
Η γαστρονομική μας κληρονομιά φέρνει στο πιάτο τα αμνοερίφια σε διάφορες μορφές μαγειρέματος, όμως όλες έχουν κάτι κοινό· το γευστικό πλούτο και την πολυπλοκότητα. Λιπαρές υφές, πολλά μυρωδικά, οξύτητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Η ιδιαιτερότητα των γεύσεων αυτών δημιουργεί την επιθυμία για αντίστοιχα ιδιαίτερα κρασιά, που είναι τυπικά του ελληνικού terroir και τι πιο τυπικό από το Ασύρτικο, την εμβληματική ελληνική ποικιλία που μας συναρπάζει σε κάθε γουλιά, μεταφέροντάς μας λίγη από την αύρα του Αιγαίου.

Το προφίλ της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι εγγύηση για κάθε pairing, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μοναδικές ετικέτες από το Οινοποιείο Mikra Thira, το Οινοποιείο-κόσμημα της Θηρασιάς. Γειτονικά της Σαντορίνης, το μικρό και ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς νησί της Θηρασιάς αποτέλεσε έμπνευση το 2007 για τους οινοποιούς Βαγγέλη Γεροβασιλείου, Βασίλη Τσακτσαρλή και Ιωάννα Βαμβακούρη να δημιουργήσουν και να στεγάσουν τελικά δέκα χρόνια αργότερα το κοινό τους όνειρο για παραγωγή μοναδικών κρασιών, δημιουργώντας το πρώτο Οινοποιείο του νησιού.
Σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον κι έχοντας ως αναφορά την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το Οινοποιείο υποδέχεται σταφύλια από αυτόριζους αμπελώνες σε Θηρασιά και Σαντορίνη, που καλλιεργούνται βιολογικά και φυσικά περιμένει να υποδεχτεί όποιον επισκέπτη θέλει να μυηθεί στη μαγεία του. ΄Έως τότε, θα σερβίρουμε ενόψει Πάσχα και αρνιού τις τρεις δημιουργίες του, ταξιδεύοντας νοερά εκεί...

Ταιριάσματα που θα μας μείνουν αξέχαστα
Πρώτη μας καλεί για pairing η μαγειρίτσα και τα χέρια μας λύνει το Terrasea Mikra Thira, ένα Ασύρτικο από σταφύλια της Θηρασιάς που ζυμώνει τόσο σε δεξαμενή, όσο και σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για 4 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με δομή και γεμάτο στόμα. Θυμάρι, ρίγανη και χαμομήλι κυριαρχούν στη μύτη και δένουν άψογα με το βοτανικό χαρακτήρα της σούπας. Η κρεμώδης υφή του συναντά τη λιπαρότητα της σούπας και ισορροπεί, τη στιγμή που το αυγολέμονο αγκαλιάζεται από την οξύτητα του κρασιού.
Την Κυριακή της Λαμπρής οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν. Σαλάτες, πίτες με τυριά, κοκορέτσι και κοντοσούβλι ανοίγουν την αυλαία και κάνουν εξαιρετική παρέα με το Santorini Mikra Thira, Ασύρτικο αυτή τη φορά από τη Σαντορίνη που αναδεύεται για 4 μήνες με τις φίνες λάσπες και διακρίνεται από ωραία οξύτητα, ελαφρώς αλμυρή γεύση και μακρά επίγευση ορυκτότητας.

Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το αρνί σούβλας κι αυτή η νοστιμιά δε μπορεί παρά να συμπληρωθεί από το Nykteri Mikra Thira. Εδώ, ακολουθώντας πιστά την παράδοση, το blend από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μένει σε βαρέλια για 4 μήνες και το κρασί παλαιώνει στο κελάρι για ένα χρόνο. Εκρηκτικό στο στόμα, με κάποια αρώματα φρούτων να ξεπηδούν και να "ξεγελούν" τη στιβαρότητα του Ασύρτικου.
Φυσικά μπορούμε να παίξουμε με τις δοκιμές και να ανοίξουμε και τα τρία αυτά κρασιά στο τραπέζι μας. Θα κερδίσουμε τις εντυπώσεις!