Η τηλεοπτική πορεία της Νικόλ Κίντμαν από τα 80s μέχρι το φετινό "Expats"

Από τις αυστραλιανές σαπουνόπερες στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά σετ και τη σύγχρονη ΤV, ανατρέχουμε στην ποικιλόμορφη καριέρα της ακούραστης ηθοποιού.

'Top of the Lake' 'Top of the Lake'

Από τα πιο γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, η αυστραλιανής καταγωγής Νικόλ Κίντμαν ανήκει στην κατηγορία καλλιτεχνών για τους οποίους η τέχνη ήταν μονόδρομος. Γεννημένη στην Χαβάη και μεγαλωμένη στην Αυστραλία, από όπου και κατάγεται, παράτησε το σχολείο και στράφηκε στην υποκριτική από την εφηβεία της, γεγονός που αδιαμφισβήτητα την αντάμειψε. Την έχουμε δει σε πρωταγωνιστικούς κινηματογραφικούς ρόλους, το όνομα της ταυτίστηκε με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Κιούμπρικ και η Τζέιν Κάμπιον, ενώ κατάφερε παράλληλα να σημειώσει μια εντυπωσιακή τηλεοπτική καριέρα, η οποία απογειώθηκε φέτος με το "Expats" της Λούλου Γουάνγκ που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο PrimeVideo. Με αφορμή την όλο ψυχή ερμηνεία της στα τρία πρώτα επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, ανατρέχουμε στην ποικιλόμορφη τηλεοπτική πορεία της, μια πορεία που διακόπηκε από την στροφή της στο σινεμά και συνεχίστηκε δυναμικά την περασμένη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στις πιο ακούραστες και καταξιωμένες ηθοποιούς της γενιάς της.

"Vietnam"

Τα αυστραλιανά 80s

Πριν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα του σινεμά και της TV, η Κίντμαν συμμετείχε με αρχικά μικρούς και αργότερα μεγάλους ρόλους σε τοπικές τηλεοπτικές παραγωγές, ξεκινώντας με δύο εκ των περίπου χίλιων επεισοδίων της σαπουνόπερας "A Country Practice" (1984), στα 15 της. Ακολούθησε ένας πιο σταθερός ρόλος στο "Five Mile Creek" (1985) της Disney και ένα σύντομο πέρασμα από την ανθολογία "Winners" (1986), μέχρι τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο και το πρώτο της βραβείο: το 1986 κυκλοφορεί το "Vietnam", μια μίνι σειρά που πραγματεύεται τη συμμετοχή της Αυστραλίας στον πόλεμο στο Βιετνάμ, στην οποία η Κίντμαν υποδύεται την επαναστάτρια έφηβη Μέγκαν, η οποία μεγαλώνοντας αμφισβητεί τις πολιτικές που ενστερνίζεται η οικογενειά της και ξεκινά τη δική της πορεία στην αντίσταση και την αντι-πολεμική δράση – ένας ρόλος που της χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού σε μίνι σειρά του Australian Film Institute.

"Moulin Rouge!"

Σταρ του σινεμά

Στις αρχές του ’90 η Νικόλ Κίντμαν διακόπτει με την Αυστραλία και την τηλεόραση, ανοίγει φτερά και πετά προς Λος Άντζελες. Εκεί ξεκινά η χαρτογράφηση μιας πέρα για πέρα παραγωγικής κινηματογραφικής καριέρας που αρνείται να μπει σε καλούπια. Από ταινίες-γέννημα Χόλιγουντ μέχρι ανεξάρτητες διεθνείς παραγωγές, οι Α’ ρόλοι της Κίντμαν επισφραγίζουν το εύρος του ταλέντου της και την καθιστούν αγαπημένη μεγάλων δημιουργών: από τον Γκας Βαν Σαντ και το "To Die For" (1995) μέχρι την Τζέιν Κάμπιον και "Το πορτραίτο μιας γυναίκας" (1996), στα "Μάτια ερμητικά κλειστά" (1999) του Κιούμπρικ και το "Moulin Rouge!" (2001) του Μπαζ Λούρμαν, με τον οποίο θα ξανασυνεργαστεί για την "Αυστραλία" (2008). Το 2002 τιμάται με το πρώτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Βιρτζίνια Γουλφ στο "Οι ώρες" και ακολουθεί μια σειρά καθοριστικών επιλογών, όπως το ασφυκτικό "Dogville" (2003) του Λαρς Φον Τρίερ, το ανεξάρτητο "Η Μαργκό πάει στο γάμο" (2007) του Νόα Μπάουμπακ, "Η αποπλάνηση" (2017) της Κόπολα και, φυσικά, ο "Θάνατος του Ιερού Ελαφιού" (2017) του Λάνθιμου.

"Expats"

2010s, μίνι σειρές και fem power

Το 2017 η Κίντμαν επιστρέφει στην τηλεόραση με το αριστουργηματικό "Top of the Lake”-η δεύτερη συνεργασία της με την Κάμπιον- και μάλλον για τα καλά. Την ίδια χρονιά κάνει πρεμιέρα το "γυναικείας υπόθεσης" πολυβραβευμένο "Βig Little Lies" (Χρυσή Σφαίρα καλύτερης μίνι σειράς το 2018) και η Κίντμαν καθηλώνει με την ερμηνεία της ως Σελέστ, μια γυναίκα και μητέρα που παλεύει εντός μιας κακοποιητικής σχέσης, ένας ρόλος που της χάρισε το πρώτο της βραβείο Emmy και την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα. Ακολουθεί το δραματικό "Undoing" (2020) του ΗΒΟ, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο στόρι μυστηρίου με την Κίντμαν και τον Χιου Γκραντ να πρωταγωνιστούν ως ένα παντρεμένο ζευγάρι της καλής κοινωνίας που θα βρεθεί ξαφνικά ύποπτο για φόνο. Καπάκι έρχεται το "Εννέα άγνωστοι" (2021), το οποίο παίζεται αυτόν τον μήνα στην ΕΡΤ1, και σημειώνει τη δεύτερη τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου της Λιάν Μοριάρτι στην οποία πρωταγωνιστεί η Κίντμαν (μετά το "Big Little Lies” που επίσης υπογράφει η συγγραφέας).

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, με την τηλεοπτική διασκευή της "Αυστραλίας" και την επαναπροσέγγιση του ρόλου της Λαίδη Σάρα Άσλεϊ στο πρόσφατο "Faraway Downs” (2023), και τη δυναμική έναρξη του 2024 με το "Expats”. Η Λούλου Γουάνγκ ("The Farewell”) υπογράφει την νέα μίνι σειρά του Prime Video, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και διεκδικεί ήδη μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες σειρές της χρονιάς. Η Κίντμαν πρωταγωνιστεί ως μια εκ των τριών Αμερικανίδων που ζουν στο ταραχώδες Χονγκ Κονγκ του 2014 και βλέπουν τις ζωές τους να διασταυρώνονται. Η ιστορία θίγει τις έννοιες του προνομίου, της θυματοποίησης και της (συν)ενοχής, και αποτελεί μια από της πιο μεστές επιλογές της μεγάλης ηθοποιού, αλλά και μια (ακόμα) κορυφαία στιγμή της ήδη συγκλονιστική καριέρας της. 

Το "Expats" είναι διαθέσιμο στο PrimeVideo, με νέα επεισόδια κάθε Παρασκευή. Το "Εννέα άγνωστοι" μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 καθημερινά στις 00.50, μέχρι τις 15/2.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.