afieroma

Αφιέρωμα Πειραιάς

Κάτι τρέχει στο λιμάνι

Βασίλαινας

Βασίλαινας

Αυτό θα πει προσιτή γαστρονομία

Ένα εστιατόριο με ενενήντα ένα χρόνια ιστορίας κατεβάζει μια δυνατή πρόταση στο κλίμα της εποχής.

Είναι σπουδαία υπόθεση ένα εστιατόριο να κοντεύει τον αιώνα. Πόσο μάλλον όταν, όπως στην περίπτωση του «Βασίλαινα», η ιστορικότητα που το φορτίζει συγκατοικεί με ένα πολύ δυναμικό παρόν σύγχρονης, αφαιρετικής αισθητικής και αξιόλογων γευστικών επιδόσεων. Δεν είναι μόνο ότι ο ικανότατος Ρενάτο Μεκόλι παρουσιάζει δημιουργικά πιάτα σε άμεσο τετ-α-τετ με την ελληνική παράδοση (εξ ου και διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Είναι ότι τέτοια σχέση ποιότητας-τιμής δεν συναντάς συχνά. «Επενδύουμε στη φτηνή γαστρονομία», λέει ο Θανάσης Βασίλαινας και το νέο μενού πέντε πιάτων με € 19,50 είναι από μόνο του απόδειξη. Ξεκινάει με επιλογή σούπας ή σαλάτας, μια τριλογία ορεκτικών και συνεχίζει με κριθαρότο ή ριζότο ημέρας, κυρίως πιάτο –π.χ. ψητή τσιπούρα με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα άγριου μάραθου ή burger με κέτσαπ παντζαριού, ντομάτα κονφί και «άχυρο» πατάτας– και γλυκό. Και πετυχαίνει το στόχο του απόλυτα. Το ίδιο και το προϋπάρχον menu degustation δέκα πιάτων με € 30, που ήδη έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς από όλη την Αθήνα.

TIP: Ο Γιάννης Μακρής κάνει ταυτόχρονα εξαιρετική δουλειά στο πεδίο του κρασιού: οι περίπου 60 φιάλες της λίστας ανανεώνονται συχνά, οι τιμές είναι πραγματικά καλές και όλες (!) βγαίνουν και σε ποτήρι, ξεκινώντας από € 2,50.

Βασίλαινας Αιτωλικού 72, Πειραιάς , τηλ. 2104612457

Αφετηρία:
Προορισμός: