Τα Όσκαρ πήραν τη «Μορφή του Νερού»! | Δείτε όλους τους νικητές

Η ρομαντική ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της απονομής η οποία κινήθηκε σε ήπιους πολιτικούς τόνους και επιφύλασσε εκπλήξεις σε σημαντικές κατηγορίες.

Τα Όσκαρ πήραν τη «Μορφή του Νερού»! | Δείτε όλους τους νικητές

Η ρομαντική ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της απονομής η οποία κινήθηκε σε ήπιους πολιτικούς τόνους και επιφύλασσε εκπλήξεις σε σημαντικές κατηγορίες.

Τα Όσκαρ πήραν τη «Μορφή του Νερού»! | Δείτε όλους τους νικητές - εικόνα 1
© Getty Images

Η απονομή των φετινών 90ών βραβείων Όσκαρ συνέπεσε με τη διεξαγωγή του επίσης επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο σε συνεργασία με την Cosmote TV διοργάνωσε μία ξεχωριστή σινεφίλ βραδιά στο μεγαλοπρεπές και κατακόκκινο, όπως ορίζει η περίσταση, σινεμά Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους. Πήραμε θέση λοιπόν μαζί με τους ενθουσιώδεις θεατές και παρακολουθήσαμε την απονομή των Όσκαρ στη μεγάλη οθόνη, με τον παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ να μας καλωσορίζει στο Dolby Theater για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Όλοι περιμέναμε πως αυτή θα ήταν η πιο πολιτικά φορτισμένη τελετή των τελευταίων ετών, με τρία κινήματα να είναι «παρόντα» (#MeToo, #TimesUp, #NeverAgain) εκπροσωπώντας γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, διεκδικώντας ισότιμη εργασιακή σχέση με τους άντρες σε κάθε χώρο δουλειάς και απαιτώντας να περιοριστεί η οπλοκατοχή ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά μαζικών πυροβολισμών όπως συνέβη πρόσφατα σε σχολείο της Φλόριντα.

Εν τέλει διατηρήθηκαν ήπιοι τόνοι, με τον Κίμελ να στρέφει τα αστεία του άμεσα προς την επικαιρότητα των τελευταίων μηνών και δη τον Χάρβι Γουάνστιν, αφού πρώτα αυτοσαρκάστηκε απολαυστικά όταν πρότεινε στους υποψήφιους να μη βιαστούν να σηκωθούν για να πάρουν το βραβείο τους όταν ακούσουν το όνομά τους, αναφερόμενος φυσικά στην περσινή αξέχαστη λανθασμένη αναγγελία του «La La Land» αντί του «Moonlight» στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Δείτε παρακάτω τον εισαγωγικό μονόλογό του:

Στα καθαυτό βραβεία, η «Μορφή του Νερού» με τις 13 συνολικά υποψηφιότητες απέσπασε τελικά 4 βραβεία στις κατηγορίες της οργάνωσης παραγωγής, πρωτότυπης μουσικής για τον Αλεξάντρ Ντεσπλά, σκηνοθεσίας για τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο που έγινε ο τρίτος Μεξικανός νικητής στην κατηγορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τους Αλφόνσο Κουαρόν και Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, και φυσικά το σημαντικότερο Όσκαρ όλων αυτό της καλύτερης ταινίας.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τα 3 Όσκαρ που απέσπασε η «Δουνκέρκη» (ηχητικό μοντάζ, ηχητικό μιξάζ, μοντάζ), μεταξύ άλλων γιατί έχει ένα περισσότερο από το μεγάλο φαβορί της βραδιάς τις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», ταινία η οποία επικράτησε στις αναμενόμενες κατηγορίες α' γυναικείου ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ -η οποία παρέλαβε σε εκστατική κατάσταση το αγαλματάκι της- και β' αντρικού ρόλου για τον Σαμ Ρόκγουελ.

Δύο βραβεία απέσπασαν επίσης η «Πιο Σκοτεινή Ώρα», όπως προβλέψαμε για το μέικ-απ και τον α' αντρικό ρόλο για τον Γκάρι Όλντμαν, το σίκουελ «Blade Runner 2049» για το οποίο βραβεύτηκε επιτέλους μετά από 14 υποψηφιότητες ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντόκινς, με την ταινία να κερδίζει και στην κατηγορία των ειδικών εφέ. Τα βραβεία καλύτερου animation και πρωτότυπου τραγουδιού πήγαν στο αγαπημένο «Coco».

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε στο σενάριο, όπου η Ακαδημία προτίμησε το αντιρατσιστικό θρίλερ «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ έναντι του κοινωνικού δράματος «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ο οποίος πέρασε στο κάθισμά του όλη την απονομή, κάτι ασυνήθιστο για εκείνον φέτος, αλλά και για την Ακαδημία η οποία συνήθως απονείμει το βραβείο σεναρίου και στην καλύτερη ταινία. Παντελώς αναπάντεχη ήταν και η μη βράβευση του ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» των Ανιές Βαρντά & JR που παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, με το παραγωγής Netflix ντοκιμαντέρ «Icarus» να επικρατεί. Το χιλιανό φιλμ του Σεμπαστιάν Λέλιο «Μια Φανταστική Γυναίκα» αναδείχθηκε ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, αφήνοντας έξω το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ, με τέλος την Άλισον Τζάνεϊ να παίρνει το β' γυναικείο ρόλο - το μοναδικό βραβείο για το «Εγώ, η Τόνια».

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους νικητές:

Οι νικητές των Όσκαρ

Καλύτερη ταινία

Η Μορφή του Νερού

Σκηνοθεσία

Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού»)

Α' Γυναικείος Ρόλος

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»)

Α' Αντρικός Ρόλος

Γκάρι Όλντμαν («Η πιο Σκοτεινή Ώρα»)

Β' Γυναικείος Ρόλος

Άλισον Τζάνεϊ («Εγώ, η Τόνια»)

Β' Αντρικός Ρόλος

Σαμ Ρόκγουελ («Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»)

Πρωτότυπο Σενάριο

Τζόρνταν Πιλ (Τρέξε!)

Διασκευασμένο Σενάριο

Τζέιμς Άιβορι («Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου»)

Animation Μεγάλου Μήκους

Coco

Ξενόγλωσση Ταινία

Μια Φανταστική Γυναίκα

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Icarus (Μπράιαν Φόγκελ & Νταν Κόγκαν)

Πρωτότυπη Μουσική

Αλεξάντρ Ντεσπλά («Η Μορφή του Νερού»)

Πρωτότυπο Τραγούδι

Remember Me («Coco»)

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Ρότζερ Ντόκινς («Blade Runner 2049»)

Μοντάζ

Λι Σμιθ («Δουνκέρκη»)

Οργάνωση Παραγωγής

Η Μορφή του Νερού

Κοστούμια

Μαρκ Μπρίτζες («Αόρατη Κλωστή»)

Μέικ-Απ

Καζουχίρο Τζούτζι, Ντέιβιντ Μαλινόφσκι & Λούσι Σίμπικ («Η πιο Σκοτεινή Ώρα»)

Οπτικά Εφέ

Blade Runner 2049

Ηχητικό Μιξάζ

Δουνκέρκη

Ηχητικό Μοντάζ

Ρίτσαρντ Κινγκ & Άλεξ Γκίμπσοον («Δουνκέρκη»)

Ταινία Μικρού Μήκους

The Silent Child (Κρις Όβερτον & Ρέιτσελ Σέντον)

Animation Μικρού Μήκους

Dear Basketball (Γκλεν Κιν & Κόμπι Μπράιαντ)

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Heaven Is a Traffic Jam on the 405 (Φρανκ Στίφελ)

Περισσότερες πληροφορίες

Blade Runner 2049

3,5
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2017
  • Διάρκεια: 163 '
  • Ντενί Βιλνέβ

Ένας νεαρός μπλέιντ ράνερ ανακαλύπτει ένα επικίνδυνο, καλά κρυμμένο μυστικό που μοιάζει να συνδέεται με το παρελθόν του και μπορεί να αλλάξει τη σχέση ανθρώπων και ανδροειδών.

Coco

3
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 109 '
  • Λι Άνκριτς

Λόγω μιας παλιάς, «αμαρτωλής» ιστορίας, εδώ και γενιές η οικογένεια του μικρού Μιγκέλ απαγορεύει κάθε ενασχόληση των μελών της με τη μουσική. Εκείνος όμως θέλει να γίνει κιθαρίστας, πάθος το οποίο θα τον οδηγήσει στη Χώρα των Προγόνων και θα τον βάλει σε θανάσιμους μπελάδες.

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Μάρτιν ΜακΝτόνα

Νοικιάζοντας τρεις διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο της πόλης, μια μητέρα καταγγέλλει την τοπική αστυνομία, η οποία δεν έχει βρει τον ένοχο για το βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της, μέσα από τις ανακοινώσεις που αναρτά.

Η πιο Σκοτεινή Ώρα

Darkest Hour
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 125 '
  • Τζο Ράιτ

Τον Μάιο του 1940 κι ενώ οι Γερμανοί εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στη Γαλλία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία του βασιλιά και την επιφυλακτικότητα των βουλευτών του ίδιου του κόμματός του.

Αόρατη Κλωστή

Phantom Thread
4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 130 '
  • Πολ Τόμας Άντερσον

Στο Λονδίνο του ’50 ο Ρέινολντς Γούντκοκ είναι ένας διάσημος μόδιστρος στην αυστηρή και σχολαστική καθημερινότητα του οποίου εισβάλλει η Άλμα, μια θεληματική νεαρή η οποία θα γίνει μούσα κι ερωμένη του.

Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου

Call me by Your Name
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 132 '
  • Λούκα Γκουαντανίνο

Στη Βόρεια Ιταλία του 1983 ο 17χρονος Έλιο περνάει ανέμελος τις καλοκαιρινές του διακοπές. Αν και περιτριγυρισμένος από όμορφα κορίτσια, με τα οποία φλερτάρει, αρχίζει να ερωτεύεται τον Αμερικανό ακαδημαϊκό Όλιβερ, ο οποίος φιλοξενείται στο οικογενειακό αρχοντικό του.

Η Μορφή του Νερού

The Shape of Water
4
  • Φαντασίας
  • 2017
  • Διάρκεια: 123 '
  • Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο μια μουγκή και μοναχική καθαρίστρια αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα αλλόκοτο αμφίβιο πλάσμα, το οποίο γίνεται αντικείμενο βασανιστικών πειραμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.