
Αν υπάρχει ένα νησί της Ελλάδας που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την οινική κουλτούρα, τότε αυτό είναι σίγουρα η Σαντορίνη. Η ομορφιά της δεν κρύβεται μόνο στα γραφικά σοκάκια, την καλντέρα, τα ασβεστωμένα σπίτια και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Απλώνεται και στον αμπελώνα της, έναν από τους αρχαιότερους του κόσμου, με αμπέλια σε σχήμα κουλούρας για να προστατεύονται από τον κυκλαδίτικο αέρα.
Ο σαντορινιός αμπελώνας έχει ένα μοναδικό terroir, χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος πλούσιο σε τέφρα και ελαφρόπετρα, το ξηρό κλίμα με σπάνιες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας. Χαρακτηριστική έκφραση του terroir αυτού είναι λοιπόν και η (Ρ)αμπελιά 2022 (ΠΟΠ Σαντορίνη) του Οινοποιείου Χατζηδάκη, ένα single vineyard Ασύρτικο από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας, που θα γίνει το αγαπημένο μας κρασί για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
Ξεκινώντας από το όνομα του κρασιού, σύμφωνα με την παράδοση Ραμπελιά είναι ένα γυναικείο όνομα των Κυκλάδων, που το έδιναν συνήθως οι αμπελουργοί στις κόρες τους και τις φώναζαν "Μπέλα" (όμορφη στα ιταλικά). Η ετικέτα είναι φιλοτεχνημένη από την Αριάδνη Χατζηδάκη, η οποία σκέφτηκε να βάλει το 'Ρ' σε παρένθεση, ώστε να τονιστεί και η λέξη "αμπελιά", όπως δηλαδή αποκαλούνται τα αμπέλια στην τοπική διάλεκτο.
Πρόκειται για το πρώτο κρασί του οινοποιείου φτιαγμένο εξολοκλήρου από την ταλαντούχα νέα ομάδα, η οποία συνεχίζει την παράδοση με πίστη στη φιλοσοφία της οικογένειας Χατζηδάκη, στην παραγωγή ποιοτικών οίνων από τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, χωρίς προσθήκη χημικών παραγόντων και χωρίς φιλτράρισμα.