Ο Κασκαντέρ

2,5

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Ο Κασκαντέρ

Μια σκηνή του "Κασκαντέρ" μάς μεταφέρει στο πλατό μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, της οποίας η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος προετοιμάζει το επόμενο πλάνο δίνοντας  εντολές στα διάφορα μέλη του συνεργείου. Μέσα στη φούρια, η βοηθός της τη διακόπτει με μια ιδέα: "Στην αρχή της τρίτης πράξης, όπου έχουμε κολλήσει, να βάλουμε έναν ηθοποιό να γυρίσει προς την κάμερα και να πει: "Έχουμε κολλήσει στην τρίτη πράξη”. Πώς σου φαίνεται;"


Είναι καιρός να αναγνωρίσει ανοιχτά το Χόλιγουντ όλα όσα χρωστάει στον Τζίγκα Βερτόφ, τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Τα σινεφίλ μετα-σχόλια και η χιουμοριστική αποστασιοποίηση έχουν γίνει πλέον κομμάτια του κινηματογραφικού κανόνα, με όλο και περισσότερα μπλοκμπάστερ να διασκεδάζουν σατιρίζοντας τα κλισέ στα οποία χρωστούν την ύπαρξή τους. Ο πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτης χιουμοριστικών περιπετειών Ντέιβιντ Λιτς βγάζει το παντεσπάνι του με αυτήν τη συνταγή, την οποία έχει ανεβάσει σε αξιοζήλευτα χορογραφικά επίπεδα ("Atomic Blonde", "Deadpool 2", "Fast & Furious: Hobbs & Shaw", "Bullet Train"). Την επιστρατεύει ακόμα μία φορά, λοιπόν, για την κινηματογραφική διασκευή –από τον Ντρου Πιρς, σεναριογράφο των "Hobbs & Shaw" και "Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος"– ενός πετυχημένου τηλεοπτικού σίριαλ.


Στο "The fall guy" (1981-86), ο Λι Μέιτζορς υποδύονταν τον Κολτ Σίβερς, έναν επιτυχημένο στάντμαν, ο οποίος δούλευε κρυφά και ως κυνηγός επικηρυγμένων. Ο Σίβερς του Ράιαν Γκόσλινγκ, όμως, κάνει μόνο τη νόμιμη δουλειά του, ντουμπλάροντας τον κορυφαίο action star Τομ Ράιντερ. Ζευγάρι με τη διευθύντρια φωτογραφίας Τζόντι Μορένο, ευχαριστιέται την κάθε μέρα του στο σετ, μέχρι που ένα σοβαρό ατύχημα θα διακόψει απότομα την καριέρα του. Από εκεί και μετά θα διακόψει και κάθε επαφή μαζί της αλλά και με τον κόσμο της showbiz, βγάζοντας μεροκάματο ως παρκαδόρος. Αλλά όταν η παραγωγός μιας φιλόδοξης περιπέτειας φαντασίας που γυρίζεται στην Αυστραλία με σκηνοθέτρια την Τζόντι τον καλεί να κάνει ξανά τα σταντ του Τομ Ράιντερ, εκείνος δέχεται χωρίς να ξέρει τι πραγματικά τον περιμένει.


Η πλοκή δεν περιορίζεται φυσικά σε ένα ρομάντζο με κινηματογραφικό ντεκόρ, επιστρατεύοντας στοιχεία παρωδίας, σκρούμπολ κωμωδίας και νουάρ μυστηρίου. Ο συνδυασμός λειτουργεί αποτελεσματικά στις δύο πρώτες πράξεις (είπαμε, στην τρίτη έχουμε πρόβλημα), με τις σινεφίλ αναφορές, που πέφτουν βροχή, να νοστιμίζουν το ερωτικό σασπένς και να κάνουν ακόμα ξεκαρδιστικότερο το όλο κομφούζιο των γυρισμάτων. Οι φρέσκες ιδέες είναι πολλές (τα σταντ ενσωματώνονται ως δραματικά σεναριακά στοιχεία), αλλά το χαβαλετζίδικο παιχνίδι με τα κλισέ κάποια στιγμή αρχίζει να κουράζει και ο μεταμοντέρνος σαρκασμός να "υπερχειλίζει". Μέχρι, όμως, η αυτοπαρωδία να καταντήσει αυτοσκοπός, οι περιπέτειες του Κολτ Σίβερς αποδεικνύονται ξέγνοιαστα διασκεδαστικές.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κασκαντέρ

The Fall Guy
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2024
  • Διάρκεια: 126 '
  • Ντέιβιντ Λιτς

Ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα, ο κασκαντέρ Κολτ Σίβερς έχει χωρίσει με την αγαπημένη του Τζόντι και δουλεύει πλέον ως παρκαδόρος. Αλλά όταν εκείνη αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία μιας υπερπαραγωγής, έχει την απρόσμενη ευκαιρία να την ξανακερδίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.