέπουν στα παραπάνω συστατικά να λειτουργήσουν στο maximum. Βλέπεται καλύτερα με την... δοκιμασμένη προσέγγιση του binge watch, αφού το ενδιαφέρον του θεατή, το κρατά.

Mindhunter


O... ορισμός σχεδόν του αστυνομικού θρίλερ κατορθώνει κάτι μοναδικό: παρακολουθώντας κανείς τους πρωταγωνιστές ν' αναζητούν τα ψυχολογικά κίνητρα σε κατά συρροή δολοφόνους, παρακολουθεί και τους πρώτους σε άβολη ψυχολογική ανάλυση και, μέσα από όλο αυτό, τον εαυτό του να μην μένει αμέτοχος σε αυτήν. Το Mindhunter είναι γραμμένο πανέξυπνα, οι διάλογοί του είναι κυριολεκτικά υποδειγματικοί, η ατμόσφαιρά του όσο υποβλητική οφείλει παραμένοντας ρεαλιστική και τα του τεχνικά στοιχεία κορυφαία. Όλοι οι ηθοποιοί είναι άψογοι στους ρόλους τους, όμως "την παράσταση κλέβουν" συγκεκριμένοι ψυχοπαθείς δολοφόνοι (no spoilers), η συχνά ευρηματική κινηματογραφία και φωτογραφία, αλλά και η συνοδευτική μουσική. Καμία έκπληξη η εμπλοκή του David Fincher στην σκηνοθεσία πολλών επεισοδίων: αν δεν ήταν σειρά της Netflix, θα ήταν άνετα δική του ταινία... και αυτό μιλά από μόνο του.

Ozark


Καμία άλλη παραγωγή δεν συρρίκνωσε την αμφισημία της εγκληματικότητας, την απατηλή απλοϊκότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα και την επιβίωση ως κίνητρο με κάθε κόστος από αυτήν την ατμοσφαιρική, συχνά βαριά και αργή, αλλά απαράμιλλα προσωπική και υποβλητική σειρά. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, ο Jason Bateman στον βασικό ρόλο - και με μεγάλη εμπλοκή στην όλη παραγωγή - άψογος, οι υποστηρικτικοί ηθοποιοί πολύ καλοί στις δικές τους ερμηνείες, η σκηνοθεσία εξαιρετική, η συνοδευτική μουσική υπέροχη. Ο ρυθμός του δεν είναι για όλους, και κάποια σεναριακά νήματα δεν καταλήγουν να έχουν την σημασία που αρχικά τούς δίνεται, μα το Ozark παραμένει ποιοτική τηλεόραση στα χρόνια του εύπεπτου και οι θεατές που αναζητούν κάτι περισσότερο ενδοσκοπικό θα το εκτιμήσουν.

Altered Carbon


Σειρές επιστημονικής φαντασίας δεν διαθέτει λίγες στον κατάλογό της η Netflix, όμως καμία δεν είναι τόσο γνήσια... cyberpunk noir όσο αυτή: στο απώτερο μέλλον η συνείδηση, οι αναμνήσεις και ο χαρακτήρας του καθενός μπορεί να αποθηκευθεί σε ψηφιακή μορφή και να "μεταφερθεί" από σώμα σε σώμα εξασφαλίζοντας πρακτικά την αθανασία - σε όσους μπορούν να την πληρώσουν βέβαια. Ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει σε αυτό το πλαίσιο να βρει τον δολοφόνο ενός πάμπλουτου μαθουσάλα και τα πράγματα... παίρνουν ουκ ολίγες φορές τροπή παράξενη κι απρόσμενη. Υποβλητική διαστημική μα συνάμα κυνικά σκληρή ατμόσφαιρα, πολύ καλή σκηνοθεσία και εφέ, μερικές αληθινά εντυπωσιακές σεκάνς και υπαρξιακά ερωτήματα που συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας-θρύλους όπως ο Philip Dick απασχόλησαν, συνθέτουν ένα αμάλγαμα ασύγκριτο σε σχέση με άλλες τέτοιες προσπάθειες. Ο δεύτερος κύκλος δεν ήταν τόσο καλός όσο ο πρώτος, αυτός όμως ξεχωρίζει.

Blacklist


Το FBI, ευφυείς κακοποιοί με ιδιόρρυθμες μεθόδους και στόχους, θεωρίες συνομωσίας, οι προσωπικές περιπέτειες των μελών μιας ομάδας πρακτόρων και ένας απολαυστικός αινιγματικός εγκληματίας μπον-βιβέρ που ενσαρκώνεται υπέροχα από τον James Spader, όλα αριστοτεχνικά μπλεγμένα σε ένα συνολικό σενάριο που προχωρά... διστακτικά, μεν, αλλά τουλάχιστον αποζημιώνει με τις ανατροπές του. Προσεγμένης σκηνοθεσίας και άρτιο τεχνικά, το Blacklist είναι με τις μεγάλες σεζόν του "χορταστικό", με την χημεία ανάμεσα στους χαρακτήρες του ενδιαφέρον και εν τέλει... "πρόταση-ευκολάκι" για μεγάλο ποσοστό του τηλεοπτικού κοινού.

The Witcher


Οι περιπέτειες του μάγου μισθοφόρου Geralt of Rivia κάνουν την μετάβαση από τα ομώνυμα βιβλία και video games σε τηλεοπτικά επεισόδια με τρόπο επιτυχημένο, απρόσμενα προσεγμένο και σίγουρα με σεβασμό στο πρωτογενές υλικό - λόγος για τον οποίο η πρώτη σεζόν σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο στις τάξεις των θεατών που τον γνώριζαν ήδη, όσο και σ' εκείνες που τον γνώρισαν πρόσφατα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Henry Cavil είναι ιδανικός, οι άλλοι υθοποιοί στους υποστηρικτικούς "στέκονται στο ύψος τους", η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, η μουσική εποχής όλα λειτουργούν όπως πρέπει, ενώ το φορμά των αυτοτελών επεισοδίων με ένα γενικότερο σενάριο να προχωρά σταδιακά αποδίδει. Δεν είναι Game of Thrones, μα για πολύ καιρό θα είναι το κοντινότερο... μεσαιωνικό μαγικό πράγμα για ενήλικες, οπότε σαφώς αξίζει θέασης όχι μόνο από τους fans, μα από το ευρύτερο κοινό.

Black Mirror


Η εμβληματική τηλεοπτική σειρά που έθεσε για πρώτη φορά την τεχνολογία σε ένα πλαίσιο προβληματισμού και κοινωνικών προεκτάσεων όπως καμία άλλη δεν είχε κάνει ως τότε (και δεν έχει κάνει έκτοτε) είναι απλώς must-watch: κάθε αυτοτελές επεισόδιο πραγματεύεται και κάτι διαφορετικό, το καθένα έχει το δικό του στυλ και η ατμόσφαιρα που αποπνέουν ως σύνολο δεν είναι πάντοτε δυστοπική, παρακινεί ωστόσο τον θεατή να σκεφτεί το κάθε φορά θέμα προς διαπραγμάτευση ώρες αφότου "πέσουν οι τίτλοι" στην οθόνη. Γνωστοί ηθοποιοί, ποιοτική σκηνοθεσία, άριστη εικόνα και προσεγμένη μουσική ολοκληρώνουν μία από τις κορυφαίες φουτουριστικές - αλλά και άβολα... σχετικές με την πραγματικότητα - παραγωγές αυτήν την στιγμή. Απλώς μοναδική.

Sherlock


Η εκμοντερνισμένη βρετανική εκδοχή του Sherlock Holmes - κι όχι η αμερικανική που έχει αρετές μα ελάχιστη ψυχολογική διάσταση - ενσαρκωμένου από τον "πάει γάντι" Benedict Cumberbatch παραμένει μία από τις κορυφαίες νεότερες παραγωγές του BBC. Το σύγχρονο σκηνικό φιλοξενεί έξυπνα τις υποθέσεις που ο εκκεντρικός Holmes επιδιώκει να διαλευκάνει, ο Martin Freeman σε ρόλο "ανθρώπινου αντίβαρου" λειτουργεί αποτελεσματικά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή/και κακοποιοί έχουν αξία περισσότερη απ' ότι σε άλλες σειρές του είδους. Κάθε σεζόν είναι μικρή σε διάρκεια και δεν ξέρουμε πότε (ή αν) θα επιστρέψει πλέον ο Doctor Strange ως Sherlock, όμως προτρέπουμε το κοινό να απολαύσει τις πρώτες και να... ελπίζει μαζί μας για το δεύτερο!

Άλλες σειρές στην βιβλιοθήκη της Netflix που αξίζουν την προσοχή των θεατών είναι οι Lucifer (ο Διάβολος ζει στο Los Angeles και ερωτεύεται με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες Γης και Ουρανού), Criminal (η ψυχολογία του δωματίου ανάκρισης σε συνδυασμό με την κλειστοφοβική σκηνοθεσία λειτουργούν απρόσμενα καλά), Manhunt: Unabomber (αστυνομικό θρίλερ slow-burner με εκπληκτική σκηνοθεσία και ατμόσφαιρα), Peaky Βlinders (το απαράμιλλα αγγλικό στυλ έχει καταστήσει αυτό το έπος εγκλήματος και βίας αληθινό all-time classic), The Crown (ποιός το περίμενε πως η πορεία της βασίλισσας Ελισάβετ της Β' θα αποδεικνυόταν τόσο τηλεοπτικά ενδιαφέρουσα και δημοφιλής) και Better Call Saul (ο δικηγόρος των Breaking Bad σε αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας με το origin story του στο επίκεντρο).

Αυτό το Top Ten, σε κάθε περίπτωση, θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει σε βάθος χρόνου καθώς η Netflix θα κάνει διαθέσιμες όλο και περισσότερες σειρές δικής της παραγωγής στο συνδρομητικό της κοινό - γι' αυτό... τακτικές επισκέψεις στην παρούσα σελίδα συνιστώνται ανεπιφύλακτα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ