To feelgood «Ταξίδι της Φάλαινας» στις ακτές της Σιβηρίας

Ο Χρήστος Μήτσης γράφει για το καλόκαρδο φιλμ που κάνει πρεμιέρα στην e-cinema πλατφόρμα της Strada Films.

To feelgood «Ταξίδι της Φάλαινας» στις ακτές της Σιβηρίας

Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, αλλά ο δεκαπεντάχρονος Λέσκα πρόκειται γρήγορα να διαπιστώσει πως η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή όσο διατείνεται η Μαρινέλα. Ζώντας με τον τυφλό παππού του σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι τής Τσουκότκα, την ανατολική άκρη της Σιβηρίας με θέα την Αλάσκα, ο νεαρός φαλαινοθήρας ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του χωρίς σκοπό και ενδιαφέροντα, έχοντας σαν μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο το διαδίκτυο. Εκεί θα «ανακαλύψει» την Hollysweet_999, μια όμορφη κοπελίτσα που ποζάρει λάγνα σε ένα video sex chat και την οποία ο Λέσκα θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Από εδώ και πέρα τη θεωρεί το κορίτσι του, αντιδρά στα πειράγματα των συνομηλίκων του και αναζητά τρόπο να τη βλέπει και να της μιλάει, χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά ή να έχει ιδέα πως λειτουργεί αυτό το chat, ακόμα κι όταν οι συχνές διακοπές ρεύματος βυθίζουν την περιοχή στο σκοτάδι.

To feelgood «Ταξίδι της Φάλαινας» στις ακτές της Σιβηρίας - εικόνα 1

Μια βόλτα με το μηχανάκι στο άδειο, αφιλόξενο τοπίο. Το τελετουργικά βίαιο κυνήγι της φάλαινας. Ένα μεθύσι μετά την τοπική γιορτή. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φίλιπ Γιούργεφ περιγράφει λιτά, αλλά όχι στεγνά, μια καθημερινότητα που σπρώχνει τον ανήσυχο ψυχικά και σωματικά Λέσκα στην αγκαλιά μιας σέξι φαντασίωσης. Η Hollysweet_999 είναι το διαβατήριό του όχι μόνο για την ενηλικίωση, αλλά και για την απόδρασή του από μια σταματημένη στο χρόνο πραγματικότητα. Όπως, όμως, εξηγεί ένας λαθροκυνηγός στον ήρωά μας δείχνοντάς του πρώτα την Τσουκότκα και ύστερα την Αλάσκα, «εδώ η Ρωσία κι εκεί η Αμερική, εδώ Δευτέρα και εκεί Τρίτη». Το χθες και το σήμερα, όπως το κυνήγι φαλαινών και το διαδίκτυο, είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι που εκατέρωθεν του Βερίγγειου πορθμού είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν. Διχασμένος ανάμεσά τους, ο Λέσκα ζητά απλά μια αφορμή και όταν βρίσκει το κορίτσι του να συνομιλεί ιδιαιτέρως με κάποιον άλλον, βγαίνει εκτός εαυτού. Η οργισμένη συμπεριφορά του ωθεί τα πράγματα στα άκρα κι έτσι αποφασίζει να φτάσει ως το Ντιτρόιτ για να συναντήσει τη Hollysweet, κλέβοντας ένα ταχύπλοο και με μόνα εφόδια λίγες κονσέρβες, ένα χάρτη κι ένα πιστόλι φωτοβολίδων. Άλλωστε σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, έτσι δεν είναι;

To feelgood «Ταξίδι της Φάλαινας» στις ακτές της Σιβηρίας - εικόνα 2

Διάπυρα όνειρα και παγωμένη πραγματικότητα συνοδεύουν μια σκληρή όσο και παραμυθένια ιστορία αποχαιρετισμού τής ηλικίας τής αθωότητας. Ο Γιούργεφ μας τη διηγείται χωρίς δραματική εκζήτηση και χωρίς συναισθηματική υπερβολή. Αντίθετα, διανθίζει τη ρεαλιστική προσέγγισή του με πικάντικο, αισιόδοξο χιούμορ, αφήνει χαραμάδες για να εισβάλλουν απελευθερωτικά ονειρικές εικόνες, κλείνει το μάτι στην παιχνιδιάρικη φαντασία. Απλά, προβλέψιμα και ανθρώπινα, προσγειωμένος στις αλήθειες του καιρού μας.

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Φίλιπ Γιούργεφ. Πρωταγωνιστούν: Βλάντιμιρ Ονόκοφ, Κριστίνα Άσμους, Βλάντιμιρ Λιουμπίμτσεφ, Νικολάι Τάτατο, Άρι Γουορθάλτερ. Ρωσία, Πολωνία, Βέλγιο. 2020. Διάρκεια: 90΄. Προβολή: On demand στο e-cinema της Strada Films.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
25/04/2024

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.