Apple: αποκαλύπτει νέα iPad στις 7 Μαΐου

Μετά από έντονη φημολογία και εκτενείς καθυστερήσεις, να τί περιμένουμε να ανακοινωθεί

Μετά από πολλών μηνών αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και... το είδος της σχετικής ανακοίνωσης - θα είναι με παρουσίαση ή απλό δελτίο Τύπου; - η Apple γνωστοποίησε επιτέλους πως θα αποκαλύψει νέα προϊόντα της στις 7 Μαΐου σε ειδική Δικτυακή εκπομπή. Βάσει, δε, της πρόσκλησης που δημοσίευσε, αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν παρά να είναι νέα μοντέλα iPad. Τα tablet είναι μία από τις λίγες προϊοντικές κατηγορίες της Apple που ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, αναμένουμε λοιπόν πως ένας αριθμός από διαφορετικά iPad θα ανανεωθούν και αναβαθμιστούν - ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως μερικά μοντέλα έχουν παραμείνει ως έχουν για δύο ολόκληρα χρόνια πια.

Όπως συνηθίζεται πλέον, οι διάφορες διαρροές πληροφοριών στο Web μάς επιτρέπουν να έχουμε ήδη μία γενική ιδέα όσον αφορά στο τί θα αποκαλύψει η Apple. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν σαφέστατα τα δύο νέα iPad Pro, τα οποία θα φέρουν για πρώτη φορά οθόνες OLED και την κάμερα της πρόσοψής τους πλευρικά, ώστε ο χρήστης να την αξιολογεί σε βιντεοκλήσεις σε οριζόντια διάταξη. Τα δύο αυτά μοντέλα θα βασίζονται επίσης στον νεότερο επεξεργαστή της Apple, τον Μ3 - οπότε τόσο οι επιδόσεις όσο και η αυτονομία τους θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα του 2022 - ενώ ορισμένες φήμες τα θέλουν να επιδεικνύουν και κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό.

Για το κοινό αυτών των νέων iPad Pro ο αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να προσφέρει επίσης νέο Apple Pencil και νέο Magic Keyboard, και τα δύο βελτιωμένα σε χαρακτηριστικά και χρηστικότητα σε σχέση με τα παρόντα μοντέλα (υπάρχουν ακόμη και φήμες για νέες λειτουργίες τους ειδικά σχεδιασμένες για τα iPad Pro). Το περισσότερο προσιτό iPad Air αναμένεται να δεχθεί κι αυτό κάποιες αναβαθμίσεις, όπως τον επεξεργαστή M2 και την ασύρματη διασύνδεση κατά Wi-Fi 6E, ενώ φήμες θέλουν να προστίθεται σε αυτήν την σειρά για πρώτη φορά και μοντέλο με οθόνη 12.9 ιντσών, για εκείνους που θέλουν την μεγάλη, απολαυστική οθόνη των μοντέλων Pro αλλά για ταινίες/σειρές και games, όχι για επαγγελματική χρήση.

Υπάρχει, άλλωστε, πάντοτε η πιθανότητα η Apple να ανανεώσει όλες της τις σειρές iPad "με την μία" φέτος, οπότε κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναβάθμιση τόσο του iPad Mini - είτε έχει, είτε δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο - όσο και του "απλού", φθηνότερου όλων iPad. Αν εξελιχθεί έτσι η παρουσίαση του αμερικανικού κολοσσού, πάντως, τα δύο αυτά μοντέλα δεν θα χρειαστούν... πολύ χρόνο από την συνολική παρουσίαση, πάντως. Μιλώντας, δε, για πιθανότητες, δεν αποκλείεται η Apple να κάνει και ορισμένες ανακοινώσεις σχετικές με τους υπολογιστές Mac, όπως π.χ. τις αναβαθμίσεις των Mac Studio ή Mac Mini με επεξεργαστές M3. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν το θεωρούμε τόσο πιθανό (και για τα Mac Studio/Mac Mini "ακούγεται στο Web" πως θα μεταβούν απευθείας σε επεξεργαστές M4 στα τέλη του τρέχοντος έτους).

To... προφανές πρόβλημα, βέβαια, είναι πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάτι που έλειπε ή δεν λειτουργούσε σωστά στα παρόντα iPad - ειδικά στα μοντέλα Pro - σε επίπεδο hardware: ο γράφων χρησιμοποιεί ένα iPad Pro 12.9 ιντσών βασισμένο στον M1 από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, την άνοιξη του 2021 δηλαδή, και τα apps ή games που θα το... "προβλημάτιζαν" συνεχίζουν ακόμη να μετρώνται στα δάχτυλα. Ήταν πάντοτε το software, δηλαδή το iPadOS, αυτό που περιόριζε τί μπορούν και τί δεν μπορούν να κάνουν τα iPad - και πάλι, ειδικά τα μοντέλα Pro - οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την εκδήλωση WWDC στις 10 Ιουνίου για να διαπιστώσουμε αν σχεδιάζει η Apple να αλλάξει ριζικά την αντιμετώπισή της στο θέμα αυτό. Όχι και τόσο μακριά πια, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ