Η ΕΡΤ αποχαιρετά τη Μαίρη Χρονοπούλου

Η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με εκπομπές-αφιερώματα στην ηθοποιό, αλλά και ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Κοινωνία ώρα μηδέν

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή, σήμερα Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, με εκπομπές-αφιερώματα στην Ελληνίδα ηθοποιό, αλλά και ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

6/10, 7.10μ.μ., "Προσωπικά", με την Έλενα Κατρίτση: Αφιέρωμα στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου (Ε) | ΕΡΤ1

Καλεσμένη της Έλενας Κατρίτση στην εκπομπή "Προσωπικά" είναι η Μαίρη Χρονοπούλου, μία σταρ που σφράγισε με την παρουσία της τη χρυσή εποχή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου. Τραγούδησε με τον δικό της, μοναδικό τρόπο, αξεπέραστες επιτυχίες και βρέθηκε στο πλευρό των πιο αγαπημένων πρωταγωνιστών. Καθιερώθηκε μέσα από δραματικούς ρόλους, αλλά οι συμμετοχές της στα μιούζικαλ ήταν αυτές που "απογείωσαν" την καριέρα της.

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, πήρε το Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Τα παιδιά της Χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου, ενώ η ταινία "Προς την ελευθερία" του Χάρη Παπαδόπουλου, το 1996, ήταν η τελευταία που έκανε.

Προσωπικά
"Προσωπικά"

Στην εκπομπή, θα δούμε την πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο, η οποία ήταν βωβή, την αντίδραση του πρώτου της έρωτα όταν πήγε απρόσκλητη στον γάμο του, αλλά και στιγμιότυπα από τον ένα και μοναδικό γάμο που έκανε το 1975, με τον τότε δήμαρχο Σπάτων. Θυμάται εκείνες τις στιγμές και σχολιάζει τις απαντήσεις της μητέρας της όταν είχε ερωτηθεί, μεταξύ άλλων, για το εξώφυλλο στο "Playboy". Μιλώντας για εκείνη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 χρόνων, λέει: "Ήταν μια σκληρή γυναίκα" και συμπληρώνει ότι τη θεωρεί υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο πατέρας της την εγκατέλειψε, όταν εκείνη ήταν οκτώ χρόνων: "Ο χαμός του με ευνούχισε κυριολεκτικά, με τσάκισε, με διέλυσε. Έπαιζα με τον Παράβα τότε στο μιούζικαλ "Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας”. Δεν πήγα με μαύρα. Πήγα με κόκκινο πουκάμισο και τζιν. Δεν έκλαιγα, αλλά όταν βγήκα, ενώ χόρευα και τραγουδούσα, έφευγαν τα δάκρυα σαν βροχή και μούσκευαν τη σκηνή".

Το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Κώστας Ταχτσής, θυμάται ότι τον περίμενε στο σπίτι. Λίγο μετά την είδηση της δολοφονίας του, την οδήγησαν στη ΓΑΔΑ. Πρόσωπα, στιγμές και ώρες που δεν μπορεί να ξεχάσει. Στη ζωή της έχει ζήσει πολύ όμορφες και πάρα πολύ δύσκολες στιγμές: "Τερατωδώς δύσκολες στιγμές, αλλά έλεγα πάντοτε ότι ο Θεός μου έδωσε πολλά, πάρα πολλά στη ζωή μου. Έτσι έπρεπε να πληρώσω… και το πλήρωσα μια εικοσαετία πολύ σκληρά και πολύ βάρβαρα". Αυτό που αναζητούσε η Μαίρη Χρονοπούλου, από την αρχή, ήταν να μην είναι επαναλαμβανόμενη η ζωή της. Να μη βαριέται και να κάνει συνεχώς διαφορετικά πράγματα. Και τελικά το πέτυχε, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

6/10, 10.45μ.μ., "Κοινωνία, ώρα μηδέν" | ΕΡΤ1


Στη δραματική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου (1966), ο Άγγελος Μουρούζης (Νίκος Κούρκουλος) είναι ένας αλκοολικός, απότακτος της Πολιτικής Αεροπορίας. Η σχέση του με τη  μεγαλοαστή σύζυγό του (Μαίρη Χρονοπούλου) περνάει σοβαρή κρίση όταν  ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα έρχεται να του αλλάξει τη ζωή. Μετά από πρόταση του αδελφού του, αναλαμβάνει να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το αεροπλάνο. Όμως, καθώς η έρευνα εξελίσσεται, διαπιστώνει ότι, τόσο το γεμάτο κυνισμό οικογενειακό του περιβάλλον όσο και η ίδια η γυναίκα του, τον παροτρύνουν να ακολουθήσει τον δρόμο του συμβιβασμού και της συγκάλυψης.

Προς την ελευθερία
"Προς την ελευθερία" 

7 και 8/10, 7.30μ.μ., "Προς την ελευθερία" (Ε) | ΕΡΤ2


Η ΕΡΤ2, τιμώντας τη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου, τροποποιεί το πρόγραμμά της και μεταδίδει από το αρχείο της την ελληνική σειρά "Προς την ελευθερία" (2010), σε σκηνοθεσία Χάρη Παπαδόπουλου. 

Η Νίνα Χορν, μία σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ζει απομονωμένη σε ένα σπίτι μακριά από την Αθήνα, με μοναδική παρέα τους λιγοστούς φίλους της. Αποκλειστική της ασχολία είναι να δανείζει κάθε βράδυ τη φωνή της σε μία ραδιοφωνική εκπομπή. Ένα βράδυ, μετά το τέλος της εκπομπής, συγκρούεται με τον διευθυντή του σταθμού, όταν αυτός προσπαθεί να της υποδείξει πώς να κάνει τη δουλειά της. Το ίδιο βράδυ, ο φίλος της, Μάριος, την παίρνει για μία βόλτα στη νυχτερινή πόλη. Στην ντίσκο όπου πάνε, η Νίνα γνωρίζει δύο νέους, τον Άρη και τον Άλκη. Ο Άλκης την αντιμετωπίζει με θαυμασμό και της λέει ότι ετοιμάζει ένα βιβλίο για τη χρυσή εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και θα ήθελε το σημαντικότερο κεφάλαιο του βιβλίου να αναφέρεται σ’ αυτήν. Η Νίνα κολακεύεται από το ενδιαφέρον του Άρη και καλεί τους δύο νέους να την επισκεφτούν την επομένη στο σπίτι της. Παίζουν: Μαίρη Χρονοπούλου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Στράτος Τζώρτζογλου, Άλκις Κούρκουλος, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Απόστολος Γκλέτσος. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.