Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ: Γιορτάζουμε το μουσικό είδος στις streaming πλατφόρμες

5+1 ταινίες και σειρές αφιερωμένες στην τζαζ και σόουλ μουσική, που ξεχωρίσαμε στο Netflix και την Disney+.

Ma Rainey

Ma Rainey’s Black Bottom (2020) - Netflix

Το biopic του Τζορτζ Σι Γουλφ, εμπνευσμένο από το ομότιτλο θεατρικό του Όγκαστ Γούλσον του 1982, μάς μεταφέρει σε ένα στούντιο ηχογράφησης στο Σικάγο του 1927. Με την εκτυφλωτική Βαϊόλα Ντέιβις στο ρόλο της θρυλικής τζαζ ερμηνεύτριας Μα Ρέινι (1886-1939), και τον Τσάντγουικ Μπόσναν στο κύκνειο άσμα του, η ταινία επικεντρώνεται στα σημεία απόκλισης και τομής των δύο πρωταγωνιστών για να θίξει ζητήματα φιλοδοξίας, θρησκείας, έρωτα και, φυσικά, τέχνης. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε διάρκεια μίας μέρας, εντός αυτού του κλειστού αλλά καθόλου ασφυκτικού χώρου, καθώς η Μα Ρέινι και τα μέλη της μπάντας της (όλοι μαύροι άνδρες) ηχογραφούν, συζητούν, διαφωνούν, καταθέτοντας τελικά ο καθένας κάτι από την ψυχή του.  

Whiplash

Whiplash (2014) - Netflix

Σε μία από τις πιο δυναμικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, η τζαζ δεν παρουσιάζεται ως ένα απλό μουσικό είδος, αλλά παίζει τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο ως μία ιερή ιδέα. Γι’ αυτήν την ιδέα, οι χαρακτήρες του Ντάμιεν Σαζέλ, είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν πολλά, αν όχι τα πάντα. Ο εκκεντρικός, για να το θέσουμε ευγενικά, καθηγητής μουσικής Τέρενς Φλέτσερ (ο Τζ. Κ. Σίμονς θα μείνει για πάντα ταυτισμένος με τον ρόλο που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ για την αξέχαστη ερμηνεία του) εξελίσσεται σε μέντορα του εξαιρετικά φιλόδοξου ντράμερ Άντριου (Μάιλς Τέλερ). Η χημεία μεταξύ των δύο και η αμοιβαία λατρεία για την τέχνη τους, αναδεικνύει τις έσχατες προεκτάσεις της εξουσίας μέσω διάφορων δίπολων: καθηγητής-μαθητής, μυαλό-σώμα, Θεός (ή "θεός")-άνθρωπος.

Eddy

The Eddy (2020) - Netflix

Ο Ντάμιεν Σαζέλ έρχεται να επισφραγίσει την αγάπη του για την τζαζ με μία μίνι σειρά 8 επεισοδίων, επενδυμένη από πρωτότυπα τραγούδια και με τζαζ μουσικούς να επικρατούν στο καστ. Το "The Eddy" αφηγείται την ιστορία ενός παριζιάνικου τζαζ μπαρ (The Eddy), των μουσικών που φιλοξενεί, των ιδιοκτητών του και των διερχομένων του. Ο πιανίστας και μετανάστης Έλιοτ (Αντρέ Ολάντ) ανοίγει το μπαρ στα περίχωρα του Παρισιού, και το διευθύνει σε συνεργασία με τον φίλο του, Φαρίντ (Ταχάρ Ραχίμ). Οι δυο τους θα παλέψουν με τα μέσα που ο καθένας διαθέτει, για να φροντίσουν το όραμά τους. Επιβαρυμένος από τραύματα του παρελθόντος του, ο Έλιοτ εναποθέτει όλον του τον πόνο αλλά και την ελπίδα στο μαγαζί του, δίνοντας χώρο στη μουσική που τον διαμόρφωσε (και τον έσωσε) να αναπνεύσει.

Simone

What Happened Miss Simone? (2015) - Netflix

Μία από τις φωνές που χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη όποιου την ακούει, η Νίνα Σιμόν υπήρξε περισσότερα από μία θρύλος της μπλουζ. Το "What Happened Miss Simone?” ανοίγει ένα παράθυρο στο χρόνο χρησιμοποιώντας υλικό αρχείου με κάποιες από τις πιο καθηλωτικές λάιβ ερμηνείες της, αλλά και με στιγμιότυπα της δράσης της εντός του κινήματος για τα δικαιώματα της μαύρης κοινότητας της Αμερικής την δεκαετία του ’60. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ διεισδύει στα σκοτάδια και τη βία της προσωπικής της ζωής, αλλά και της ίδιας της ψυχής της, μέσα από ανατριχιαστικές ημερολογιακές καταγραφές, δίνοντας την αίσθηση πως η Σιμόν, σχεδόν καρμικά, ήταν και παραμένει αντιμέτωπη με την παραβίαση.

Quincy

Quincy (2018) - Netflix

Γυρισμένο από την κόρη του Ρασίντα Τζόουνς, το ντοκιμαντέρ για τον mastermind της τζαζ Κουίνσι Τζόουνς, δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά προσωπικό. Τον απολογισμό της σπουδαίας μουσικής του καριέρας, συνοδευόμενo από υλικό αρχείου και σχόλια από μουσικούς που συνεργάστηκαν μαζί του ανά τα χρόνια, συμπληρώνουν στιγμιότυπα της προσωπικής του ζωής. Από το σπίτι των παιδικών του χρόνων μέχρι τον θάλαμο στον οποίο νοσηλεύτηκε το 2015 και την χαρτογράφηση των ουλών στο σώμα του, το "Quincy” προσφέρει μία εκ τον ένδον ματιά στον άνθρωπο πίσω από το "όνομα".

Soul

Soul (2020) - Disney+

Η Pixar έχει διακριθεί για την ευφυία των αφηγημάτων της, έχοντας στο ιστορικό της ταινίες κινουμένων σχεδίων που μιλούν τη γλώσσα τόσο των παιδιών όσο των ενηλίκων. Στο ίδιο μοτίβο πατά και το "Soul”, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας καθηγητής μουσικής, τον οποίο συναντάμε την ίσως σημαντικότερη, και σίγουρα πιο ειρωνική, μέρα της ζωής του: ο Τζο προσκαλείται να παίξει μουσική στο κορυφαίο τζαζ κλαμπ της Νέας Υόρκης και λίγο αργότερα παραπατά και πέφτει σε ένα φρεάτιο. Η τρύπα αυτή καταλήγει σε κάτι που θυμίζει καθαρτήριο, με τη μόνη βασική διαφορά πως οι ψυχές που βρίσκονται εκεί δεν φέρουν ακόμα αμαρτίες. Είναι εκεί όχι για να ξεπλυθούν, αλλά για να (ανα)γεννηθούν. Με τη μουσική στον πυρήνα της αφήγησης και της ψυχής του πρωταγωνιστή, το "Soul" θέτει κάποια από τα πιο βασανιστικά υπαρξιακά ερωτήματα που μας απασχολούν, και τα απαντά με τρυφερότητα, χιούμορ και ελπίδα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

3+1 μοναδικά φιλμ του 21ου αιώνα έρχονται αυτό το ΣΚ στην TV

Ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ και μια δόση ευρωπαϊκού αέρα, αυτό το Σαββατοκύριακο στα ελληνικά κανάλια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
10/05/2024

Eurovision 2024: Η Ελλάδα πάει τελικό με την Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάτι και το "ΖΑΡΙ" διεκδικούν επισήμως την νίκη του 68ου διαγωνισμού Eurovision μετά τα θετικά αποτελέσματα του Β' Ημιτελικού.

Το ντοκιμαντέρ "Είμαι Εγωίστρια;" της Τερέις Σέχτερ κάνει περμιέρα στην ΕΡΤ3 με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ γύρω από το δικαίωμα της επιλογής στρέφει τον φακό σε γυναίκες που απέρριψαν την μητρότητα. Με τολμηρή ειλικρίνεια, μας εξηγούν γιατί.

Ένα τρυφερό αφιέρωμα για την Γιορτή της Μητέρας στο ERTFLIX

Από τις 10 εώς τις 19 Μαΐου, η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Μητέρα με 7 φιλμ και δυναμικές πρωταγωνίστριες.

Η τηλεοπτική κληρονομιά της Άννας Παναγιωτοπούλου

Τρεις αξέχαστοι ρόλοι επιβεβαιώνουν πως ελληνική τηλεόραση δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την ολόφωτη παρουσία της μεγάλης ηθοποιού.

Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA "The Responder", νέες σειρές και νέες πολυαναμενόμενες σεζόν.

Οι πρεμιέρες του Μαΐου στο Cinobo

Ολοκαίνουριες ταινίες, μια κορυφαία βρετανική σειρά και νέες αφίξεις έρχονται αυτόν τον μήνα στην ελληνική streaming πλατφόρμα.