Οι 5 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX 2023

Ανακαλύψτε τα υποψήφια φιλμ για το αγαλματίδιο που απονέμουν οι πολίτες της Ευρώπης και οι Ευρωβουλευτές.

triangle_of_sadness_new1 «Το Τρίγωνο της Θλίψης»

Για 16η φορά στην ιστορία του, το 2023 πρόκειται να απονεμηθεί το βραβείο LUX, δηλαδή το αγαλματίδιο που απονέμουν από κοινού με βάση τις ψήφους τους οι Ευρωβουλευτές και οι πολίτες της Ευρώπης.

Πρόκειται για το θεσμό ο οποίος ετησίως αναδεικνύει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της Γηραιάς Ηπείρου, βοηθώντας τες στο ενδιάμεσο να αποκτήσουν υποτίτλους σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και να προβληθούν στο φυσικό χώρο τους, τα σινεμά, ακόμα και σε χώρες όπου δεν είχαν προηγουμένως βρει διανομή. Οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει ένα φιλμ το βραβείο LUX είναι απλές. Το δυνάμει υποψήφιο φιλμ οφείλει να διαρκεί το λιγότερο 60’, να αποτελεί παραγωγή μίας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και να θίγει ευρωπαϊκά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η ταινία που απέσπασε πέρσι το LUX ήταν το υποψήφιο για Όσκαρ "Κβο Βάντις, Άιντα" (Τζασμίλα Ζμπάνιτς), με το "α" να ταξιδεύει στο Στρασβούργο για να παρακολουθήσει από κοντά την απονομή. Διαβάστε την ανταπόκρισή μας εδώ.

oi_rodakinies_tou_alcarras
©Lluis Tudela
"Οι Ροδακινιές του Αλκαράς"

Φέτος 5 είναι οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX, οι τίτλοι των οποίων ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη τελετή απονομής των 35ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου μάλιστα θριάμβευσε μία εκ των υποψηφίων. Ο λόγος για το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και γυρισμένο στην Ελλάδα "Τρίγωνο της Θλίψης" (Ρούμπεν Έστλουντ), το οποίο απέσπασε 4 χρυσά αγαλματίδια στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έτσι θεωρείται φαβορι για το LUX. Το φιλμ του Έστλουντ, ωστόσο, έχει απέναντί του ταινίες εξίσου ικανές να το κατακτήσουν.

Όπως τις "Ροδακινιές του Αλκαράς" (Κλάρα Σιμόν), την ταινία που απέσπασε τη φετινή Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τίτλοι για το LUX είναι οι εξής: "Close" (Λούκας Ντοντ), "Μέρες Ξηρασίας" (Εμίν Αλπέρ) και "Willo-o'-the-Wisp" (Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ).

Μέσω αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, πολύ σύντομα θα μπορείτε να ψηφίσετε την ταινία που θέλετε να κερδίσει το LUX έως τις 12/6/2023. Ο νικητής ανακοινώνεται στις 14 Ιουνίου 2023.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα 15 χρόνια ύπαρξης του LUX η Ελλάδα έχει βρεθεί τέσσερις φορές μεταξύ των διεκδικητριών του βραβείου. Συγκεκριμένα με τις ταινίες "Ακαδημία Πλάτωνος" (Φίλιππος Τσίτος, 2009), "Attenberg" (Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, 2010), "Xenia" (Πάνος Χ. Κούτρας, 2014) και "Suntan" (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, 2015).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.