Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας

Είναι η δεκαετία που το Netflix ξεκίνησε τις δικές του παραγωγές, που είδαμε ένα άλογο να τα τσούζει στην TV, που το hashtag #got κούρσεψε το διαδίκτυο και που η φαντασία και το ραπ τρύπωσαν σε σειρές-διαμάντια.

Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας

Τι να ξεχωρίσεις από μια δεκαετία που τα είχε όλα; Αγαπημένο χρώμα; Το κόκκινο του Netflix. Αγαπημένη νέα λέξη; Binge-watching. Αγαπημένη σειρά; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Από το 2010 μέχρι και σήμερα, λίγο προτού καλωσορίσουμε το 2020, είδαμε πολλά, μα πάρα πολλά. Χρονιά-σταθμός το 2013, όταν το Netflix μπήκε στη βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου με το «House of Cards». Ακολούθησε το χάος. Ένα δημιουργικό, ανταγωνιστικό χάος που έφερε πρωτοκλασάτα κινηματογραφικά ονόματα στη μικρή οθόνη, αρχικά με δισταγμό και εν συνεχεία με ενθουσιασμό.

Για να μπορέσουμε κάπως να διευκολυνθούμε και να επιλέξουμε τις πέντε καλύτερες σειρές της δεκαετίας, θέσαμε ως απαραίτητο όρο η κάθε σειρά να έχει ξεκινήσει αυστηρά μετά από το 2010 (συγγνώμη, «Breaking Bad») και θα κριθεί για τη γενική της μέχρι σήμερα εικόνα και όχι μεμονωμένα από μία πολύ καλή ή κακή σεζόν (τυχερό «Game of Thrones»). Ιδού λοιπόν όσα ξεχωρίσαμε, ελπίζοντας πως άνοιξαν το δρόμο για σπουδαία πράγματα.

#5 The Leftovers (2014-2017)

Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας - εικόνα 1

«Αυτοί που έμειναν πίσω» είναι η μετάφραση του τίτλου, εμείς όμως θα μιλήσουμε γι’ αυτούς που τόλμησαν να ακολουθήσουν, δηλαδή τους τηλεθεατές που δεν φοβήθηκαν παρότι είδαν στους συντελεστές ως σεναριογράφο τον Ντέιμον Λίντελοφ (ένας από τους δημιουργούς του «Lost», άρα και συνυπεύθυνος για τη μεγαλύτερη τηλεοπτική απογοήτευση ever), ούτε εγκατέλειψαν τη σειρά όταν τα μεταφυσικά/υπερφυσικά της στοιχεία μπέρδευαν τόσο την πραγματικότητα με τη φαντασία όσο και την αφηγηματική της συνέχεια. Σκοτεινό και απόκοσμο, ταυτόχρονα όμως εμπνευσμένο και κρυφά αισιόδοξο, το ακραίο «Leftovers» είναι μια απολαυστική εμπειρία με πιστούς φαν.

#4 BoJack Horseman (2014-)

Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας - εικόνα 2

Όσο αντιφατικός κι αν ακούγεται ο όρος «καταθλιπτική κωμωδία», άλλο τόσο περίεργο φαντάζει το γεγονός ότι ένας από τους πιο δημοφιλείς τηλεοπτικούς ήρωες των ’10s είναι ένα ανθρωπόμορφο άλογο, πρώην τηλεαστέρας με ψυχεδελικά πολύχρωμα ρούχα και αυτοκαταστροφικές τάσεις, που ζει στο Χόλιγουντ, πίνει συνεχώς και βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο. Το «BoJack Horseman» με την υποδειγματική εικονογραφία (βλ. το «Fish out of water» της 3ης σεζόν) και δραματουργία (μπορεί να ξεχάσει κάποιος το μονόλογο του BoJack στο αριστουργηματικό επεισόδιο «Free Churro»;) αποτέλεσε σταθμό για το ενήλικο animation, και με το μαύρο, θεόπικρο χιούμορ του που τσακίζει κόκαλα έκανε ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα σχόλια για τη ζωή – και σε μια δεύτερη ανάγνωση για την ίδια την τηλεόραση.

#3 Atlanta (2016-)

Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας - εικόνα 3

Ο Ερν, ένας νεαρός από την Ατλάντα, προσπαθεί μαζί με τον ξάδερφό του να κατακτήσει τη ραπ σκηνή της Αμερικής. Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση που κινείται έξυπνα ανάμεσα σε κωμωδία και δράμα, όμως ο Ντόναλντ Γκλόβερ, δημιουργός, κύριος σεναριογράφος, περιστασιακός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής δίνει στη σειρά, που επιστρέφει μέσα στο 2020 με 3η σεζόν, πολλά περισσότερα. Η καυστική καταγραφή του τι σημαίνει να είσαι νέος, Αφροαμερικανός και μη προνομιούχος στις ΗΠΑ του σήμερα κρύβεται πίσω από κάθε κοφτερή ατάκα, ενώ μόνο δύο επεισόδια αρκούν για να κάνουν τη σειρά να ξεχωρίσει: το πειραματικό και προβοκατόρικο «B.A.N.» (1η σεζόν, σενάριο και σκηνοθεσία από τον Γκλόβερ) και το φοβερά δημιουργικό «Teddy Perkins» (2η σεζόν, σενάριο του Γκλόβερ, σκηνοθεσία Χίρο Μουράι) είναι ό,τι πιο καινοτόμο είδαμε μέσα στη δεκαετία.

#2 Fleabag (2016-2019)

Είναι πολύ ωραίο όταν βλέπεις ένα φρέσκο πρόσωπο γεμάτο ιδέες να του δίνεται η ευκαιρία να βγει μπροστά σε ένα χαοτικό τηλεοπτικό πεδίο όπως το σημερινό, και η Φοίβη Ουάλερ-Μπριτζ είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Δημιουργός και πρωταγωνίστρια του εξαιρετικού «Fleabag», η 34χρονη Βρετανίδα σάρωσε τα βραβεία με μια ασυνήθιστη δραματική σειρά μεταμφιεσμένη σε κωμωδία, που δίνει με ακρίβεια μέσα σε δώδεκα μόλις επεισόδια την πιο αληθινή ηρωίδα της σύγχρονης τηλεόρασης. Ο χαρακτήρας της Ουάλερ-Μπριτζ δεν έχει όνομα, έχει όμως συναίσθημα, σεξουαλικότητα και περίσσιο (αυτο)σαρκασμό. Και θα σου τα εξηγήσει όλα κοιτώντας σε στα μάτια, σπάζοντας τον λεγόμενο τέταρτο τοίχο και θρυμματίζοντας πανηγυρικά ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα περί «γυναικείων σειρών».

#1 Game of Thrones (2011-2019)

Διαλέξαμε τις 5 καλύτερες σειρές της δεκαετίας - εικόνα 4

Πολλοί θα διαφωνήσουν με αυτήν την επιλογή εξαιτίας της κακής τελευταίας (ή και της προτελευταίας;) σεζόν του. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ντόρο που προκάλεσε το «Game of Thrones» άμα τη εμφανίσει του. Ανατροπές που σόκαραν, δολοφονίες δίχως έλεος και σκηνές μάχης που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία χαρίζουν στη σειρά-φαινόμενο τον τίτλο τού (έστω και λίγο λαβωμένου) βασιλιά της δεκαετίας και κανένας άνευρος Τζον Σνόου (που κέρδισε όμως υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα!) ή κανένα κυπελλάκι του καφέ δεν αρκούν για να της στερήσουν τον θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.