"Salto" στη Σαρακοστή με την ομώνυμη ετικέτα από το Κτήμα Σκούρα!

Το ιδιαίτερο "Salto Wild Yeast" είναι το κρασί που θα απογειώσει τις σαρακοστιανές γεύσεις.

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Μετά την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης και το overdose από ζωική πρωτεΐνη, είναι ώρα για λίγη αποτοξίνωση με το καλωσόρισμα της Σαρακοστής. Το γαστρονομικό ανθολόγιο αυτής της περιόδου κάθε άλλο παρά μονότονο είναι, χάρη στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά οπωσδήποτε και απαιτητικό. Οι συνταγές, αν και νηστίσιμες, έχουν γευστικές εντάσεις, με το αλμυρό στοιχείο και το umami να υπερισχύουν και να συμπληρώνονται από μπόλικο λεμόνι.

Στο ταίριασμα με το κρασί, στόχος μας είναι η ισορροπία, όπως πάντα άλλωστε. 'Άρα θα ψάξουμε κάποιο με δροσιστική οξύτητα, αρωματική πολυπλοκότητα και μια δόση μεταλλικότητας. 

Το Κτήμα Σκούρα έχει την κατάλληλη πρόταση. Μεταξύ των τόσων ελκυστικών επιλογών της οινικής του γκάμας, η οποία "χτίζεται" από το 1986 στην ΠΟΠ ζώνη Νεμέα, θα ξεχωρίσουμε για τη συγκεκριμένη περίσταση το κρασί "Salto Wild Yeast", από μία όχι και τόσο διαδεδομένη ποικιλία, το Μαυροφίλερο.

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Πρόκειται για έναν από τους πιο αρωματικούς κλώνους του Μοσχοφίλερου, που παίρνει το όνομά του από το σκούρο ερυθρωπό φλοιό του. Μία πρωτοποριακή οινοποιητική προσπάθεια του Κτήματος, κατά την οποία οι γηγενείς ζύμες χρησιμοποιούνται ώστε να εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αρώματα της ποικιλίας και τελικά να αυξάνεται και ο χρόνος εξέλιξης του κρασιού στη φιάλη.

Ως προς το αρωματικό προφίλ του μοναδικού αυτού οίνου, στο ποτήρι μας αμέσως μετά το σερβίρισμα στροβιλίζονται νότες από γιασεμί, τριαντάφυλλο, αγιόκλημα, λουίζα κι εσπεριδοειδή. 

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Με τι θα το ταιριάξουμε;

Η αναζωογονητική του οξύτητα, σε συνδυασμό με τη μεταλλικότητα, το καθιστούν νευρώδες, αλλά όχι αιχμηρό. Το pairing με τον ταραμά που περιμένουμε πώς και πώς είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε, όπως και με τη φάβα που στολίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια. 

Θα μας συναρπάσει το πάντρεμά του με όστρακα, όπως τα κυδώνια κι οι γυαλιστερές ή τα αχνιστά μύδια με μάραθο και λεμόνι. Θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων.

Φέτος τη Σαρακοστή, δε θα διστάσουμε να πειραματιστούμε, αφού το Μαυροφίλερο μας ανοίγει το δρόμο για.. σάλτο στη νοστιμιά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού επιστρέφει πιο πλούσιο και πιο δημιουργικό: από μαγειρικές επιδείξεις με τη Ντίνα Νικολάου και βραβευμένους σεφ, μέχρι πιάτα–έκπληξη από εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/09/2025

Απονομή του Βραβείου Ποίησης Κωνσταντίνος Γκράχαμ στο Παρίσι

Το βραβείο απονέμεται σε νέους στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και ράπερ, γνωστού και ως Konstant, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών.

Zuccherino: Το νέο must-visit gelato spot στην καρδιά της Αθήνας

Η Αθήνα μόλις απέκτησε έναν νέο γευστικό προορισμό για τους λάτρεις του παγωτού.

Πού θα ταξιδέψουμε με την "Ατραπό" ως το τέλος του 2025;

Η ομάδα που διοργανώνει πεζοπορικές περιηγήσεις θα μας "πάει" από Σαλαμίνα και Μεσολόγγι μέχρι Δυτικό Όλυμπο, Γκιώνα, Αρκαδία κ.ά.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Γαστρονομία, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Τελικά, τι μας έμεινε απο τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές;

Πήγαμε σε δεκάδες διαφορετικά μέρη, επιμείναμε Κυκλάδες ή Κρήτη (πάντα με συνταγή!), ανεβήκαμε στα βουνά, μείναμε στο Παγκράτι, δοκιμάσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες και καταλήξαμε στο τι κρατάμε και τί όχι από το φετινό ελληνικό θέρος.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, Ημέρες Καριέρας και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.