PSN Gems: Μέσα σε τόσα, βρες τ' αληθινά... διαμάντια!

Τί είναι, πώς θα τα εντοπίσεις, πώς θα τ' αποκτήσεις σε ακόμη χαμηλότερο κόστος από το αρχικό

Τα games για το PlayStation4 αριθμούν πλέον τα 1800 περίπου και πολλά από αυτά είναι τεχνικά εντυπωσιακά και σαφώς ανωτέρου επιπέδου από τ' αντίστοιχά τους στο PlayStation3 - αν υπάρχει ωστόσο περιθώριο για... παράπονο όσον αφορά όχι μόνο τα συγκεκριμένα, αλλά και αυτά για Xbox One, αυτό βρίσκεται στο κόστος των γνωστότερων νέων τίτλων. Μία παραγωγή επιπέδου ΑΑΑ κοστίζει συνήθως από €59.99 έως €69.99 - δεν αναφερόμαστε σε ειδικές ή συλλεκτικές εκδόσεις, αλλά στις απλές - ποσό που δεν μπορεί να καταβάλλει όσες φορές θα ήθελε κάθε χρόνο σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών σήμερα. Ευτυχώς, υπάρχει εναλλακτική και δεν είναι άλλη από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony, το PlayStation Store - το οποίο περιέχει από games κυριολεκτικά... τα πάντα, άρα και τα καλύτερα!

Με το καλοκαίρι που πλησιάζει - και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που προσφέρει σε πολλούς gamers - ως αφορμή, θεωρήσαμε ενδιαφέρον να εξετάσουμε για πρώτη φορά αναλυτικά τα... PSN Gems, δηλαδή τα "διαμάντια-games" που "κρύβονται" στην τεράστια βιβλιοθήκη των τίτλων που πωλούνται μέσα από το PlayStation Store. Αυτά τα games δεν καλύπτουν μόνο όλες τις βασικές κατηγορίες τίτλων που θα ήθελε να παίξει κανείς στο PS4, αλλά προσφέρονται και σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των τυπικών €59.99-€69.99 που κοστίζει μία νέα ΑΑΑ παραγωγή όταν πρωτοκυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από τα €4.99 και, ενώ θεωρητικό maximum δεν υπάρχει, αν θέλει κανείς να παραμείνει στην... low-budget "ζώνη" αυτών των PSN Gems θεωρούμε πως οφείλει να κινηθεί στο όριο των €29.99, στο 50% δηλαδή του κόστους που έχει ένας πλήρης νέος τίτλος του PS4.

Ποιά είναι όμως αυτά τα PSN Gems του PlayStation4 ως games αυτά καθ' αυτά; Είναι... όλων των ειδών: καλύπτουν σχεδόν κάθε μία από τις παραδοσιακές, δημοφιλείς κατηγορίες (και μερικές που δεν χαρακτηρίζονται με ακρίβεια), μπορεί να είναι ολοκαίνουργιοι ή παλαιότεροι, να είναι βελτιωμένες εκδόσεις τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει στο PlayStation3 ή σε άλλα συστήματα ψυχαγωγίας, να είναι δημιουργημένα από μεγάλες εταιρείες ή ολιγάριθμες ομάδες. Είναι μικρότεροι σε μέγεθος αρχείου - δεν ανέρχονται στα 45-50 ή παραπάνω GB των "μεγάλων" games, αλλά στα 5-15 GB συνήθως, άρα είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η λήψη τους - και δεν συνοδεύονται στην πλειοψηφία τους από πρόσθετο υλικό (DLC/Season Pass) που θα κόστιζε έξτρα. Είναι παραγωγές που - σε μεγάλο τους ποσοστό, έστω κι όχι απαραίτητα - δεν διατίθενται σε υλική μορφή, στα ράφια των καταστημάτων δηλαδή, αλλά πωλούνται μόνο στο PS Store.

Όπως προαναφέραμε, τα πιο πολλά από αυτά τα games διατίθενται από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους με κόστος ανάμεσα στα €4.99 και τα €29.99. Ένας τρόπος να εξοικονομήσει κανείς χρήματα στην αγορά τους είναι - προφανές, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσος κόσμος τελικά δεν μπαίνει στην διαδικασία να το κάνει - να παρακολουθεί την ειδησεογραφία του gaming στα διάφορα websites: έτσι θα ξέρει την ημερομηνία κυκλοφορίας διαφόρων PSN Gems και θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την τιμή "γνωριμίας" (χαμηλότερη της κανονικής) που πολλές από αυτές τις παραγωγές υιοθετούν κατά την πρώτη εβδομάδα διάθεσής τους στο PS Store. Ένας άλλος προφανής τρόπος - τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει κανείς επισκεπτόμενος τακτικά το επίσημο blog της Sony για τα PlayStation - για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα στην αγορά PSN Gems είναι οι διαφόρων ειδών εκπτώσεις που γίνονται στο PlayStation Store. Είτε θεματικές, είτε επετειακές ή εορταστικές, είτε "ξαφνικές" και πολύ μικρής διάρκειας (flash sales) οι εκπτώσεις αυτές συχνά γίνονται σε PSN Gems μειώνοντας περαιτέρω το κόστος τους. Είναι, δε, χρησιμότατες για games που "έχει στα υπ' όψιν" κανείς χωρίς να τα "βιάζεται" απαραίτητα.

Ένας τρόπος για να εξοικονομεί κανείς ακόμη περισσότερα χρήματα κατά την διάρκεια των εκπτώσεων του PS Store - σε όλα τα είδη των games, όχι μόνο των PSN Gems - είναι να έχει ενεργή συνδρομή στην υπηρεσία PlayStation Plus. Οι συνδρομητές της λαμβάνουν σταθερά σε αυτές τις εκπτώσεις μείωση στην τελική τιμή της τάξης του 10%-15%, συχνά περισσότερο, περαιτέρω της αρχικής. Μιλώντας, άλλωστε, για το PlayStation Plus, αξίζει να σημειωθεί πως στα 3 ή 4 δωρεάν games που λαμβάνουν κάθε μήνα οι κάτοχοι PlayStation4 ως προνόμιο της υπηρεσίας αυτής έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί ουκ ολίγα games που αναδείχθηκαν σε PSN Gems - τόσο στην "πρεμιέρα" τους, όσο και στο πέρασμα του χρόνου. Το περίφημο Rocket League πέρυσι, τα Don't Starve και The Swapper νωρίτερα ή τα Journey και Escape Plan ακόμη νωρίτερα είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τέτοιων PSN Gems που αποκτήθηκαν από τους κατόχους PS4 εντελώς δωρεάν σε διαφορετικά χρονικά σημεία της πορείας τους στο PS Store.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως όποιος... "το ψάχνει" μπορεί να κερδίσει σε βάθος χρόνου πολλά χρήματα "κυνηγώντας" PSN Gems και να "χτίσει" μία αξιολογότατη, ποιοτική συλλογή από 15-20 τέτοια games με το κόστος που θα αποκτούσε 3 ή 4 από τις "μεγάλες" πρωτοεμφανιζόμενες εμπορικές παραγωγές ετήσιας εμφάνισης. Η διαφορά στις ώρες ψυχαγωγίας που μπορεί να αποσπάσει, αντίστοιχα, από τόσα πολλά διαφορετικά games σε σχέση με τα πολύ λιγότερα (και συνήθως... σε όλα τους αναμενόμενα) περισσότερο "ονομαστά" games είναι πολύ μεγάλη. Γνώμη μας: στο "σαφάρι" για PSN Gems αξίζει να βρίσκονται σε τακτική βάση όλοι οι κάτοχοι PlayStation4. Και για όσους ή όσες δεν έχουν τον χρόνο, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε τους καρπούς του... δικού μας "σαφάρι", αυτού που κάναμε ακριβώς αυτό για λογαριασμό τους: "κυνηγήσαμε" και συγκεντρώσαμε πάνω από 25 τέτοια PSN Gems, ξεχωρίζοντάς τα από τα εκατοντάδες διαθέσιμα. Μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ