(Ρ)αμπελιά 2022: Αύρα Αιγαίου σε κάθε γουλιά

Ένα κρασί από το Οινοποιείο Χατζηδάκη που θα μας ταξιδέψει νοερά στη Σαντορίνη, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ραμπελιά

Αν υπάρχει ένα νησί της Ελλάδας που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την οινική κουλτούρα, τότε αυτό είναι σίγουρα η Σαντορίνη. Η ομορφιά της δεν κρύβεται μόνο στα γραφικά σοκάκια, την καλντέρα, τα ασβεστωμένα σπίτια και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Απλώνεται και στον αμπελώνα της, έναν από τους αρχαιότερους του κόσμου, με αμπέλια σε σχήμα κουλούρας για να προστατεύονται από τον κυκλαδίτικο αέρα.


Ο σαντορινιός αμπελώνας έχει ένα μοναδικό terroir, χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος πλούσιο σε τέφρα και ελαφρόπετρα, το ξηρό κλίμα με σπάνιες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας. Χαρακτηριστική έκφραση του terroir αυτού είναι λοιπόν και η (Ρ)αμπελιά 2022 (ΠΟΠ Σαντορίνη) του Οινοποιείου Χατζηδάκη, ένα single vineyard Ασύρτικο από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας, που θα γίνει το αγαπημένο μας κρασί για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.


Ξεκινώντας από το όνομα του κρασιού, σύμφωνα με την παράδοση Ραμπελιά είναι ένα γυναικείο όνομα των Κυκλάδων, που το έδιναν συνήθως οι αμπελουργοί στις κόρες τους και τις φώναζαν "Μπέλα" (όμορφη στα ιταλικά). Η ετικέτα είναι φιλοτεχνημένη από την Αριάδνη Χατζηδάκη, η οποία σκέφτηκε να βάλει το 'Ρ' σε παρένθεση, ώστε να τονιστεί και η λέξη "αμπελιά", όπως δηλαδή αποκαλούνται τα αμπέλια στην τοπική διάλεκτο.


Πρόκειται για το πρώτο κρασί του οινοποιείου φτιαγμένο εξολοκλήρου από την ταλαντούχα νέα ομάδα, η οποία συνεχίζει την παράδοση με πίστη στη φιλοσοφία της οικογένειας Χατζηδάκη, στην παραγωγή ποιοτικών οίνων από τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, χωρίς προσθήκη χημικών παραγόντων και χωρίς φιλτράρισμα. 

Η (Ρ)αμπελιά..κλείνει το μάτι σε όλα τα food pairings με καλοκαιρινή διάθεση

Η (Ρ)αμπελιά ωριμάζει για ένα χρόνο κατά 70% σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το υπόλοιπο 30% σε δρύινα βαρέλια, για να προσφέρει τελικά ένα κρασί με ήπιο κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνουμε αρώματα λευκών λουλουδιών και ορυκτότητας, τυπική του εδάφους της Σαντορίνης. Το στόμα θα μας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο, με το νεύρο και τη ζωηρότητα, το γεμάτο σώμα, την ισορροπημένη οξύτητα και τη λιπαρότητα.

Μεταξύ των πολλών γευστικών συνδυασμών, θα ξεχωρίσουμε σίγουρα το pairing του κρασιού με φάβα Σαντορίνης γαρνιρισμένη με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια,  ψητά ή τηγανιτά ψάρια, οστρακόδερμα, ριζότο θαλασσινών και οποιοδήποτε πιάτο μάς φέρνει στο μυαλό  θάλασσα κι αλμύρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα spooky φεστιβάλ στη Φωκίωνος Νέγρη

Εκδηλώσεις για την ημέρα του Halloween, last call για δύο ιδιαίτερες εκθέσεις και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 1 έως 7/11.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/11/2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Γαστρονομία, εκθέσεις και όλα όσα σε περιμένουν στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Προσωπικές ιστορίες και λαϊκά τραγούδια στην προβλήτα του Πειραιά

Mπλέκονται με την ποίηση, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον πόνο του αποχωρισμού των αγαπημένων που ακολούθησαν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Εδώ είτε επιλέξεις λευκό είτε orange κρασί "θα έχεις να κάνεις" με το "Ασπρούδι"

Το Zervas Winery επιλέξει και σερβίρει για αυτό το φθινόπωρο μία ποικιλία που αν δεν έχεις δοκιμάσει, δεν την προσπερνάς με τίποτα. Είναι το Ασπρούδι και είναι εδώ μέσα από ένα Cuvee Wild Fermentation και μία Orange εκδοχή.

Συγκινητικά "Goodbye" στην ιστορική προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον πόνο όσων ακολούθησαν τον δρόμο της ξενιτιάς.