Το "Wheel of Time" δεν είναι το νέο "Game of Thrones". Είναι καλύτερο.

Το "Wheel of Time" δεν είναι το νέο "Game of Thrones". Είναι καλύτερο. Όλοι ψάχνουν να τον 'αντικαταστάτη' του GOT και το Prime Video ενδέχεται να τα κατάφερε.

Wheel of Time Prime Video

Σε λιγότερο από τα μισά του πρώτου επεισοδίου του "The Wheel of Time", η κάμερα εστιάζει σε μία γυναίκα σε ένα μπάνιο. Η Moiraine Damodred (Rosamund Pike), μία ισχυρή Aes Sedai πλένει τους ώμους της. Το πλάνο διευρύνεται για να αποκαλύψει τον φύλακα της Moiraine, τον Lan Mandragoran (Daniel Henney), έναν άνδρα ορκισμένο να την προστατεύει, που μπαίνει σιγά σιγά στη μπανιέρα δίπλα της. Κι ενώ μετά το σκεπτικό του "Game of Thrones" θα περίμενε κανείς κάποια περίεργη εξέλιξη, οι Moiraine και Lan απλά χαλαρώνουν μαζί, αναλογιζόμενοι ποιος είναι ο εκλεκτός. Η οικειότητα μεταξύ τους αν μη τι άλλο είναι αισθητή, αλλά πλατωνική και τίποτα περισσότερο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 και αφού επένδυσε δισ. δολάρια στο Prime Video, ο Jeff Bezos έδωσε εντολή αλλαγής προσανατολισμού της πλατφόρμας. Από τις εξειδικευμένες εκπομπές με νατουραλιστική προσέγγιση την κατεύθυνε προς τις σειρές με ευρεία απήχηση, που προφανώς θα έφερναν περισσότερα έσοδα σε βάθος χρόνου. Στο νέο του βιβλίο, Amazon Unbound, ο Brad Stone αναφέρει ότι ο Bezos παρήγγειλε το εξής από την ομάδα του: "Θέλω το δικό μου Game of Thrones". Σε απάντηση, η Amazon απέκτησε τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα του 'Άρχοντα των Δαχτυλιδιών' το 2017 και έβαλε μπρος την προσαρμογή του "The Wheel of the Time" για τον επόμενο χρόνο που θα βασιζόταν στη σειρά βιβλίων φαντασίας του Robert Jordan, που έχει σαφείς ομοιότητες με το GOT. 

Η υπόθεση

Για να είμαστε ειλικρινείς, το "Wheel of Time" αποκλίνει σημαντικά από το αρχικό του υλικό προκειμένου να συμπυκνώσει το τολκινικό φανταστικό σύμπαν του Jordan. H ιστορία είναι τόσο εκτεταμένη που θα ήταν αδύνατο να μεταφερθεί στην οθόνη χωρίς να κοπούν κάποιες λεπτομέρειες. Ο δημιουργός της σειράς Rafe Judkins (φανατικός θαυμαστής του "Wheel of Time" και πρώην παίκτης του "Survivor") ωριμάζει ηλικιακά τους χαρακτήρες, συνδυάζει τα γεγονότα και υιοθετεί ένα λιγότερο σοβαρό τόνο, αφήνοντας ανέπαφο τον πυρήνα της ιστορίας.

Στο "World of the Wheel", η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κύκλους χιλιάδων ετών, ξανά και ξανά και αρότι οι άνθρωποι κάποτε χρησιμοποιούσαν την One Power, η ικανότητα αυτή έχει χαθεί. Τώρα οι γυναίκες, οι Aes Sedai, είναι οι μόνες που μπορούν να τη διοχετεύσουν, ενώ κάποιες, όπως η Moiraine δίνουν μία ατέλειωτη μάχη ενάντια στον Dark One, ο οποίος προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Η Moiraine πρέπει να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονται πίσω από την αναγέννηση της σκοτεινής δύναμης και να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους για να σώσουν τον κόσμο.

Τα μυθιστορήματα του Jordan θεωρούνται πια κλασσικά και είναι γεμάτα από βάρδους που ξέρουν περισσότερα από όσα μοιράζονται, μυστηριώδεις γυναίκες με μαγικές ικανότητες και κρυφά σχέδια, τέρατα κάθε είδους και καταραμένα αντικείμενα που οι χαρακτήρες δεν θα έπρεπε να αγγίζουν, αλλά αναπόφευκτα το κάνουν. Η εν λόγω τηλεοπτική προσαρμογή είναι σαφές ότι εμπνέεται και από τους προκατόχους της στην οθόνη. Για παράδειγμα, όπως ο "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", το "Wheel of Time" ξεκινά με επίκεντρο ένα κεντρικό ταξίδι και, ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές σκηνές πεζοπορίας.

Γυρισμένη στην Τσεχική Δημοκρατία, η σειρά διαθέτει σαρωτικές πανοραμικές λήψεις των χαρακτήρων που ταξιδεύουν με τα πόδια ή καβάλα σε άλογα, συναντώντας παράλληλα τοπία που κόβουν την ανάσα. Εξάλλου, το "Wheel of Time" βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρακτικά εφέ για να δώσει ζωή στα Trollocs. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι και λόγω τεράστιου προϋπολογισμού (η πρώτη σεζόν κόστισε, σύμφωνα με πληροφορίες, 80 εκατ. δολάρια) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, περισσότερο από εκείνα του "Game of Thrones", άσχετα αν εκείνο πρώτο άνοιξε το δρόμο για τέτοιου είδους παραγωγές.

Οι διαφορές από το GOT

Οι δύο σειρές λοιπόν, διαφέρουν σε βασικά σημεία. Σε ένα δοκίμιο σχετικά με τον αντίκτυπο της κληρονομιάς του GOT αναφορικά με τη σεξουαλική βία, η Sophie Gilbert του Atlantic γράφει: "Η παράξενη αξία του "Game of Thrones" είναι ότι ανέδειξε πόσο κουραστικά η ποιοτική τηλεόραση έχει καταλήξει να βασίζεται στο βιασμό, τόσο ως διέγερση όσο και ως ένα τραυματικό γεγονός που ακόμα και οι πιο αγαπητές σειρές χρησιμοποιούν υπερβολικά για να εξυπηρετήσουν τον ανδρικό ηρωισμό και την ανάπτυξη των χαρακτήρων". Στα έξι επεισόδια του "Wheel of Time" που είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου γυμνό, και όταν υπάρχει, εξυπηρετεί έναν ξεκάθαρο σκοπό. Δεν υπάρχει βιασμός, και όλες οι σκηνές σεξ της σειράς μέχρι στιγμής είναι ερωτικές και συναινετικές. Άνδρες και γυναίκες αγγίζουν ή προσφέρουν ο ένας στον άλλον παρηγοριά σε τρυφερές σκηνές που θα μπορούσαν να γίνουν σεξουαλικές, αλλά συχνά παραμένουν πλατωνικές. 

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με το "Game of Thrones", το "Wheel of Time" δίνει προτεραιότητα στην αναπαράσταση. Οι γυναίκες είναι κάτι παραπάνω από σώματα που πρέπει να βιαστούν ή δεσποινίδες που πρέπει να σωθούν. Το cast είναι ποικιλόμορφο, αλλά κανένας χαρακτήρας δεν είναι συμβολικός ή υποφέρει λόγω της φυλής του. Οι σχέσεις του ίδιου φύλου ενσωματώνονται άψογα στην ιστορία, αντί να εκθειάζονται - ο Judkins, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, δήλωσε στο GQ ότι η ανάγνωση του "Wheel of Time" με τη μητέρα του βοήθησε τον ίδιο και την οικογένειά του να επεξεργαστούν το coming out του στα 18 του. Και σχεδόν όλες οι περιπτώσεις βίας μοιάζουν σκόπιμες και αναγκαίες για την ιστορία, παρά αχρείαστες.

Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με την άψογη σειρά, ουδείς τέλειος. Το πρώτο επεισόδιο μετατρέπει έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα από τα βιβλία στη σύζυγο ενός κύριου χαρακτήρα, μόνο και μόνο για να τη σκοτώσει αμέσως μετά. 

Σε αντίθεση με το "Game of Thrones" και άλλες δημοφιλείς σειρές που χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υπερβολική βιαιότητα για να προσελκύσουν τους θεατές, το "Wheel of Time" πιστεύει και υποστηρίζει με τον τρόπο του ότι το σοκ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποσπάσεις την προσοχή του κοινού. Στο κείμενό της, η Gilbert επισημαίνει ότι οι δημιουργοί του "Game of Thrones", David Benioff και D.B. Weiss, τελικά μείωσαν τις αναπαραστάσεις βιασμών μετά από εκτεταμένη κριτική που δέχθηκαν, ενώ το κοινό της σειράς συνέχισε να αυξάνεται. Η πλοκή του "Wheel of Time" είναι αρκετά διασκεδαστική από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε τέτοιου είδους φτηνά αλλά -κατά πώς φαίνεται αποτελεσματικά- κόλπα.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε το "Wheel of Time" ως μία απλή απάντηση στο "Game of Thrones". Στην πραγματικότητα, προηγήθηκε κιόλας. Ο Jordan κυκλοφόρησε τα πρώτα επτά βιβλία της σειράς του μεταξύ 1990 και 1996, προτού δηλαδή εκδοθεί το πρώτο μυθιστόρημα του George R.R. Martin "A Song of Ice and Fire", και είναι γεμάτα προοδευτικά θέματα: Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κακού. Ο κόσμος είναι εκτεταμένος και πολυπολιτισμικός, απεικονίζοντας ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Και πολυάριθμοι χαρακτήρες είναι ομοφυλόφιλοι. 

Το "Wheel of Time" προσφέρει στο κοινό μία εσκεμμένα λιγότερο επώδυνη εμπειρία θέασης με περισσότερους από έναν τρόπους. Είναι κυριολεκτικά πιο "φωτεινή" από το GΟThrones. Θυμίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των fans του GOT ήταν το σκοτάδι της σειράς. Ορισμένα επεισόδια -ιδιαίτερα το "The Longest Night"- περιείχαν σκηνές τόσο αμυδρά φωτισμένες που οι θεατές έπρεπε να αλληθωρίσουν ή να αυξήσουν τη φωτεινότητα της τηλεόρασής τους για να καταλάβουν τι συνέβαινε.

Αντίθετα, ο "Wheel of Time" αντιστοιχεί περισσότερο σε μία ηλιαχτίδα. Η φωτεινότητα της σειράς επιτρέπει στους θεατές να κατανοήσουν εύκολα τις σκηνές μάχης που εξελίσσονται γρήγορα. Ο σχεδιασμός των κοστουμιών του επίσης αποκλίνει από τη συντριπτικά γκρι και καφέ γκαρνταρόμπα του "Game of Thrones" και του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", που συνηθίζουν να σηματοδοτούν το "σοβαρό" δράμα φαντασίας. Στη νέα σειρά του Prime Video, οι χαρακτήρες φορούν έντονους, χρωματιστούς χιτώνες, βελούδινους μανδύες σε γήινα πράσινα χρώματα και φορέματα που λαμπυρίζουν.

Συνολικά, αυτές οι δημιουργικές αλλαγές αλλάζουν τον τόνο της ιστορίας, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει για κάποιους θεατές, προφανώς όχι για όλους. Εντωμεταξύ, ενώ τα βιβλία μοιάζουν πολύ με το LOTR - βαρύγδουπα, εκτεταμένα - η τηλεοπτική σειρά παραπέμπει περισσότερο στο "The 100" του CW ή το "Shadow and Bone" του Netflix, κάτι που σίγουρα θα απωθήσει ορισμένους. Η σειρά επωφελείται από τις δυνατές ερμηνείες - η Pike ως Moiraine είναι ικανή να επικοινωνήσει με το κοινό μόνο με το βλέμμα της ή μέσα από μία έκφραση του προσώπου της. 

Αν το "Game of Thrones" ήταν "μόνο γυμνά στήθη και δράκοι", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ian McShane, το "Wheel of Time" είναι περισσότερο απαλές πινελιές και σαρωτικά τοπία - μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για πολλούς. Η πιο ήπια και κοινωνικά συνειδητή στρατηγική του δείχνει να αποδίδει. Η επικεφαλής της Amazon Studios, Jennifer Salke, δήλωσε στο Deadline ότι η πρεμιέρα της σειράς ήταν η πιο δημοφιλής του Prime Video για φέτος και συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα όλων των εποχών. Το τηλεοπτικό κοινό είχε διχαστεί και μοιραστεί τόσο πολύ σε άλλες σειρές μετά το φινάλε του GOT που πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποια άλλη σειρά να εισχωρήσει τόσο βαθιά στις ζωές των τηλεθεατών. Μία προσπάθεια αντιγραφής δε, το πιο πιθανό είναι να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και ευτυχώς, οι δημιουργοί του "Wheel of Time" το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Ποιος ξέρει, ίσως γυρίσει ο Τροχός.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το ντοκιμαντέρ "Είμαι Εγωίστρια;" της Τερέις Σέχτερ κάνει περμιέρα στην ΕΡΤ3 με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ γύρω από το δικαίωμα της επιλογής στρέφει τον φακό σε γυναίκες που απέρριψαν την μητρότητα. Με τολμηρή ειλικρίνεια, μας εξηγούν γιατί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
09/05/2024

Ένα τρυφερό αφιέρωμα για την Γιορτή της Μητέρας στο ERTFLIX

Από τις 10 εώς τις 19 Μαΐου, η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Μητέρα με 7 φιλμ και δυναμικές πρωταγωνίστριες.

Η τηλεοπτική κληρονομιά της Άννας Παναγιωτοπούλου

Τρεις αξέχαστοι ρόλοι επιβεβαιώνουν πως ελληνική τηλεόραση δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την ολόφωτη παρουσία της μεγάλης ηθοποιού.

Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στην COSMOTE TV

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA "The Responder", νέες σειρές και νέες πολυαναμενόμενες σεζόν.

Οι πρεμιέρες του Μαΐου στο Cinobo

Ολοκαίνουριες ταινίες, μια κορυφαία βρετανική σειρά και νέες αφίξεις έρχονται αυτόν τον μήνα στην ελληνική streaming πλατφόρμα.

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.