Από τις Κάννες στη μικρή οθόνη: 5 σειρές που υπογράφουν βραβευμένοι σκηνοθέτες του σινεμά

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής που ταυτίστηκαν με το Φεστιβάλ Καννών και άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη τηλεόραση.

Twin Peaks Twin Peaks

"Twin Peaks", Ντέιβιντ Λιντς

Το πολυεργαλείο Ντέιβιντ Λιντς έχει εμπλουτίσει το παγκόσμιο σινεμά με (μόλις) 10 μοναδικά φιλμ που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε ταινίες. Από αυτά, ξεχωρίζει η "Οδός Μαλχόλαντ", η οποία χάρισε στον δημιουργό το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στις Κάννες του 2001 και θεωρείται από πολλούς κριτικούς η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα. Όμως οι πιο σκληροπυρηνικοί φαν, τον αγάπησαν για το "Twin Peaks", την καλτ σειρά που στιγμάτισε τις αρχές του ’90 και επηρέασε όσες ακολούθησαν, από το "Sopranos" του Ντέιβιντ Τσέις και το "Atlanta" του Ντόναλντ Γκλόβερ, μέχρι το "The Kingdom" του Λαρς Φον Τρίερ, το οποίο συγκαταλέγεται (καθόλου τυχαία) στην λίστα μας. Μια ιστορία μυστηρίου με στοιχεία σαπουνόπερας και θρίλερ, ταυτόχρονα σουρεαλιστική, σέξι και καμπ, το "Twin Peaks" έχει αφήσει ένα ασύγκριτο αποτύπωμα στην ιστορία της τηλεόρασης και της ποπ κουλτούρας.

Top of the Lake
Top of the Lake

"Top of the Lake", Τζέιν Κάμπιον

Το 1993, η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα, για το αριστουργηματικό της "Πιάνο", ένα κινηματογραφικό έπος γυρισμένο μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Γαλλίας. Τα φυσικά τοπία της πατρίδας της πρωταγωνιστούν και στην βραβευμένη σειρά μυστηρίου "Top of the Lake", την οποία συν-δημιούργησε με τον μακροχρόνιο συνεργάτη της Τζέραρντ Λι. Με την Ελίζαμπεθ Μος στον ρόλο της εσωστρεφούς ντετέκτιβ Ρόμπιν Γκρίφιν, το εξαιρετικό "Top of the Lake" χωρίζεται σε δύο 7ωρα μέρη (τα οποία κυκλοφόρησαν το 2013 και το 2017 αντίστοιχα) και επικεντρώνεται σε δυο αστυνομικές υποθέσεις που, καθώς εξελίσσονται, φέρνουν αντιμέτωπη την πρωταγωνίστρια με τα δικά της ανεπούλωτα τραύματα.
Σημείωση: Η Κάμπιον, η Ζουλιά Ντικουρνό (το 2018 με το "Titane") και η Ζιστίν Τιέρ (το 2023 με την "Ανατομία Μιας Πτώσης"), είναι οι τρεις γυναίκες που έχουν διακριθεί με το μεγάλο βραβείο στην ιστορία του φεστιβάλ.

The Kingdom
The Kingdom

"The Kingdom", Λαρς Φον Τρίερ

Από τις πιο επιδραστικές φιγούρες του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά και πρωτοπόρος του κινηματογραφικού κινήματος Δόγμα 95, ο αμφιλεγόμενος Δανός σκηνοθέτης έχει περάσει ουκ ολίγες φορές από το φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα το 2000 για το "Dancer in the Dark", με πρωταγωνίστρια την Μπιόρκ, η οποία επίσης βραβεύτηκε για την ερμηνεία της. Γνωστός για το υπερεαλιστικό, βίαιο και υπαρξιστικό περιεχόμενο του και ένας δημιουργός που δουλεύει κατά βάση με τριλογίες, ο Φον Τρίερ εφάρμοσε τη κινηματογραφική μέθοδό του και για το τηλεοπτικό πρότζεκτ του, "Kingdom". Χωρισμένη σε τρία μέρη, "Kingdom Ι" (1994), "Kingdom II" (1997), "Exodus" (2021), η δανέζικη μεταφυσική σειρά διαδραματίζεται σε ένα νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, συγκεκριμένα στην πτέρυγα της νευροχειρουργικής, και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του ιδιόρρυθμου προσωπικού και των ασθενών. Το κόσνεπτ του "Kingdom" ενέπνευσε το αμερικανικό τηλεοπτικό θρίλερ "Kingdom Hospital" του Στίβεν Κινγκ και, πιθανότητα, το επόμενο στη λίστα, "The Knick".

The Knick
The Knick

"The Knick", Στίβεν Σόντερμπεργκ

Το ντεμπούτο του Στίβεν Σόντερμπεργκ και ίσως η πιο καθοριστική ταινία του σύγχρονου ανεξάρτητου σινεμά, το "Sex, Lies and Videotape" χάρισε στον 26χρονο τότε δημιουργό τον Χρυσό Φοίνικα του 1989, καθιστώντας τον μέχρι και σήμερα τον νεότερο σκηνοθέτη που έχει διακριθεί με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ. Έκτοτε, από το μωσαϊκό "Traffic" και την "Έριν Μπρόκοβιτς" μέχρι την τριλογία "Ocean’s" και το "Magic Mike", ο Σόντερμπεργκ ισορροπεί το σινεμά του μεταξύ ανεξάρτητου και mainstream, δοκιμάζοντας ανά καιρούς τον εαυτό του και στην τηλεόραση. Ξεχωρίζει το ιατρικό δράμα εποχής 20 επεισοδίων, "The Knick", με πρωταγωνιστή τον Κλάιβ Όουεν ως έναν εναλλακτικό, φιλόδοξο γιατρό στην Νέα Υόρκη του 1900, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Η σειρά διακρίθηκε τόσο για τις ερμηνείες όσο και για το τολμηρό και επίκαιρο περιεχόμενο, διερευνώντας θεματικές όπως ο εθισμός και τα έμφυλα ζητήματα, επιστρατεύοντας παράλληλα το horror στοιχείο.

Little Drummer Girl
Little Drummer Girl

"Little Drummer Girl", Παρκ Τσαν-Γουκ

Το υποδειγματικό σινεμά του Παρκ Τσαν-Γουκ ανέρχεται σε μια εντυπωσιακή φιλμογραφία που μετρά τρεις δεκαετίες, η οποία περιλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα του 2003, "Oldboy", από την τριλογία "Vengence", και την συγκλονιστική "Απόφαση Φυγής", η οποία χάρισε στον δημιουργό το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας του 2022. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές φωνές του 21ου αιώνα, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης πραγματοποίησε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 2016 με το βρετανικό  "Little Drummer Girl", βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρ. Γυρισμένη στην Πράγα, την Αθήνα και το Λονδίνο, με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη τότε Φλόρενς Πιου, η διακεκριμένη σειρά αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής ηθοποιού που εμπλέκεται με μια τρομοκρατική οργάνωση της Μέσης Ανατολής. O Tσαν Γουκ επανήλθε φέτος στην τηλεοπτική επικαιρότητα με το "Sympathizer" που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από την Α24 και το ΗΒΟ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το φαινόμενο Νίκολα Κόκλαν

Η Ιρλανδή ηθοποιός του "Bridgerton" εξελίσσεται σε ένα εναλλακτικό it-girl της σύγχρονης TV, κι εμείς ανατρέχουμε στους ρόλους που επικύρωσαν το ταλέντο της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
14/06/2024

Ένα αφιέρωμα γεμάτο queer ιστορίες από το Vodafone TV

Η streaming πλατφόρμα γιορτάζει τον φετινό Μήνα Υπερηφάνειας με 20 LGBTQI+ τίτλους για την αγάπη που δεν γνωρίζει φύλο.

Οι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό κοινό στρέφεται στο αμερικανικό σινεμά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Long Lust

Μεγαλύτερες παραγωγές, θεάματα υψηλών προδιαγραφών, περιεχόμενο που προσφέρει ψυχαγωγία και "διαφυγή": το ελληνικό κοινό αναζητά ευκολότερη πρόσβαση στο αμερικανικό κινηματογραφικό περιεχόμενο, χωρίς τη δυσκολία των ακατάλληλων ωρών προβολής.

Η 4η σεζόν του "Γκόρντον Ράμσεϊ: Εκτός Χάρτη" έρχεται στο National Geographic

Ο γνωστός σεφ ξεπερνά για ακόμα μια φορά τα γαστρονομικά όρια, εξυμνώντας διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς στα νέα επεισόδια της χορταστικής σειράς.

Το σαρωτικό "Οπενχάιμερ" κάνει πρεμιέρα στην Nova

Οσκαρική πρεμιέρα μεγατόνων στη ζώνη Sunday Premiere της Nova, την ερχόμενη Κυριακή 16/6.

Οι 7 ταινίες του ERTFLIX για την Ημέρα του Πατέρα (16/6)

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την πατρότητα με επτά κινηματογραφικούς πατέρες σε ένα ποικιλόμορφο αφιέρωμα, από 10 ως 17 Ιουνίου.

Από τα 90s στο σήμερα: Μια queer τηλεοπτική ιστορία

Γιορτάζουμε τον φετινό Μήνα Υπερηφάνειας με μια σύντομη αναδρομή στις queer αναπαραστάσεις της σύγχρονης τηλεόρασης.