
Το Πάσχα πάντα συνοδεύεται από τα αρώματα της φύσης που μοσχοβολά, με τις νεραντζιές που ανθίζουν και τα γιασεμιά να ξεμυτίζουν στις αυλές των σπιτιών. Συνοδεύεται όμως και από τις μυρωδιές που ξεπηδούν από την κουζίνα που ψήνονται τα παραδοσιακά κουλουράκια και τα τσουρέκια τη Μεγάλη Πέμπτη, σιγοβράζει η μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο και αργοψήνεται το αρνάκι την Κυριακή του Πάσχα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μωσαϊκό γεύσεων που ανυπομονούμε να απολαύσουμε κι από το οποίο δε μπορεί να λείπει το κρασί, που είναι άλλωστε ο καλύτερος σύμμαχός μας σε τέτοιες περιστάσεις.
Για όλους όσους δεν καταφέρουν να περάσουν τις άγιες αυτές μέρες σε κάποιο χωριό ή νησί, η νησιώτικη αύρα έρχεται στο ποτήρι με δύο κρασιά από το Κτήμα Ρούσσος που μας ταξιδεύει μέσα από αυτά στον τόπο καταγωγής του, την Πάρο. Στα 150 ιδιόκτητα στρέμματα καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες όπως η Μονεμβασιά, το Άσπρο Αηδάνι και η Μανδηλαριά και οινοποιούνται με καινοτόμες μεθόδους σε οίνους που μας εκμυστηρεύονται τα μυστικά της παριανής γης.

Τα ταιριάσματα για το πασχαλινό φαγοπότι
Για αρχή θα παγώσουμε καλά (8-10°C) και θα σερβίρουμε το Λευκό, ένα blend από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Μονεμβασιά που θα πλαισιώσει ευχάριστα τους μεζέδες, ενώ μπορεί να παραμείνει στο ποτήρι μας μέχρι και την πολυαναμενόμενη μαγειρίτσα. Φινέτσα, φρεσκάδα και ισορροπημένη οξύτητα αγκαλιάζονται από αρώματα γλυκόξινων φρούτων, ροδάκινου και λεμονιού και αναζωογονούν τον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά. Άλλωστε το έχουμε ανάγκη λόγω αυτής της τόσο πληθωρικής σούπας.

Σε λίγο πιο ανάλαφρο mood ακολουθεί το Ροζέ από Μαύρο Αηδάνι και Μαλαγουζιά, που μας δροσίζει με κάθε γουλιά, γεμίζοντάς μας με ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα φρούτα και άνθη. Αυτό, μπορεί να συνοδεύσει από τις σαλάτες και τους μεζέδες, μέχρι το σουβλιστό κατσίκι/αρνί ενώ μπορεί φυσικά να καταναλωθεί και σαν απεριτίφ.
Κι αν μας βγάλει ο δρόμος μας στην Πάρο, θα κάνουμε μια βόλτα στο επισκέψιμο Οινοποιείο του Κτήματος για να χαζέψουμε τη θέα στους αμπελώνες όση ώρα κάνουμε γευσιγνωσία...