
Μετά την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης και το overdose από ζωική πρωτεΐνη, είναι ώρα για λίγη αποτοξίνωση με το καλωσόρισμα της Σαρακοστής. Το γαστρονομικό ανθολόγιο αυτής της περιόδου κάθε άλλο παρά μονότονο είναι, χάρη στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά οπωσδήποτε και απαιτητικό. Οι συνταγές, αν και νηστίσιμες, έχουν γευστικές εντάσεις, με το αλμυρό στοιχείο και το umami να υπερισχύουν και να συμπληρώνονται από μπόλικο λεμόνι.
Στο ταίριασμα με το κρασί, στόχος μας είναι η ισορροπία, όπως πάντα άλλωστε. 'Άρα θα ψάξουμε κάποιο με δροσιστική οξύτητα, αρωματική πολυπλοκότητα και μια δόση μεταλλικότητας.
Το Κτήμα Σκούρα έχει την κατάλληλη πρόταση. Μεταξύ των τόσων ελκυστικών επιλογών της οινικής του γκάμας, η οποία "χτίζεται" από το 1986 στην ΠΟΠ ζώνη Νεμέα, θα ξεχωρίσουμε για τη συγκεκριμένη περίσταση το κρασί "Salto Wild Yeast", από μία όχι και τόσο διαδεδομένη ποικιλία, το Μαυροφίλερο.

Πρόκειται για έναν από τους πιο αρωματικούς κλώνους του Μοσχοφίλερου, που παίρνει το όνομά του από το σκούρο ερυθρωπό φλοιό του. Μία πρωτοποριακή οινοποιητική προσπάθεια του Κτήματος, κατά την οποία οι γηγενείς ζύμες χρησιμοποιούνται ώστε να εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αρώματα της ποικιλίας και τελικά να αυξάνεται και ο χρόνος εξέλιξης του κρασιού στη φιάλη.
Ως προς το αρωματικό προφίλ του μοναδικού αυτού οίνου, στο ποτήρι μας αμέσως μετά το σερβίρισμα στροβιλίζονται νότες από γιασεμί, τριαντάφυλλο, αγιόκλημα, λουίζα κι εσπεριδοειδή.

Με τι θα το ταιριάξουμε;
Η αναζωογονητική του οξύτητα, σε συνδυασμό με τη μεταλλικότητα, το καθιστούν νευρώδες, αλλά όχι αιχμηρό. Το pairing με τον ταραμά που περιμένουμε πώς και πώς είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε, όπως και με τη φάβα που στολίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Θα μας συναρπάσει το πάντρεμά του με όστρακα, όπως τα κυδώνια κι οι γυαλιστερές ή τα αχνιστά μύδια με μάραθο και λεμόνι. Θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων.
Φέτος τη Σαρακοστή, δε θα διστάσουμε να πειραματιστούμε, αφού το Μαυροφίλερο μας ανοίγει το δρόμο για.. σάλτο στη νοστιμιά!