"Fargo": Το καλτ σινεμά συναντά την ποιοτική TV στην 5η σεζόν της ανθολογίας

Ο δημιουργός του "Fargo" Νόα Χόλι επιστρέφει με δυο πρώτα επεισόδια που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την 5η σεζόν, η οποία έρχεται στις 22/11 στην COSMOTE TV.

Fargo, Season 5 Fargo, Season 5

Εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία του 1996 με τη μοναδική Φράνσις Μακντόρμαντ και την υπογραφή των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, η σειρά ανθολογίας του Νόα Χόλι μετρά μέχρι στιγμής δέκα χρόνια και τέσσερις all-american crime stories. Η πέμπτη σεζόν της σειράς επιστρατεύει μια ανανεωμένη και άκρως επαγγελματική Τζούνο Τεμπλ, έναν αγνώριστο, εξαιρετικό Τζον Χαμ, την πάντα ενδιαφέρουσα Τζένιφερ Τζέισον Λι, τον ανερχόμενο Τζο Κίρι ("Stranger Things"), και τον κωμικό Λαμόρν Μόρις ("New Girl"), για να αφηγηθεί μια σκοτεινή ιστορία γύρω από την εξουσία, τις προεκτάσεις και τις εκφάνσεις της. Παρότι πάντα επηρεασμένος από το οσκαρικό "Fargo", ο δημιουργός καταθέτει δύο πρώτα επεισόδια που υπόσχονται μια σεζόν η οποία, περισσότερο από αυτές που προηγήθηκαν, αποτελεί φόρο τιμής τόσο στο σινεμά των Αδερφών Κοέν όσο και στο είδος της μαύρης αστυνομικής κωμωδίας.

Πιστό στην πρωτότυπη τοποθεσία και κοινό παρονομαστή μεταξύ των ιστοριών του, το "Fargo" μας μεταφέρει και πάλι στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Το πρώτο επεισόδιο σημειώνει ότι το έτος είναι 2019, παρότι ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει σε προηγούμενη δεκαετία. Τίποτα από την αισθητική των χώρων μέχρι τα προφίλ των χαρακτήρων δεν μαρτυρά τον εκσυγχρονισμό που συνδέεται με την εποχή, μια δημιουργική επιλογή φανερά συνειδητή, απόλυτα ταιριαστή με το περιεχόμενο της αφήγησης και την ενυπάρχουσα κριτική του.

fargo
Juno Temple, "Fargo"

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Ντοτ, μια νεαρή μητέρα και φαινομενικά φιλήσυχη νοικοκυρά, η οποία έχει αδυναμία στην κόρη της και μια ιδιαίτερη εμμονή με το πρωινό γεύμα, συγκεκριμένα τα δημητριακά Bisquick. Σύντομα καταλαβαίνουμε ότι αυτό το "κόλλημα" –όπως και πολλές ακόμα περίεργες συμπεριφορές της που σταδιακά φανερώνονται– έχει τις ρίζες του στο σκοτεινό παρελθόν της, ένα παρελθόν που εισχωρεί με βίαιο τρόπο στο προσεκτικά σχεδιασμένο παρόν της. 

Η καθημερινή οικογενειακή ηρεμία της Ντοτ διαταράσσεται όταν δύο μασκοφορεμένοι εισβάλλουν στο σπίτι της και την απάγουν. Ο άνδρας της απευθύνεται αμέσως στις αρχές και η υπόθεση εξαφάνισης της γυναίκας του ανοίγει, για να κλείσει μόλις το επόμενο πρωί, όταν η Ντοτ επιστρέφει στο σπίτι και αρνείται κάθε εγκληματική κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι απλώς είχε βγει για να καθαρίσει το μυαλό της. Το γιατί αποκρύπτει την πραγματικότητα από εκείνους που ενδιαφέρονται, όπως και το πώς κατάφερε να διαχειριστεί ολομόναχη τη διαφυγή της, είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που κινούν την ιστορία. 

Όσον αφορά τη νύχτα της αρπαγής της, πρόκειται για την κλιμάκωση του πρώτου επεισοδίου κατά την οποία η πρωταγωνίστρια φανερώνει ένα δεύτερο πρόσωπο –μια δυναμική γυναίκα με ταλέντο στην αυτοπροστασία και την επίθεση–, αλλά και για μια σκηνή ενδεικτική της αισθητικής προσέγγισης της σεζόν, στην οποία η φωτογραφία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η δράση λαμβάνει χώρα εντός ενός μίνι-μάρκετ στη μέση του πουθενά, όπου η Ντοτ βρέθηκε αφού κατάφερε να ξεφύγει από το αμάξι των απαγωγέων της. Στην ατμόσφαιρα είναι πλέον διάχυτη η επιρροή των Αδερφών Κοέν: σκοτάδι, μπλε και κόκκινες αντανακλάσεις, αργός ρυθμός, στρες και βία, όλα χρωματισμένα με μια ομορφιά που μοιάζει παράταιρη. 

fargo
John Hamm, "Fargo"

Το δεύτερο επεισόδιο συστήνει στο κοινό έναν απόλυτα κοενικό χαρακτήρα που έρχεται και συμπληρώνει τα κενά. Ο Τζον Χαμ εντυπωσιάζει ως ένας μισογύνης σερίφης και λάτρης της εξουσίας, που ακολουθεί και εφαρμόζει τους δικούς του νόμους, καταπατώντας τους καθολικά αναγνωρισμένους. Η σχέση του με την Ντοτ, την οποία θεωρούσε νεκρή για μία δεκαετία, έρχεται στο προσκήνιο. Εκείνος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τη βρει κι εκείνη θα κάνει τα πάντα για να τον αποφύγει. 

Τα δύο πρώτα επεισόδια της 5ης σεζόν του "Fargo" υπόσχονται ένα κινηματογραφικό αφήγημα αλά Κοέν, προσαρμοσμένο στα τηλεοπτικά δεδομένα. Η ιστορία που έρχεται να διηγηθεί η σειρά ανθολογίας, τρία χρόνια μετά το φινάλε μιας όχι και τόσο εντυπωσιακής προηγούμενης σεζόν, δείχνει να αγγίζει νέα βάθη και περιπλοκότητες, ενώ η φόρμα επανέρχεται στην πρωτότυπη αρτιότητα των ταινιών του είδους. Με οδηγούς δύο εξαιρετικά ιντριγκαδόρικους χαρακτήρες, το "Fargo" επιστρέφει και τραβά και πάλι το κοινό από το χέρι προς τα έγκατα των μεσοδυτικών ΗΠΑ, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα απολαυστικό θέαμα και μια άλλοτε διακριτική και άλλοτε αιχμηρή επίκαιρη κριτική.

Δείτε το τρέιλερ της 5ης σεζόν:


Η νέα σεζόν του "Fargo" κάνει πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο, 24 ώρες μετά την Αμερική, την Τετάρτη 22/11 στις 22.00, στο COSMOTE SERIES HD. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".