"Mikra Thira": Τρεις οινικές επιλογές για την πασχαλινή μας κάβα

Μετράμε πλέον τις μέρες αντίστροφα για το Πάσχα και τα πλούσια τραπεζώματα που ακολουθούν κι η αναζήτηση των κατάλληλων κρασιών που θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στις γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας γίνεται όλο και πιο έντονη.

Mikra Thira

Η γαστρονομική μας κληρονομιά φέρνει στο πιάτο τα αμνοερίφια σε διάφορες μορφές μαγειρέματος, όμως όλες έχουν κάτι κοινό· το γευστικό πλούτο και την πολυπλοκότητα. Λιπαρές υφές, πολλά μυρωδικά, οξύτητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Η ιδιαιτερότητα των γεύσεων αυτών δημιουργεί την επιθυμία για αντίστοιχα ιδιαίτερα κρασιά, που είναι τυπικά του ελληνικού terroir και τι πιο τυπικό από το Ασύρτικο, την εμβληματική ελληνική ποικιλία που μας συναρπάζει σε κάθε γουλιά, μεταφέροντάς μας λίγη από την αύρα του Αιγαίου.

Mikra Thira SANTORINI NON VINTAGE


Το προφίλ της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι εγγύηση για κάθε pairing, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μοναδικές ετικέτες από το Οινοποιείο Mikra Thira, το Οινοποιείο-κόσμημα της Θηρασιάς. Γειτονικά της Σαντορίνης, το μικρό και ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς νησί της Θηρασιάς αποτέλεσε έμπνευση το 2007 για τους οινοποιούς Βαγγέλη Γεροβασιλείου, Βασίλη Τσακτσαρλή και Ιωάννα Βαμβακούρη να δημιουργήσουν και να στεγάσουν τελικά δέκα χρόνια αργότερα το κοινό τους όνειρο για παραγωγή μοναδικών κρασιών, δημιουργώντας το πρώτο Οινοποιείο του νησιού.


Σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον κι έχοντας ως αναφορά την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το Οινοποιείο υποδέχεται σταφύλια από αυτόριζους αμπελώνες σε Θηρασιά και Σαντορίνη, που καλλιεργούνται βιολογικά και φυσικά περιμένει να υποδεχτεί όποιον επισκέπτη θέλει να μυηθεί στη μαγεία του. ΄Έως τότε, θα σερβίρουμε ενόψει Πάσχα και αρνιού τις τρεις δημιουργίες του, ταξιδεύοντας νοερά εκεί...

Mikra Thira TERRASEA NON VINTAGE


Ταιριάσματα που θα μας μείνουν αξέχαστα


Πρώτη μας καλεί για pairing η μαγειρίτσα και τα χέρια μας λύνει το Terrasea Mikra Thira, ένα Ασύρτικο από σταφύλια της Θηρασιάς που ζυμώνει τόσο σε δεξαμενή, όσο και σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για 4 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με δομή και γεμάτο στόμα. Θυμάρι, ρίγανη και χαμομήλι κυριαρχούν στη μύτη και δένουν άψογα με το βοτανικό χαρακτήρα της σούπας. Η κρεμώδης υφή του συναντά τη λιπαρότητα της σούπας και ισορροπεί, τη στιγμή που το αυγολέμονο αγκαλιάζεται από την οξύτητα του κρασιού.
Την Κυριακή της Λαμπρής οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν. Σαλάτες, πίτες με τυριά, κοκορέτσι και κοντοσούβλι ανοίγουν την αυλαία και κάνουν εξαιρετική παρέα με το Santorini Mikra Thira, Ασύρτικο αυτή τη φορά από τη Σαντορίνη που αναδεύεται για 4 μήνες με τις φίνες λάσπες και διακρίνεται από ωραία οξύτητα, ελαφρώς αλμυρή γεύση και μακρά επίγευση ορυκτότητας.

Mikra Thira


Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το αρνί σούβλας κι αυτή η νοστιμιά δε μπορεί παρά να συμπληρωθεί από το Nykteri Mikra Thira. Εδώ, ακολουθώντας πιστά την παράδοση, το blend από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μένει σε βαρέλια για 4 μήνες και το κρασί παλαιώνει στο κελάρι για ένα χρόνο. Εκρηκτικό στο στόμα, με κάποια αρώματα φρούτων να ξεπηδούν και να "ξεγελούν" τη στιβαρότητα του Ασύρτικου.


Φυσικά μπορούμε να παίξουμε με τις δοκιμές και να ανοίξουμε και τα τρία αυτά κρασιά στο τραπέζι μας. Θα κερδίσουμε τις εντυπώσεις!
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.