Αν και λατρεύει το θάνατο, η "Wednesday" ξαναγεννιέται

Ανατριχιαστικό, γοητευτικό, πανέξυπνο και απολαυστικό. Τίποτα πιο ταιριαστό για τη βαριά κληρονομιά της κόρης των Άνταμς στη νέα hit σειρά του Netflix από τον Τιμ Μπάρτον.

Wednesday

Ποιος να μας το ’λεγε ότι μία Τετάρτη θα κατάφερνε να ενθουσιάσει τόσο κόσμο! Προφανώς και δεν μιλάμε για την πιο μίζερη ημέρα της εβδομάδας, αλλά για τη Γουένσντεϊ Άνταμς, την κόρη της οικογένειας Άνταμς που πρωτογνωρίσαμε από το σκοτεινά ανατρεπτικό κόμικς του Τσαρλς Άνταμς και τις μετέπειτα τηλεοπτικές και κινηματογραφικές διασκευές του. Η Γουένσντεϊ μεγάλωσε, έγινε πρωταγωνίστρια της δικής της σειράς στο Netflix με τίτλο "Wednesday" και έκανε την οικογένειά της περήφανη: Η σειρά "Wednesday" έγινε η πιο δημοφιλής αγγλόφωνη σειρά της πλατφόρμας μέσα σε μία εβδομάδα, με έναν πρωτοφανή αριθμό 341,23 εκατ. ωρών παρακολούθησης, ψυχαγωγώντας πάνω από 50 εκατ. νοικοκυριά, ξεπερνώντας το ρεκόρ που κατείχε η τέταρτη σεζόν του "Stranger Things". 

Διαβάστε Επίσης

Η σειρά μάς παρουσιάζει την πρωταγωνίστρια στην εφηβεία και από την πρώτη εικόνα δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της: σε μια πισίνα όπου κολυμπούν οι συμμαθητές της, η Γουένσντεϊ θα ρίξει πιράνχας για να τους εκδικηθεί για το bullying προς τον αδερφό της. Εξαιτίας της πράξης της αυτής, όμως, θα αποβληθεί από το σχολείο και η οικογένειά της θα τη στείλει σε κάτι πιο ταιριαστό σ’ εκείνη και την... ιδιοσυγκρασία της. Θα βρεθεί λοιπόν στην Ακαδημία Νέβερμορ, το παλιό σχολείο της μητέρας της, ένα οικοτροφείο αποκλειστικά για απόκληρους, όπως η ίδια. Και εδώ έρχεται το πραγματικά έξυπνο στοιχείο που ορίζει όλο το ύφος της σειράς γύρω από τη διαφορετικότητα της Γουένσντεϊ. 

Wednesday

Σε μια τυπική εφηβική σειρά, η ιστορία θα γυρνούσε γύρω από τις coming of age περιπέτειες μιας ηρωίδας που θεωρείται το "μαύρο πρόβατο" ενός κοινωνικού συνόλου που δεν την καταλαβαίνει και δεν την αποδέχεται. Αντίθετα, η Γουένσντεϊ τοποθετείται σε ένα πλαίσιο όπου οι ιδιαιτερότητές της είναι απόλυτα φυσιολογικές: δεν παραξενεύει κανέναν ούτε το αυτόνομο χέρι που την ακολουθεί παντού, ούτε οι διαισθητικές της ικανότητες και τα οράματα που βιώνει. Οι συμμαθητές της είναι βρικόλακες, λυκάνθρωποι, γοργόνες και σειρήνες, ενώ ολόκληρη η πόλη είναι εξοικειωμένη με το μεταφυσικό στοιχείο που ακολουθεί τους σπουδαστές της συγκεκριμένης Ακαδημίας. Μάλιστα, ο απόμακρος χαρακτήρας της έφηβης πια Γουένσντεϊ, η γκοθ ιδιοσυγκρασία της, ο κυνισμός και οι φαρμακερές ατάκες της εύκολα θα ταίριαζαν σε πολλά 16χρονα που απλώς… περνάνε τη φάση τους. 

Ποια είναι η πρόκληση, λοιπόν, για τη σύγχρονη Γουένσντεϊ; Μα να καταφέρει να διαφοροποιηθεί και πάλι, ως γνήσια απόγονος των Άνταμς, παρά τις ιδανικές φαινομενικά συνθήκες. Με λάθος χειρισμούς, τα σκοτεινά στοιχεία της Γουένσντεϊ θα έφτιαχναν μια καρικατούρα ενός κακομαθημένου, πικρόχολου εφήβου, χάνοντας κάθε απολαυστικό στοιχείο. Όμως, ο Τιμ Μπάρτον που υπογράφει τη διεύθυνση παραγωγής αλλά και τη σκηνοθεσία τεσσάρων από τα οκτώ επεισόδια, ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει μια εφηβική σειρά με τους δικούς του κανόνες. Φυσικά και έχουμε κλίκες, έρωτες και σχολικούς χορούς, έχουμε όμως και μια πρωταγωνίστρια με βαριά σκοτεινή κληρονομιά (τόσο στο γενεαλογικό της δέντρο όσο και στην ποπ κουλτούρα) που θα απογοήτευε αν έσπαγε το καλούπι της.

Wednesday

Με μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του την απόλυτα ταιριαστή και αφοσιωμένη Τζένα Ορτέγκα ως Γουένσντεϊ, αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα κάστινγκ που είδαμε φέτος (η πρώην Γουένσντεϊ Κριστίνα Ρίτσι συμμετέχει ως καθηγήτρια Θόρνχιλ, η Γκουέντολιν Κρίστι μοιάζει να απολαμβάνει το ρόλο της διευθύντριας της Ακαδημίας και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς είναι η πιο-Μορτίσια-δεν-γίνεται-Άνταμς), ο Μπάρτον επιλέγει να ντύσει με ένα γοητευτικά ανατριχιαστικό μεταφυσικό πέπλο το σύμπαν όπου το δίπολο "γυμνασιακές ανησυχίες-περίπτωση Γουένσντεϊ" θα συναντηθούν με επιτυχία. Και το στοίχημα είναι σίγουρα κερδισμένο. Στο "Wednesday", μια από τις πιο απολαυστικές σειρές φαντασίας του Netflix, χτίζει το ιδανικό πλαίσιο για τη Γουένσντεϊ της νέας εποχής, που σίγουρα έχει να μοιράσει πολλές απολαυστικές ανατριχίλες ακόμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.