Οι 20 καλύτερες βρετανικές αστυνομικές σειρές όλων των εποχών (θέσεις 10-01)

Μυστηριώδεις υποθέσεις, φόνοι, εξαφανίσεις, σκοτεινά χωριά και η αγγλική ύπαιθρος. Επιλέγουμε και σας προτείνουμε τα 20 καλύτερα τηλεοπτικά αστυνομικά δράματα από τη Βρετανία.

Sherlock

Φτάνουμε στην κορυφαία δεκάδα με τις καλύτερες βρετανικές αστυνομικές σειρές όλων των εποχών. Ελπίζουμε η επιλογή να ήταν δίκαιη και αντιπροσωπευτική και να αξιοποιήσετε καταλλήλως τη λίστα με τους τίτλους που σας προτείνουμε. Καλό binge-watching.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος, για τις τηλεοπτικές σειρές που βρίσκονται στις θέσεις 20-11 εδώ.

Prime Suspect
Prime Suspect

10. Prime Suspect (7 σεζόν, 1991-2006)


Μην σας τρομάζει ο αριθμός των σεζόν, τα επεισόδια είναι μόλις 13 και λειτουργούν σαν τηλεταινίες μεγάλης διάρκειας. Γνωρίστε και το  τηλεοπτικό πρόσωπο της σπουδαίας ηθοποιού Έλεν Μίρεν στο ρόλο της αρχιεπιθεωρήτριας ντετέκτιβ Τζέιν Τένισον που υπηρετεί στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες υποθέσεις και τον σεξισμό τον ανδρών συναδέλφων απέναντί της. Κάποιες προκαταλήψεις σπάνε, κάποιες παραμένουν σε ένα στιβαρό αστυνομικό δράμα, μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο υπηρεσιακό περιβάλλον στο Λονδίνο του ’90. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός ανωτέρου της στο πρώτο επεισόδιο, η Τζέιν Τένισον αναλαμβάνει την πρώτη της μεγάλη υπόθεση, το φόνο μίας νεαρής γυναίκας και ακολούθως έναν παρόμοιο φόνο. Κρύβεται ο ίδιος δράστης;

Midsomer Murders
Midsomer Murders

9. Midsomer Murders (23 σεζόν, 1997-2023)


Από τις αγαπημένες και πιο επιτυχημένες αστυνομικές σειρές στη Βρετανία και σε άλλα μέρη του κόσμου, συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι και σήμερα, 25 χρόνια μετά από το πρώτο πιλοτικό επεισόδιο. Κάπως απαρατήρητη στην Ελλάδα, καιρός να την ανακαλύψετε, αν βέβαια έχετε χρόνο για τόσες σεζόν και περισσότερα από 130 επεισόδια. Το παραδοσιακό σκηνικό δεν αλλάζει, ένας αστυνομικός επιθεωρητής, ο Τομ Μπάρναμπι (και αργότερα το ξαδερφάκι του, ο Τζον Μπάρναμπι), προσπαθεί να διαλευκάνει, μαζί με τους συναδέλφους του, διάφορους μυστηριώδεις φόνους και υποθέσεις στην επαρχία Midsomer. Πολύ θανατικό βρε σε αυτά τα αγγλικά χωριά! Φτιάξτε τσάι, καθίστε στην πολυθρόνα και κουβέρτα στα πόδια, για να την απολαύσετε όπως πρέπει.

Broadchurch
Broadchurch

8. Broadchurch (3 σεζόν, 2013-2017)


Η δύναμη της σειράς "Broadchurch” είναι οι δύο πρωταγωνιστές της, χωρίς να υπολείπεται σε σενάριο και σκηνοθεσία. Βρίσκεσαι στο 2013 και επιλέγεις για πρωταγωνιστές την Ολίβια Κόλμαν και τον Ντέιβιντ Τένναντ, η καριέρα των οποίων θα απογειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Συγχαρητήρια που τους επέλεξες! Μεταφερόμαστε σε μία παραθαλάσσια πόλη, κάπου στο Ντόρσετ της Αγγλίας, τα πάντα φαινομενικά είναι ήσυχα και ειδυλλιακά. Ο θάνατος ενός 11χρονου παιδιού έρχεται να αναστατώσει την κλειστή κοινωνία του Broadchurch, με τους ντόπιους ντετέκτιβ (Κόλμαν και Τένναντ) να προσπαθούν να μάθουν περισσότερα, να δουν από τι προήλθε ο θάνατος του παιδιού, σε ένα χωριό που κανείς δεν μιλάει και κρατάει επτασφράγιστα μυστικά.

Shetland
Shetland

7. Shetland (7 σεζόν, 2013-2022)


Στο "Shetland” ταξιδεύεις στην άγρια ομορφιά των απομακρυσμένων νήσων στο αρχιπέλαγος Σέτλαντ στη Σκωτία. Αν βάλεις στην εξίσωση και μία σειρά από μυστηριώδεις φόνους, παγωμένο αέρα να σου χτυπάει το πρόσωπο και μία κλειστή κοινωνία που έρχεται σε επαφή με τουρίστες, επιστήμονες και διάφορους τυχοδιώκτες, έχεις το καλύτερο συστατικό για ένα συναρπαστικό αστυνομικό στόρι. Το "Shetland”, μαζί με τη σειρά "Vera”, είναι μεταφορά βιβλίων της Αν Κλιβς, που φαίνεται ότι χτυπάει στα ίσα την Αγκάθα Κρίστι (τουλάχιστον σε αυτό το αφιέρωμα). Ο ηθοποιός Ντάγκλας Χένσαλ στο ρόλο του ντόπιου ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ είναι απλά ασυναγώνιστος, ψύχραιμος και ρεαλιστής, στο καλύτερο σκωτσέζικο αστυνομικό δράμα. Tartan Noir στα καλύτερα και πιο σκοτεινά του.

Inspector Morse
Inspector Morse

6. Inspector Morse (7 σεζόν, 1987-2000)


Το Radio Times κατέταξε το "Inspector Morse” στην κορυφή των καλύτερων βρετανικών αστυνομικών δραμάτων. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει το ιστορικό τηλεοπτικό περιοδικό της "Γηραιάς Αλβιώνας". Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κάποια επεισόδια ξεπέρασαν τους 18 εκατομμύρια τηλεθεατές, ένα πραγματικά μεγάλο νούμερο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη στους περισσοτέρους. Τολμήστε να μπείτε στον κόσμο του επιθεωρητή Μορς, με τις παραξενιές του, το ρετρό gentleman στυλ, την αγάπη του για τα παλιά αυτοκίνητα, την κλασική μουσική και την ποίηση. Αν τα "φέρνει βόλτα" στα αστυνομικά του καθήκοντα; Τις περισσότερες φορές, όχι πάντα. Αφού δείτε τη σειρά και σας αρέσει, ακολούθησε η spin-off σειρά "Lewis” (το όνομα του αρχιφύλακα βοηθού του Μορς) και το prequel "Endeavour”, κρατώντας τα ίδια στάνταρ ποιότητας.

Miss Marple
Miss Marple

5. Miss Marple (3 σεζόν, 1984-1992)


Η Τζέιν Μαρπλ ή πιο γνωστή σαν Μις Μαρπλ είναι άλλος ένας διάσημος λογοτεχνικός χαρακτήρας μέσα από την πένα και φαντασία της μυθιστοριογράφου αστυνομικής λογοτεχνίας, Αγκάθα Κρίστι. Εμφανίζεται σε πολλά κλασικά μυθιστορήματα και διηγήματα της "μητέρας τους εγκλήματος", ως μία ηλικιωμένη, πολύ ευφυής, ερασιτέχνης ντετέκτιβ που προσπαθεί να διαλευκάνει διάφορες υποθέσεις στο ήσυχο χωριό που ζει (και λίγο πιο πέρα). Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι τηλεοπτικές μεταφορές πάνω σε ιστορίες με την Μις Μαρπλ. Από αυτές, δεν είναι και λίγες, επιλέγουμε την αγαπημένη μας σειρά, με πρωταγωνίστρια την αξιαγάπητη Τζόαν Χίσκον, που την γύρισε σε ηλικία 80 χρονών και βάλε. 12 τηλεταινίες μεγάλης διάρκειας για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος και "νηστικός".

Agatha Christie’s Poirot
Agatha Christie’s Poirot 

4. Agatha Christie’s Poirot (13 σεζόν, 1989-2013)


Δεν γίνεται να λείπει η αγαπημένη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Αγκάθα Κρίστι από τις κορυφαίες θέσεις. Αν αναφερόμαστε στη μικρή και μεγάλη οθόνη, το έργο της έχει επηρεάσει -και συνεχίζει να εμπνέει- πολλές γενιές σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών. Στη σειρά "Agatha Christie’s Poirot”, που μας κράτησε παρέα για 13 ολόκληρες σεζόν και συνεχίζουμε να την απολαμβάνουμε στο κρατικό κανάλι, μας υποδέχεται ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό που ζει στο Λονδίνο και με το κοφτερό του μάτι και μυαλό, διαλευκάνει δύσκολες υποθέσεις. Έχουν περάσει Πουαρό και Πουαρό από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, από τον Άλμπερτ Φίνεϊ μέχρι τον Πίτερ Ουστίνοφ, αλλά κανείς δεν έχει ξεπεράσει τον Άγγλο ηθοποιό Ντέιβιντ Σουσέι σαν Πουαρό στη συγκεκριμένη σειρά.

Vera
Vera

3. Vera (11 σεζόν, 2011-2022)


Τι να πεις για την αξεπέραστη ερμηνεία της Μπρέντα Μπλέθιν στο ρόλο της επιθεωρήτριας αστυνομίας, Βέρα; Υπέροχη! Ήδη γυρίζεται η 12η σεζόν, φαίνεται πως δεν θέλει να βγει σε σύνταξη η μοναχική, ώρες ώρες οξύθυμη, αλλά πάντα δίκαιη και καλόκαρδη αστυνομικός. Δεν έχει προσωπική ζωή, ίσως είναι επιλογή της, δίνει τα πάντα για τη δουλειά της, κάτι που δεν της βγαίνει πάντα σε καλό. Η σειρά βασίζεται στα ομώνυμα βιβλία της συγγραφέως Αν Κλιβς, με το σκηνικό να μεταφέρεται στη Βόρεια Αγγλία, εκεί που πνέει κρύος άνεμος και δεν λείπουν οι φόνοι που περιμένουν λύση και τα θύματα τη λύτρωση. Μην σας ψυχοπλακώνουμε, δεν λείπει το λεπτό και έξυπνο χιούμορ στη σειρά, βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Sherlock
 Sherlock

2. Sherlock (4 σεζόν, 2010-2017)


Το πρώτο επεισόδιο του "Sherlock” βγήκε στον αέρα του BBC το 2010 και μαζί με άλλες σειρές της ίδιας περιόδου ("Game of Thrones”, "Breaking Bad”, "The Walking Dead”), οριοθέτησαν μία νέα εποχή στην τηλεόραση. To streaming και το binge-watching έμπαινε σιγά σιγά σε κάθε σπίτι και φορητή συσκευή, κάτι που θα γινόταν ακόμα πιο αντιληπτό με τη σειρά "House of Cards”. Πολυβραβευμένη, έχει σηκώσει τα πάντα, από Emmy μέχρι BAFTA, η σειρά "Sherlock” είναι -άλλη μία- μεταφορά στη μικρή οθόνη των περιπετειών των χάρτινων ηρώων του Σκωτσέζου συγγραφέα σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, του ιδιοφυή ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και του πιστού βοηθού Δρ. Τζον Χ. Γουάτσον. Μόνο που εδώ μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του σήμερα, η Baker Street παραμένει στη θέση της, οι ήρωες χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία, όπως και ο εχθρός, με ένα από τα καλύτερα σύγχρονα τηλεοπτικά δίδυμα, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Σέρλοκ Χολμς και Μάρτιν Φρίμαν στο ρόλο του Δρ. Γουάτσον.

Line of Duty
Line of Duty

1. Line of Duty (6 σεζόν, 2012-2021)


Μία ομάδα αστυνομικών που υπηρετούν στη Μονάδα 12 των Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην Αγγλία (σε πόλη που δεν διευκρινίζεται), ερευνά διεφθαρμένους συναδέλφους τους, μόνο που δεν έχουν φανταστεί τους κινδύνους που διατρέχουν και πόσο σοβαρή και σκοτεινή είναι η κατάσταση. Βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας ή σχέδιο του οργανωμένου εγκλήματος; Πόσο ασφαλής νιώθεις δίπλα σε συναδέλφους που δεν γνωρίζεις τις προθέσεις τους; Το "Line of Duty” είναι μία αριστουργηματική σειρά, από τα κορυφαία αστυνομικά δράματα στη μικρή οθόνη, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης. Η αφρόκρεμα των Βρετανών ηθοποιών πρωταγωνιστεί στο "Line of Duty”, κάποιοι από την πρώτη σεζόν, κάποιοι εμφανίζονται αργότερα, πολλοί από αυτούς έγιναν διάσημοι μέσα από τους ρόλους τους στη σειρά. Μάρτιν Κόμπστον, Άντριαν Ντάνμπαρ, Βίκι ΜακΚλουρ, Στίβεν Γκράχαμ, Κέλι Μακντόναλντ, Άννα Μάξγουελ-Μάρτιν...
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.