Οι 20 καλύτερες βρετανικές αστυνομικές σειρές όλων των εποχών (θέσεις 20-11)

Μυστηριώδεις υποθέσεις, φόνοι, εξαφανίσεις, σκοτεινά χωριά και η αγγλική ύπαιθρος. Επιλέγουμε και σας προτείνουμε τα 20 καλύτερα τηλεοπτικά αστυνομικά δράματα από τη Βρετανία.

Luther

Καλό και εθιστικό το Nordic Noir από τη Σκανδιναβία, καλές και οι αμερικανικές αστυνομικές σειρές, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την τηλεοπτική παράδοση της Βρετανίας στις σειρές μυστηρίου, με αστυνομικούς επιθεωρητές να προσπαθούν να διαλευκάνουν μυστηριώδεις υποθέσεις, φόνους και εξαφανίσεις. Πώς να το κάνουμε, μία Αγκάθα Κρίστι και ένας Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δεν γεννιούνται κάθε μέρα, με τους ήρωες του χαρτιού και των βιβλίων τους, Ηρακλής Πουαρό, Μις Μαρπλ, Σέρλοκ Χολμς, να μεταφέρονται αριστοτεχνικά και στη μικρή οθόνη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί.

Ήταν δύσκολη η επιλογή των 20 καλύτερων βρετανικών αστυνομικών σειρών όλων των εποχών. Αρκετές έμειναν εκτός λίστας, αλλά νομίζουμε ότι η επιλογή θα σας ικανοποιήσει και είναι δίκαιη. Ξεκινάμε, από το νούμερο 20 και ανεβαίνουμε -ή κατεβαίνουμε, αν σκρολάρουμε- μέχρι το νούμερο 11. Σύντομα, θα  ακολουθήσει και το δεύτερος μέρος, με τις 10 κορυφαίες αστυνομικές σειρές με καταγωγή το Ηνωμένο Βασίλειο.  

McDonald & Dodds
McDonald & Dodds 


20. McDonald & Dodds (3 σεζόν, 2020-2022)



Από τις νεότερες detective σειρές, με "παραδοσιακό" αέρα, χιούμορ και βρετανικό φλέγμα, κάποιοι από τους λόγους που αγαπήθηκε τόσο από τους τηλεθεατές. Ο κυριότερος λόγος, βέβαια, είναι η "χημεία" που δημιουργείται (ή καλύτερα, προσπαθεί να δημιουργηθεί, με κόπο), ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, τη φιλόδοξη επιθεωρητή Μακ Ντόναλντ και του τοπικού αστυφύλακα Ντοντς. Η πρώτη, φτάνει με προαγωγή στην ήσυχη περιοχή της Έιβον Βάλεϊ, όπου θα πρέπει να συνεργαστεί με τον κάπως παράξενο και φαινομενικά αδέξιο Ντοντς, μόνιμο κάτοικος της Βάλεϊ που εν έχει ξεμυτίσει ποτέ του από εκεί. Την πρώτη μέρα που πατάει πόδι στο χωριό, η Μακ Ντόναλντ έχει να αντιμετωπίσει μία υπόθεση φόνου σε μία έπαυλη και ένα πανάκριβο άγαλμα να λείπει. Βασικά, πρέπει να συνηθίζει τα χούγια και μεθόδους του Ντοντς.

Safe
Safe

19. Safe (1 σεζόν, 2018)


Δεν θα μπορούσε να λείπει κάποια αστυνομική σειρά βασισμένη σε βιβλίο του δημοφιλούς Αμερικανού συγγραφέα Χάρλαν Κομπέν. Ο ίδιος,  έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με το Netflix και σχεδόν κάθε βιβλίο του θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Τι γυρεύει, εύλογα θα αναρωτηθείτε, ένας Αμερικανός σε ένα αφιέρωμα για τις καλύτερες βρετανικές σειρές; Η πλοκή της μίνι σειράς "Safe” λαμβάνει χώρα σε μία εύπορη κλειστή γειτονιά του Μάντσεστερ (αν και δεν αναφέρεται η πόλη), όπου η έφηβη κόρη του χήρου γιατρού Τομ Ντελένι (ο Μάικλ Κ. Χολ από το "Dexter”), δεν επιστρέφει στο σπίτι μετά από ένα πάρτι. Σε αυτή την "ασφαλή" κλειστή κοινότητα, με αυξημένη ασφάλεια και περίφραξη, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Όλοι αρχίζουν να μοιάζουν ένοχοι.

Slow Horses
Slow Horses

18. Slow Horses (2 σεζόν, 2022)


Ήρθαν για να μείνουν τα "Αργά Άλογα", δηλαδή η ομάδα απόβλητων, ατζαμήδων, αλκοολικών και αποτυχημένων πρακτόρων της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου που για κάποιο λόγο δεν έχουν απολυθεί ακόμα. Μαζεύονται στον "λάκκο", έτσι ονομάζεται το γραφείο τους (ο Θεός να το κάνει γραφείο), υπό την καθοδήγηση του βετεράνου Τζάκσον Λαμπ (μοναδικός ο Γκάρι Όλντμαν στον συγκεκριμένο ρόλο), και αράζουν μέχρι να περάσει η ώρα για να πάνε σπίτια τους, αφού πρώτα δέχονται όποια προσβολή μπορείτε να φανταστείτε από τον Λαμπ. Μόνο που καμιά φορά ακόμα και οι "άχρηστοι" μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμοι, αναλαμβάνοντας δράση για να εξιχνιάσουν την απαγωγή ενός φοιτητή με καταγωγή από το Πακιστάν. Βρισκόμαστε στη δεύτερη σεζόν του "Slow Horses” και ήδη έχει ανανεωθεί για ακόμα άλλες δύο.

Happy Valley
Happy Valley

17. Happy Valley (3 σεζόν, 2014-2023)


Αστυνομική μυθοπλασία και ρεαλισμός στα καλύτερά τουςς, με το "Happy Valley” να επιστρέφει με μία νέα, τρίτη σεζόν, την 1η Ιανουαρίου 2023. Χαρμόσυνα νέα για τους φίλους της ποιοτικής τηλεόρασης, μην ξεχνάμε ότι έχει κερδίσει και βραβείο BAFTA το 2015 για την Καλύτερη Δραματική Σειρά. Η δεύτερη σεζόν είχε προβληθεί στις αρχές του 2016, σχεδόν επτά απουσίας δεν είναι λίγα. "Happy Valley” χωρίς την πρωταγωνίστρια, Σάρα Λανκασάιρ, ίσως να μην υπήρχε έτσι όπως το ξέρουμε. Υποδύεται αριστοτεχνικά την αρχιφύλακα Κάθριν Κάγουντ που υπηρετεί στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ και έρχεται αντιμέτωπη με ένα θέμα που την αφορά άμεσα: την αποφυλάκιση του βιαστή της κόρης της. Η κόρη της αυτοκτόνησε πριν από οκτώ χρόνια, αλλά υπάρχει και ένα μικρό παιδί από τον βιασμό, παιδί που μεγαλώνει και φροντίζει η αρχιφύλακας.

Unforgotten
 Unforgotten

16. Unforgotten (5 σεζόν, 2015-2023)


Η πέμπτη σεζόν του "Unforgotten” βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής, με μία πολύ σημαντική αλλαγή: Τη θέση της Νίκολα Γουόκερ, που μας κράτησε παρέα για τέσσερις ολόκληρες σεζόν σαν επιθεωρητής Κάσι Στιούαρτ και αγαπημένη μέσα και από άλλες αστυνομικές σειρές ("Annika”, "River”, "MI-5”), παίρνει η ηθοποιός Σινέντ Κίναν. Με φόντο το Λονδίνο, το "Unforgotten” είναι από τα καλύτερα δείγματα βρετανικού αστυνομικού δράματος, με το δίδυμο επιθεωρητών Κάσι Στιούαρτ και Σάνι Καν (εξαιρετικός στο ρόλο ο Σαντζίβ Μπασκάρ) να προσπαθούν να διαλευκάνουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Κάθε σεζόν ασχολείται με μία υπόθεση, πάνω στην κλασική βρετανική φόρμουλα που θέλει συνήθως τις σεζόν να ολοκληρώνονται μετά από έξι επεισόδια. Στην πρώτη σεζόν, ο σκελετός ενός νεαρού άνδρα ανακαλύπτεται στο κελάρι ενός κτιρίου που μόλις έχει κατεδαφιστεί. Ποιος είναι ο νεαρός άνδρας, πότε και πώς βρέθηκε εκεί;
 

Hinterland
Hinterland

15. Hinterland (3 σεζόν, 2013-2016)


Το "Hinterland” είναι άξιος εκπρόσωπος του λεγόμενου Welsh noir, με την πλοκή να εξελίσσεται στην ατμοσφαιρική Ουαλία. Διαφορετική γλώσσα και ντοπιολαλιά, διαφορετικά ήθη και έθιμα από την Αγγλία, ταξιδεύουμε βαθιά στην ενδοχώρα, εκεί που o αστυνομικός επιθεωρητής Τομ Ματίας (Ρίτσαρντ Χάρινγκτον), βασανισμένος στη ζωή, έχει χάσει γυναίκα και παιδιά, έρχεται αντιμέτωπος μπροστά σε εγκλήματα και δύσκολες καταστάσεις στη βρετανική ύπαιθρο. Αυτό το background, η επαρχία, οι ντόπιοι και οι κλίκες τους, κυριολεκτικά ο "κακός τους ο καιρός" (από μετεωρολογική άποψη), οι πρωταγωνιστές αστυνομικοί που κουβαλάνε τα δικά τους εσωτερικά θέματα, ένα ένα τα κομμάτια συμπληρώνουν ένα πολύπλοκο παζλ και εμείς παρακολουθούμε μία εξαιρετική σειρά 90λεπτων αυτοτελών επεισοδίων.

DCI Banks
DCI Banks

14. DCI Banks (5 σεζόν, 2013-2017)


Η δράση τοποθετείται στην εξοχή του Γιόρκσαϊρ της Βόρειας Αγγλίας, μας αρέσουν οι αστυνομικές σειρές με την πλοκή να εξελίσσεται σε μικρές ατμοσφαιρικές πόλεις και σκοτεινά χωριά. Δεν λέμε όχι στην "ατμόσφαιρα". Αυτά τα στοιχεία δεν αρκούν, όμως, αν λείπει ένα καλό σενάριο, η σκηνοθεσία και ένα επιτυχημένο casting, κάτι που έχει -και με τα παραπάνω- το "DCI Banks”. Η σειρά είναι μεταφορά στη μικρή οθόνη των βιβλίων του Βρετανο-Καναδού συγγραφέα Πίτερ Ρόμπινσον που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Ο χαρακτήρας του πεισματάρη και -ώρες ώρες- δύστροπου επιθεωρητή Άλαν Μπανκς (Στίβεν Τόμπκινσον) θα ζει για πάντα μέσα από βιβλία και την τηλεοπτική σειρά. Μαζί με τις βοηθούς του, θα προσπαθήσουν να λύσουν μία σειρά από μυστηριώδεις και αποτρόπαιους φόνους.

Foyle’s War
Foyle’s War

13. Foyle’s War (8 σεζόν, 2002-2015)


Φεύγουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο του σήμερα και μεταφερόμαστε τηλεοπτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπήρχαν ανεξιχνίαστες υποθέσεις και κάθε φύσης εγκλήματα και τότε; Πότε έλειψε το έγκλημα από την ιστορία της ανθρωπότητας; Και πόσο δύσκολη ήταν τότε η διαλεύκανση εγκλημάτων χωρίς την τεχνολογία του σήμερα; Η δράση τοποθετείται γύρω από την κομητεία του Σάσσεξ, στη βρετανική εξοχή, όπου ο αρχιεπιθεωρητής Κρίστοφερ Φόιλ, ένας ήσυχος και μεθοδικός άνθρωπος, αν και κάποιες φορές τον υποτιμούν οι συνάδελφοί του, βρίσκεται αντιμέτωπος μπροστά σε εγκλήματα της εποχής (αισχροκέρδεια, μαύρη αγορά και λαθραία, φόνοι). Δίπλα του, συμπαραστάτες και πολύτιμοι βοηθοί, η στρατιωτικός οδηγός Σαμ Στιούαρτ (που θα μπορούσε άνετα να διαπρέψει σαν αστυνόμος, θα δούμε γιατί δεν έγινε αυτό) και ο επιθεωρητής Πολ Μίλνερ.

Wallander
Wallander

12. Wallander (4 σεζόν, 2008-2016)


Ο Σερ Κένεθ Μπράνα, πριν τους πρόσφατους ρόλους του σαν Ηρακλής Πουαρό, πρώτα ενσάρκωσε τηλεοπτικά τον Σουηδό επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, ήρωα των πολυδιαβασμένων αστυνομικών βιβλίων του συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Μπορεί η δράση να λαμβάνει χώρα στην πόλη Ίσταντ, στα νότια της Σουηδίας, αλλά ο ήρωάς μας μιλάει αγγλικά, όπως όλο το καστ. Το Ίσταντ φαινομενικά είναι ήσυχο και ειδυλλιακό, κρύβει όμως πολλούς "σκελετούς στην ντουλάπα", ανεξιχνίαστους φόνους, περίεργες αυτοκτονίες και άλλες περίεργες υποθέσεις που ζητούν απαντήσεις. Ο Κουρτ Βαλάντερ αναλαμβάνει αυτές τις υποθέσεις, με τα δικά του προσωπικά ζόρια, διαζύγιο και αλκοόλ, να έρχονται σε σύγκρουση με το καθήκον που τον καλεί. Θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα και την αμιγώς σουηδική ομώνυμη σειρά, ίσως η επιτομή και αρχή του τηλεοπτικού Nordic Noir.

Luther
Luther

11. Luther (5 σεζόν, 2010-2019)


Χωρίς υπερβολή, η σειρά "Luther” ίσως ήταν αυτή που έβαλε για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη τον πρωταγωνιστή της, Βρετανό ηθοποιό Ίντρις Έλμπα. Όχι ότι δεν είχε δώσει "δικαιώματα" με προηγούμενους ρόλους (The Wire, RocknRolla), αλλά από το "Luther” και μετά, η καριέρα του απογειώθηκε. Ο Τζον Λούθερ (Ίντρις Έλμπα) είναι ένας ιδιοφυής αλλά δυσλειτουργικός ντετέκτιβ στο Λονδίνο, που επιστρέφει στην υπηρεσία του μετά από επτά μήνες απουσίας και έναν νευρικό κλονισμό που του άφησε το κυνήγι ενός κατά συρροή δολοφόνου. Θα επιστρέψει όπως ήταν πριν; Η γυναίκα του έχει βρει νέο φίλο και ο ίδιος προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή, νέοι φόνοι ζητούν απαντήσεις.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.