Με ποια ατάκα μπορεί κανείς να αποχαιρετίσει την Ντίνα Κώνστα;

Η αγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή, αλλά θα ζει για πάντα (και) μέσα από τον θρυλικό ρόλο της Ντένης Μαρκορά, οι ατάκες της οποίας έγραψαν τηλεοπτική ιστορία.

Ντίνα Κώνστα

Η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την Κυριακή 3 Ιουλίου, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μέσω ανάρτησής του. Γεννημένη στη Σάμο, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη (με καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη) κρυφά από εκείνους που φαντάζονταν μια άλλη καριέρα για εκείνη, ίσως αυτήν της "απλά συζύγου", κάτι που η ίδια δεν θέλησε και δεν έπραξε ποτέ.

Ανυπότακτη ακόμα και στο θέατρο, δεν κυνήγησε ποτέ τη δόξα των μεγάλων ρόλων, αν και η πορεία της, οι συνεργασίες της (Κατράκης, Μουσούρης, Μιχαλακόπουλος, Διαμαντόπουλος, Φασουλής κ.ά.) και φυσικά το ταλέντο της της το επέτρεπαν και με το παραπάνω. Η επταετής συνεργασία της με το Εθνικό την οδήγησε σε ρόλους στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, εκείνη όμως επέλεξε το ελεύθερο θέατρο, το οποίο ταίριαζε καλύτερα στο πνεύμα της που ήταν από πάντα και για πάντα ελεύθερο και έντονα καλλιεργημένο, όπως και η πολιτική της συνείδηση.

"Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας"

Θεατρικός ρόλος-σταθμός θα ήταν μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις στο σανίδι, στη δραματοποιημένη βιογραφία "Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας" της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου (πρώτο ανέβασμα το 2011). Η τηλεόραση, όμως, ήταν αυτή που θα έκανε την Ντίνα Κώνστα γνωστή σε όλα τα σπίτια, καθώς πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της δεκαετίας του ’90.

Με ένα απολαυστικό πέρασμα από τις "Τρεις Χάριτες", με τον ρόλο της δαιμόνιας Γιολάντας Ραγιά στο "Δις Εξαμαρτείν" (Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου) αλλά και αργότερα με το "Μαμά και Γιος" και τα "Χρυσά Κορίτσια" στη Δημόσια Τηλεόραση, η Ντίνα Κώνστα είχε πάντα μια ξεχωριστή ποιότητα στην κωμωδία της, μοναδική εκφραστικότητα, αλλά και μια ιδιαίτερη ικανότητα να ταυτίζεται με τους ρόλους της. 

"...την λένε Ντένη Μαρκορά"

Ντένη Μαρκορά

Γι’ αυτό αφήσαμε για το τέλος το κεφάλαιο "Ντένη Μαρκορά".  Αυτός ο θρυλικός πλέον ρόλος μπορεί να ήταν δημιούργημα των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου για τη σειρά "Δυο Ξένοι" (Mega, 1997-1999), κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι δεν ανήκει εξολοκλήρου στην Ντίνα Κώνστα.

Με το ασορτί της outfit (ταγιέρ, τσάντα, γάντια και γουναρικό για εμάς, "πρόχειρο εκδρομικό" για εκείνη), την περίτεχνη κόμμωση ("τώρα θα σε χαστούκιζα, αλλά θα μου χαλάσει το μαλλί") και με τον αέρα μιας κοσμικής Αθηναίας που γνωρίζει τους πάντες στο Κολωνάκι, στα γήπεδα και στον υπόκοσμο, η αγαπημένη σε όλους Ντένη Μαρκορά ήταν ο απόλυτος ρόλος της χρυσής εποχής της τηλεόρασής μας. Κι αυτό γιατί ερμηνεύτηκε τόσο γλαφυρά από την Ντίνα Κώνστα.

Διαβάστε Επίσης

Καμία "κυρία" δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα την ατάκα "Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς!", καμία "χήρα" δεν θα είχε καλύτερη απάντηση και ύφος στο φλερτ νεαρών (-"Με έχετε στείλει στην κόλαση!" -"Χαιρετισμούς στον άντρα μου"), καμία φωνή σε υστερία δεν μπορεί να φωνάξει πιο απολαυστικά "Χριστέ μου, τι να κάνω; Να πανικοβληθώ;". Το βιτριολικό χιούμορ και οι φαρμακερές ατάκες της Ντένης έγραψαν ιστορία στη σειρά ("Μαρούσκα, γράφε") αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης – τόσο που, όσα κι αν γράψουμε εμείς για τα όσα πρόσφερε στην ελληνική τηλεοπτική κωμωδία η Ντίνα Κώνστα, θα φαίνονται λίγα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

3+1 μοναδικά φιλμ του 21ου αιώνα έρχονται αυτό το ΣΚ στην TV

Ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ και μια δόση ευρωπαϊκού αέρα, αυτό το Σαββατοκύριακο στα ελληνικά κανάλια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
10/05/2024

Eurovision 2024: Η Ελλάδα πάει τελικό με την Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάτι και το "ΖΑΡΙ" διεκδικούν επισήμως την νίκη του 68ου διαγωνισμού Eurovision μετά τα θετικά αποτελέσματα του Β' Ημιτελικού.

Το ντοκιμαντέρ "Είμαι Εγωίστρια;" της Τερέις Σέχτερ κάνει περμιέρα στην ΕΡΤ3 με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ γύρω από το δικαίωμα της επιλογής στρέφει τον φακό σε γυναίκες που απέρριψαν την μητρότητα. Με τολμηρή ειλικρίνεια, μας εξηγούν γιατί.

Ένα τρυφερό αφιέρωμα για την Γιορτή της Μητέρας στο ERTFLIX

Από τις 10 εώς τις 19 Μαΐου, η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Μητέρα με 7 φιλμ και δυναμικές πρωταγωνίστριες.

Η τηλεοπτική κληρονομιά της Άννας Παναγιωτοπούλου

Τρεις αξέχαστοι ρόλοι επιβεβαιώνουν πως ελληνική τηλεόραση δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την ολόφωτη παρουσία της μεγάλης ηθοποιού.

Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA "The Responder", νέες σειρές και νέες πολυαναμενόμενες σεζόν.

Οι πρεμιέρες του Μαΐου στο Cinobo

Ολοκαίνουριες ταινίες, μια κορυφαία βρετανική σειρά και νέες αφίξεις έρχονται αυτόν τον μήνα στην ελληνική streaming πλατφόρμα.