Κριτική

Μια Φανταστική Γυναίκα

Από -

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για το ζωντανό, αλμοδοβαρικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της, περιγράφοντας συγκινητικά τον «ηρωικό» αγώνα της.

Έχοντας εντυπωσιάσει πριν από τέσσερα χρόνια το Φεστιβάλ Βερολίνου με την «Gloria» (βραβείο γυναικείας ερμηνείας), το διεισδυτικό πορτρέτο μιας 58χρονης η οποία διεκδικεί τη θέση της σε μια κοινωνική ζωή που προσπαθεί να την κρατήσει «εκτός δράσης», ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Λέλιο επέστρεψε φέτος στην Μπερλινάλε με ένα ανάλογης θεματικής δράμα. Η ηρωίδα του Μαρίνα βρίσκεται αυτήν τη φορά στο κοινωνικό περιθώριο λόγω της σεξουαλικής της ταυτότητας, καθώς είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Οι πρώτες σκηνές μάς αποκαλύπτουν την ατάραχη ερωτική σχέση που έχει με τον μεγαλύτερό της σε ηλικία, χωρισμένο Ορλάντο. Η οδύσσειά της θα αρχίσει με τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της, ο οποίος θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις υποψίες της αστυνομίας για βιασμό και πορνεία αλλά και την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειας του Ορλάντο, καθώς ο γιος και η πρώην γυναίκα του επιθυμούν να σβήσουν κάθε ίχνος της παρουσίας της στη ζωή του.

Με τη Μάρεν Άντε («Toni Erdmann») και τον Πάμπλο Λαραΐν («No», «Νερούδα») στην παραγωγή, το στερεό δράμα του Λέλιο ακολουθεί τη δαιδαλώδη διαδρομή ενός παγιδευμένου ανθρώπου πρώτα στη σοκαριστική ταπείνωση, κατόπιν στην επώδυνη συνειδητοποίηση και τέλος στην προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης ταυτότητάς του, η οποία θα γίνει τόσο η ψυχολογική όσο και η κοινωνική πυξίδα του. Με διαρκώς παρούσα, όπως και στην «Gloria», την αίσθηση της αστικής αλλοτρίωσης (η αρχιτεκτονική «σκιά» του Σαντιάγκο στοιχειώνει τα ατμοσφαιρικά πλάνα), οι μελοδραματικοί τόνοι της ταινίας μάς φέρνουν σε γνώριμα, αλμοδοβαρικά νερά, στα οποία ο Λέλιο πλέει με σιγουριά, ενώ τονίζει τις έννοιες του διχασμού, του αυθεντικού και του ψεύτικου, της απόκρυψης και της παραπλάνησης. Αν και δεν διαθέτει το πάθος που δονεί τις εικόνες του Ισπανού δασκάλου του, χτίζει με μαεστρία (βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο) έναν μεστό ρόλο γεμάτο αιχμές και τον παραδίνει στην ασυγκράτητη Ντανιέλα Βέγκα, μια πραγματική ερμηνευτική αποκάλυψη.

Χιλή, Γερμανία, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: SEVEN FILMS / STRADA FILMS.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης