Οι 10 καλύτερες σειρές του 2022 από το "αθηνόραμα"

Διαλέγουμε το top 10 των κορυφαίων ξένων σειρών που είδαμε στην TV μέσα στη χρονιά που φεύγει.

Atlanta

10. "Abbott Elementary" (Disney+)

Abbott Elementary

Γνήσια αστεία μέσα στην αθωότητα και την απλότητά της, η limited σειρά της Κουίντα Μπράνσον ήρθε να μας δείξει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να φτιάξεις μια σπαρταριστή κωμωδία. Μια καθημερινή ρουτίνα και ένα απίθανο καστ μπορούν να το καταφέρουν χωρίς εξυπνακίστικες ατάκες, απλώς και μόνο με γεμάτες απόγνωση ματιές στην κάμερα. 

9. "Derry Girls" (σεζόν 3, Netflix)

Derry Girls

Ο εξ Ιρλανδίας φόρος τιμής στην εφηβεία των 90s ολοκληρώθηκε με τα κορίτσια (και τον Τζέιμς) αλλά και τους γονείς τους να εξελίσσονται, παραμένοντας όμως απόλυτα οικείοι και απολαυστικοί ως χαρακτήρες. Οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" που μας χάρισαν τη "θεότητα" αδελφή Μάικλ και τις κυνικές ατάκες της.

8. "What We Do in The Shadows" (σεζόν 4, FOX/Hulu)

What We Do in The Shadows

Τα αγαπημένα απέθαντα βαμπίρ δεν γίνεται να λείπουν από τη λίστα. Στην 4η σεζόν τους, το μοναδικό mockumentary ύφος τους (που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς), όχι μόνο δεν έχει χάσει ίχνος από τη φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό του, αλλά βρίσκεται στην καλύτερή του (θανατηφόρα) φάση. 

7. "Pachinko" (Apple TV)

Pachinko

Δεν το λέμε συχνά, επειδή συνειδητά δεν επιλέγουμε να "βλέπουμε" και να κρίνουμε έτσι τις σειρές, αλλά το "Pachinko" ήταν ένα τηλεοπτικό δημιούργημα που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη. Πανέμορφα πλάνα και γοητευτικότατο αφήγημα σε μια μοναδικής κινηματογραφικής αισθητικής κορεάτικη σειρά. 

6. "This is Going to Hurt" (BBC/AMC)

This is Going to Hurt

Ήρθε αθόρυβα στην Cosmote TV, κι όμως μας χτύπησε αλύπητα. Με ιδανικό πρωταγωνιστή τον Μπεν Γουίσοου και με πρωτοφανή για το είδος της ρεαλισμό, η αυθεντικά φλεγματική βρετανική μίνι "ιατρική" σειρά που ακολουθεί τον μαιευτήρα γυναικολόγο Άνταμ στις ατελείωτες βάρδιές του στο νοσοκομείο δεν ωραιοποιεί απολύτως τίποτα, κάνοντας αυτό που προειδοποιεί ο τίτλος της. 

5. "Severance" (Apple TV)

Severance

Μια πανέξυπνη σύλληψη, μια παρανοϊκή ιδέα που έγινε η έκπληξη της σεζόν. Διαβάζοντας σε εξαιρετικό timing την ανάγκη όλων μας να ισορροπήσουμε μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου, το "Severance" έδωσε μια φανταστική εκδοχή που τηλεοπτικά (και όχι μόνο) σε παγιδεύει. Έξτρα έκπληξη το γεγονός ότι τη σπουδαία σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπεν Στίλερ. 

4. "The Rehearsal" (HBO)

The Rehearsal

Τo cringe στην καλύτερη μορφή του. Η meta-σειρά που δεν μοιάζει με καμία, που δεν κατατάσσεται πουθενά, από έναν δημιουργό που σίγουρα δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να κατεβάσει το απολαυστικά χαώδες κεφάλι του. Άβυσσος το μυαλό του Νέιθαν Φίλντερ (ναι, του "Nathan for You")…

3. "Better Call Saul" (σεζόν 6, Netflix)

Better Call Saul

Η σεζόν που αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων. Αν και spin-off, το "Better Call Saul" έφτασε (για κάποιους –υπερβολικούς– ξεπέρασε κιόλας) το "Breaking Bad" και έγραψε τη δική του τηλεοπτική ιστορία. Ρόλος ζωής ο Σολ Γκούντμαν για τον Μπομπ Όντενκερκ, αλλά και ένα από τα σκανδαλώδη snubs σημαντικών τηλεοπτικών βραβείων μέχρι στιγμής.

2. "The Bear" (Disney+)

The Bear

Ωμό, καυτό, εθιστικό, άπιαστο. Ο δικός μας τηλεοπτικός Χρυσός Σκούφος πηγαίνει στο "The Bear" όχι για τα élevé πιάτα του, αλλά για το πιο ρεαλιστικό σερβίρισμα του άγχους, της πίεσης, της σπουδαιότητας της ψυχικής υγείας και της παγίδας των υψηλών προσδοκιών που θέτει κανείς στον εαυτό του. Μας εντυπωσίασαν οι μουσικές του, μας μάγεψε το 17λεπτο μονοπλάνο του 7ου επεισοδίου, μας γονάτισε το τελευταίο επεισόδιο.

1. "Atlanta" (σεζόν 3 και 4, FOX)

Atlanta

"Οι σεζόν 3 και 4 του "Atlanta” θα είναι από τις καλύτερες σειρές που έχουν παιχτεί ποτέ στην τηλεόραση. Μόνο οι "Sopranos” μπορούν να μας φτάσουν", τουίταρε το 2020 ο Ντόναλντ Γκλόβερ. Υπερβολικό; Καθόλου. Μόνο μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα όπως ο Γκλόβερ μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια δήλωση, και φέτος που είδαμε και τις δύο αυτές σεζόν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του στο απόλυτο. Η οξυδέρκειά του, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σύνολο του "Atlanta", ήταν ένα πολύτιμο δώρο στην ιστορία της σύγχρονης τηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.