11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες

Το τοπίο της νυχτερινής εξόδου μπορεί να είναι πιο αποκεντρωμένο από ποτέ, όμως η διασκέδαση εξακολουθεί να λειτουργεί με τη λογική της πιάτσας, καθώς –ως γνωστόν– «ο κόσμος φέρνει κόσμο». Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις γειτονιές με τα περισσότερα μπαρ ανά κάτοικο να διαφέρουν μεταξύ τους;

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες

Το τοπίο της νυχτερινής εξόδου μπορεί να είναι πιο αποκεντρωμένο από ποτέ, όμως η διασκέδαση εξακολουθεί να λειτουργεί με τη λογική της πιάτσας, καθώς –ως γνωστόν– «ο κόσμος φέρνει κόσμο». Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις γειτονιές με τα περισσότερα μπαρ ανά κάτοικο να διαφέρουν μεταξύ τους;

Ιστορικό κέντρο

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 1
Το interior design του «The Clumsies» κάνει αίσθηση

Το απόλυτο χωνευτήρι. Εδώ βρίσκονται εμβληματικά cocktail bars, προχωρημένοι πολυχώροι, μυστικές αυλές κι αίθρια, ταράτσες για αθεράπευτα ρομαντικούς, μπαράκια για music heads, κλασικά στέκια της πόλης και hip αφίξεις. Εδώ εκδηλώνονται οι νέες τάσεις, εδώ συνυπάρχουν οι φυλές, εδώ τριγυρνούν και οι τουρίστες, εδώ είναι και η περίφημη Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με τις καθημερινές να ατονούν, τα παρασκευοσάββατα να κινούνται καλύτερα και την έκπληξη να παραμονεύει παντού και κάθε στιγμή.

Νέα Ερυθραία

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 2
«Νησιωτική» ατμόσφαιρα στον πεζόδρομο της Νέας Ερυθραίας, όπου βρίσκεται το «Low»

Με την κίνηση να ζωντανεύει απότομα μόλις τελειώσουν οι σχολικές εξετάσεις, το πλακόστρωτο ξέφωτο που κρύβεται ανάμεσα στις οδούς Χαριλάου Τρικούπη και Στροφυλίου αποτελεί το απόλυτο σημείο συνάντησης των late teens των βορείων προαστίων και όχι μόνο, με το σκηνικό να θυμίζει Δεκαπενταύγουστο σε νησί και τα mainstream χιτάκια να εκτοξεύονται από παντού. Πάντως, οι πιο ενήλικες και ποιοτικές επιλογές για φαγητό, ποτό ή και τα δύο είναι εκεί δίπλα στα γύρω στενά.

Γκάζι

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 3
Gazoline

Το κομφούζιο των δυνατών ντεσιμπέλ στις οδούς Τριπτολέμου και Βουτάδων τού έχουν κολλήσει τη ρετσινιά του «νέου Μπουρναζιού» και το έχουν αποχρωματίσει αρκετά από τις γραφικές διαστάσεις της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Όμως, εκτός από παιδική χαρά της mainstream νεολαίας, το Γκάζι κρύβει ακόμη μερικές από τις πιο ξένοιαστες ταράτσες, καθώς και κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά μπαρ της πόλης. Η κατηγορία «gay & lesbian» έχει ισχυρή παρουσία σε αυτήν την περιοχή, η οποία σε κάνει να νιώθεις σαν τουρίστας στην ίδια σου την πόλη.

Χαλάνδρι

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 4
Σταθερή αξία εδώ και δυόμισι δεκαετίες ο «Ανδρόνικος» στο Χαλάνδρι

Γύρω από τη μεγάλη εμπορική αγορά του (η οποία υποφέρει λιγότερο σε σχέση με εκείνες άλλων περιοχών) δημιουργήθηκε η παράλληλη οικονομία της εστίασης με μια ευρύτατη γκάμα επιλογών σε φαγητό και ποτό. Στη μεγαλύτερη off Broadway πιάτσα της πόλης λειτουργούν κάποια από τα σημαντικότερα spots της κοκτεϊλικής σκηνής αλλά και νεολαιίστικα στέκια με κέφι και παλμό. Πάνω από όλα, ωστόσο, το Χαλάνδρι είναι η χαρά της μπαρότσαρκας, με τη δράση να τοποθετείται πρωτίστως στους πεζόδρομους.

Κουκάκι

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 5
BEL RAY

Η κίνηση εντοπίζεται βασικά στον πεζόδρομο της Γεωργάκη Ολυμπίου καθώς και στη μικρή πλατεία της οδού Φαλήρου, δυο βήματα από τον πεζόδρομο της Δράκου. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν τα low budget νεο-καφενεία, με το τρίπτυχο «κρασάκι - τσίπουρο - μεζές» να προσφέρεται για ατελείωτες κουβέντες και χαλαρές εξόδους απαλλαγμένες από την ψυχολογική πίεση του big night out… Σε αρμονία με αυτό το σκηνικό, αναπτύσσεται σταδιακά μια ιδιαίτερη δυναμική με νέα all day bars μοντέρνας αντίληψης, τα οποία θα μας απασχολήσουν.

Αιμιλίου Βεάκη (Περιστέρι)

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 6
«Manor House», το μοναδικό roof bar στην Αιμιλίου Βεάκη

Η πιάτσα που πήρε τα ηνία από το Μπουρνάζι, «διαβάζοντας» το αίτημα για πιο μαζεμένα και λιγότερο απρόσωπα μαγαζιά, εκτείνεται στις δύο όχθες ενός πεζόδρομου ήπιας κυκλοφορίας, με τα τραπεζοκαθίσματα να παρατάσσονται έτσι ώστε να βλέπεις και να σε βλέπουν. Το mainstream και το «λίγο απ’ όλα» είναι ακόμη ο κανόνας, όμως ευδοκιμούν και μπαράκια με χαρακτήρα, ποιοτικές υπηρεσίες και φανατικό κοινό από κάθε γωνιά της Αθήνας.

Νέα Σμύρνη

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 7
Απλίκα

Η κεντρική της πλατεία προσφέρεται για σουλάτσο όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες του καλοκαιριού, με τη δεξιά της πλευρά (όπως την αντικρίζεις από την Ελ. Βενιζέλου) να φιλοξενεί τα all day bars με το μεγαλύτερο νυχτερινό ενδιαφέρον και τα «τραπεζάκια έξω» να αποτελούν μόνιμο καθεστώς, την ώρα που οι μουσικές μπερδεύονται όχι πάντα και τόσο γλυκά. Στους γύρω δρόμους θα συναντήσετε όμως και άλλους προορισμούς εξόδου, πιο αυτόνομους και με περισσότερο χαρακτήρα.

Παγκράτι

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 8
Muzique cafe

Αυτή η cool μικρή και αναπτυσσόμενη πιάτσα μοιράζεται σε δύο πόλους: ο ένας βρίσκεται στην οδό Αρχελάου και στην Πλατεία Προσκόπων και ο άλλος στην Πλατεία Πλαστήρα. Όσο πολυσύχναστα κι αν είναι, τα μπαράκια και τα νεο-καφενεία του Παγκρατίου λειτουργούν σε ρελαντί ρυθμούς, με χαμηλές τιμές και χαμηλούς τόνους. Αν νομίσεις ότι τίποτα συναρπαστικό δεν συμβαίνει εδώ, τότε χάνεις το νόημα. Που είναι να αράξεις και να μιλήσεις. Αν πάλι πεινάσεις, οι επιλογές σε φτηνό πλην τίμιο φαγητό (street και όχι μόνο) αφθονούν.

Γλυφάδα

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 9
Holy Spirit

Με το προ τριετίας ωστικό κύμα του bar explosion να απλώνεται πέρα από την –πάντοτε glam– οδό Ζησιμοπούλου, η Γλυφάδα έγινε το επίκεντρο της εξόδου των νοτίων προαστίων, κλέβοντας πόντους από την παραλιακή και διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα lifestyle πρωτόκολλα διασκέδασης. Εδώ οι μαυρισμένοι κάτοικοι των γύρω περιοχών χαλαρώνουν ως επί το πλείστον με house ή κι ελληνική μουσική, απολαμβάνοντας ωραία cocktails μαζί με το προνόμιο να ζουν σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αθήνας για το καλοκαίρι.

Πανόρμου

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 10
le roi

Λατρεμένη γειτονιά των φοιτητών, η πιάτσα της Πανόρμου και, ασφαλώς, το στενάκι της Αλεξάνδρου Παυλή είναι μια… θάλασσα από τραπεζοκαθίσματα, ζωηρές ομιλίες αλλά και κράχτες που θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν στο μαγαζί τους. Έχει την πλάκα του, αλλά ψάξ’ το λίγο παραπάνω και θα συναντήσεις ιστορικά μπαρ της πόλης, δροσερές αυλές, μπαλκονάκια για να αγναντεύεις την κίνηση καθώς και μια αυτόνομη πολιτεία διασκέδασης στα επάνω πατώματα των μπαρ, με τις ταράτσες τους να παρατάσσονται, σαν έτοιμο πλατό δράσης για ταινία με σούπερ ήρωες.

Χολαργός

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 11
White Spoon

Στο «έβγα» του ομώνυμου σταθμού του μετρό, είναι 6-7 όλα κι όλα μπαρ, τα οποία έχουν δημιουργήσει το νέο επίκεντρο εξόδου στα ανατολικά προάστια. Σχεδόν όλα διακρίνονται για το μικρομεσαίο μέγεθος, την all day λειτουργία, τις καλές επιδόσεις στα cocktails και την μπαρίστικη μουσική τους. Αν το Χαλάνδρι σου παραπέφτει μεγάλο και η Πλατεία Αγίας Παρασκευής σου παρακάνει lounge, ο Χολαργός είναι ο νέος σου προορισμός!

Best of

Στο εμπορικό τρίγωνο, το βραβευμένο «Baba Au Rum» βρίσκεται στην πρωτοπορία του mixology και το «Gin Joint» του Δημήτρη Κιάκου μας εκπαιδεύει στα gin του κόσμου. Στην πολύβουη πλατεία Αγίας Ειρήνης το «Tailor Made» αποτελεί εκλεκτικό all-day προορισμό και το «Noel», με επικεφαλής της μπάρας τον Γιάννη Κοροβέση, συγκεντρώνει το hip κοινό. Η ταράτσα με τη δραματική θέα του «A for Athens» είναι καθημερινά busy, ενώ το off-downtown «CV Distiller» ανανεώνει την έννοια του κλασικού ποτάδικου.

Στα βόρεια, απαραίτητες στάσεις στο Χαλάνδρι είναι ο πρόσφατα ανακαινισμένος «Ανδρόνικος», το πάντα ανήσυχο «Think Positive», το «Σπίτι», με τις καλύτερες μουσικές, και το «Theory». Στην υπό διαμόρφωση «πάνω πλατεία» της Αγίας Παρασκευής, νέο χαρακτήρα φτιάχνουν το «Encore» και το «Big Spoon», αδερφάκι του «White Spoon». Τη σημαία του comeback της Κηφισιάς σηκώνουν το «The Dalliance House» και το «Μουστάκι».

Κατεβαίνοντας στα νότια, περνάμε από το δεύτερο «Tailor Made», στην πλατεία Νέας Σμύρνης, ενώ φτάνοντας στη θάλασσα προτιμάμε για χαλάρωση το «Holy Spirit» του Ξαβιέ Μισαηλίδη – στη Λαοδίκης και σε «beach» εκδοχή στο «Yabanaki» της Βάρκιζας. Πάνω στο κύμα, το «Ark» στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μια δυνατή κάρτα με cocktails σε επιμέλεια του Τεό Σπυρόπουλου.

Summer cocktails

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 12

«42» Cupidity
Την... απληστία για απόλαυση που νιώθουν οι ερωτευμένοι, ο Χρήστος Χουσέας τη μεταφράζει σε ένα cocktail με ρούμι, μάνγκο, γάλα καρύδας, σαφράν και φιστίκι Αιγίνης. Πιείτε το βλέποντας τα φιλμάκια της εταιρείας του Ρίντλεϊ Σκοτ με το ίδιο όνομα…

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 13

«Mr. Peacock» Clandestino
Πήρε το όνομά του από το τραγούδι του Manu Chao και βραβεύτηκε στο Bacardi Legacy. Ο Χάρης Δάρρας, συνιδιοκτήτης του «Mr. Peacock» στο Χαλάνδρι, έχει κλείσει σ’ αυτό το δροσιστικό ποτό όλα τα αρώματα της Κούβας.

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 14

«Mosaiko» Tia Dalma
Ένα «πειραγμένο Dark ’n’ Stormy» από την ομάδα του γλυφαδιώτικου bar (Δημήτρης Γούζιος [φωτό], Δημήτρης Ζόγκας και Νίκος Πουζμπούρης). Οι σινεφίλ θα αναγνωρίσουν το όνομα από το χαρακτήρα της Καλυψώς στους «Πειρατές της Καραϊβικής».

11 γειτονιές για ατελείωτες μπαρότσαρκες - εικόνα 15

«MoMix»
Trespassing Μια δημιουργία του «μοριακού» Άρη Χατζηαντωνίου, με βάση gin εκχυλισμένο με ginger και λευκό Lillet. Σερβίρεται με σωλήνα γεμισμένο με «χαβιαράκια» lychee σε ένα mini Aperol cocktail – ιδανική η αυλή των «MoMix» στο Γκάζι και τη Γλυφάδα για να το απολαύσετε.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Mosaiko

Λαοδίκης 30, Γλυφάδα
  • Bars

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Holy Spirit

Λαοδίκης 41, Γλυφάδα
  • Bars

Theory Bar And More

Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι
  • Bars

White Spoon

Λεωφ. Μεσογείων 234 & Βεντούρη 1, Χολαργός
  • Bars

Dalliance House (The)

Κυριαζή 19, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Big Spoon

Αγίου Ιωάννου 65, Αγία Παρασκευή
  • Εστιατόρια

CV Distiller

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον
  • Bars

Noel

Κολοκοτρώνη 59Β, κέντρο
  • Bars

Mr. Peacock

Κατσουλιέρη 7, Χαλάνδρι
  • Bars

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.