Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Είσ.: € 15-7. Πληρ.: www.megaron.gr

Συναυλίες

Underground Youth Orchestra

  • Κλασική μουσική

Μουσική δωματίου από τα έγχορδα της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του Franc Shestani. Στο πρόγραμμα πρωταγωνιστούν έργα των Franz Schubert, Edward Elgar, Benjamin Britten.

19/05 Κυρ. 8.30 μ.μ.

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

  • Κλασική μουσική

Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας και βιολίστας Mάικλ Μπάρενμποϊμ συμπράττει με τα έγχορδα της ΕΛΣΟΝ, σε μια συναυλία που αγγίζει ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες χορδές του ρεπερτορίου του. Ο Μέντελσον ολοκλήρωσε σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών τη Συμφωνία για έγχορδα αρ. 10, στην οποία διακρίνουμε τόσο την επιρροή του Χάυντν όσο και τα σημάδια της ιδιοφυίας του συνθέτη. Το ανάλαφρο Ροντό για βιολί και έγχορδα του Σούμπερτ, ένα κομψοτέχνημα που σπανίως παίζεται, απογειώνει τη βιεννέζικη εκδοχή του κλασικισμού ως ένα τέλειο «μουσικό επιδόρπιο». Στις 20 Ιανουαρίου 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ φεύγει από τη ζωή · την επομένη, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ο Χίντεμιτ γράφει στο Λονδίνο τη σουίτα Trauermusik (πένθιμη μουσική) για να τιμήσει το θάνατό του. Το έργο μεταδίδεται ζωντανά από το BBC με τον συνθέτη να ερμηνεύει το μέρος της βιόλας. Η συναυλία κλείνει με τη μελωδική Σερενάτα του Ντβόρζακ, έργο εκλεπτυσμένης λυρικής ομορφιάς, που συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες ορχηστρικές σελίδες του συνθέτη.

28/05 Τρ. 8.30 μ.μ.

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν - Βασίλης Βαρβαρέσος

  • Κλασική μουσική

Εξέχοντες εκτελεστές με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, ενώνουν το ταλέντο τους σε ένα πρόγραμμα υψηλών συγκινήσεων με έργα Σούμαν, Φορέ, Γιάνατσεκ και Μπραμς. Το βιολοντσέλο ξεχωρίζει ανάμεσα στα έγχορδα για τον βαθύ λυρικό του ήχο του, ο οποίος προσομοιάζει, θα μπορούσε κανείς να πει, με μια φωνή ανθρώπινη, αρρενωπή και μεστή. Κορυφαίοι συνθέτες, ιδίως της εποχής του Ρομαντισμού, θεώρησαν το βιολοντσέλο ιδανικό για να εκφράσει τις «μεγάλες» μελωδίες και τις πιο σπαρακτικές αφηγήσεις τους. Το πιάνο, από την άλλη, απόλυτα κυρίαρχο στη μουσική του 19ου και 20ού αιώνα, είχε δείξει στο έπακρο τις ικανότητές του για έναν ήχο συμφωνικών διαστάσεων, ο οποίος μπορεί να λάμψει αυτούσιος αλλά και να πλαισιώσει πληθωρικά άλλα όργανα. Γι’ αυτό και η συμπόρευση βιολοντσέλου και πιάνου τροφοδότησε μοναδικά τη φαντασία πολλών μουσουργών και τους ενέπνευσε μερικά από τα ωραιότερα έργα τους

22/05 Τετ. 8.30 μ.μ.