"Salto" στη Σαρακοστή με την ομώνυμη ετικέτα από το Κτήμα Σκούρα!

Το ιδιαίτερο "Salto Wild Yeast" είναι το κρασί που θα απογειώσει τις σαρακοστιανές γεύσεις.

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Μετά την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης και το overdose από ζωική πρωτεΐνη, είναι ώρα για λίγη αποτοξίνωση με το καλωσόρισμα της Σαρακοστής. Το γαστρονομικό ανθολόγιο αυτής της περιόδου κάθε άλλο παρά μονότονο είναι, χάρη στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά οπωσδήποτε και απαιτητικό. Οι συνταγές, αν και νηστίσιμες, έχουν γευστικές εντάσεις, με το αλμυρό στοιχείο και το umami να υπερισχύουν και να συμπληρώνονται από μπόλικο λεμόνι.

Στο ταίριασμα με το κρασί, στόχος μας είναι η ισορροπία, όπως πάντα άλλωστε. 'Άρα θα ψάξουμε κάποιο με δροσιστική οξύτητα, αρωματική πολυπλοκότητα και μια δόση μεταλλικότητας. 

Το Κτήμα Σκούρα έχει την κατάλληλη πρόταση. Μεταξύ των τόσων ελκυστικών επιλογών της οινικής του γκάμας, η οποία "χτίζεται" από το 1986 στην ΠΟΠ ζώνη Νεμέα, θα ξεχωρίσουμε για τη συγκεκριμένη περίσταση το κρασί "Salto Wild Yeast", από μία όχι και τόσο διαδεδομένη ποικιλία, το Μαυροφίλερο.

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Πρόκειται για έναν από τους πιο αρωματικούς κλώνους του Μοσχοφίλερου, που παίρνει το όνομά του από το σκούρο ερυθρωπό φλοιό του. Μία πρωτοποριακή οινοποιητική προσπάθεια του Κτήματος, κατά την οποία οι γηγενείς ζύμες χρησιμοποιούνται ώστε να εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αρώματα της ποικιλίας και τελικά να αυξάνεται και ο χρόνος εξέλιξης του κρασιού στη φιάλη.

Ως προς το αρωματικό προφίλ του μοναδικού αυτού οίνου, στο ποτήρι μας αμέσως μετά το σερβίρισμα στροβιλίζονται νότες από γιασεμί, τριαντάφυλλο, αγιόκλημα, λουίζα κι εσπεριδοειδή. 

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Με τι θα το ταιριάξουμε;

Η αναζωογονητική του οξύτητα, σε συνδυασμό με τη μεταλλικότητα, το καθιστούν νευρώδες, αλλά όχι αιχμηρό. Το pairing με τον ταραμά που περιμένουμε πώς και πώς είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε, όπως και με τη φάβα που στολίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια. 

Θα μας συναρπάσει το πάντρεμά του με όστρακα, όπως τα κυδώνια κι οι γυαλιστερές ή τα αχνιστά μύδια με μάραθο και λεμόνι. Θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων.

Φέτος τη Σαρακοστή, δε θα διστάσουμε να πειραματιστούμε, αφού το Μαυροφίλερο μας ανοίγει το δρόμο για.. σάλτο στη νοστιμιά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι λες αυτές τις γιορτές να "σερβίρεις" ένα κρασί "Lexis" την φορά;

Είναι στο "χέρι" σου λοιπόν να αποφασίσεις ποια ετικέτα από την σειρά "Lexis" toy Zacharias Winery αναζητάς για τα γιορτινά σουαρέ τα οποία και καταφθάνουν προς ολοταχώς! Ή μήπως να τις επιλέξεις όλες;

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
17/12/2025

Έτσι θα μοιάζει σύντομα ο σταθμός του Μετρό στο Μοναστηράκι

Ανανεώνεται η εικόνα του, καθώς ξεκινούν οι τεχνικές παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες.

Τα παγοδρόμια που έχουν στηθεί στην Αθήνα γι' αυτές τις γιορτές

Διάλεξε πού και πώς θα τσουλήσεις στον πάγο και θα κάνεις τα σλάλομ σου στην πόλη.

Τι θα κάνεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Αθήνα: Ο γιορτινός οδηγός που χρειάζεσαι

Ο οδηγός για ρεβεγιόν, γεύματα, ποτά, βόλτες και ψώνια στην πόλη με άρωμα γιορτών σε περιμένει να τον ανακαλύψεις τα φετινά Χριστούγεννα 2025 και την Πρωτοχρονιά του 2026.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ: Πώς, τι, ποιοι σε περιμένουν

Oικοδεσπότης της Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ είναι ο ηθοποιός και τραγουδιστής Ζερόμ Καλούτα, ενώ το πρόγραμμα ανοίγει η Alexandra Sieti.

Όταν η ανθρώπινη δύναμη απογειώνει αεροσκάφος

Πώς ποδηλάτες της Red Bull–BORA–Hansgrohe έγραψαν ιστορία σηκώνοντας ανεμόπτερο στον αέρα.

"Ηγεσία και Επικοινωνία": Η εκπαιδευτική δράση του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ολοκληρώθηκε η 2η Εκπαιδευτική Δράση του Agrifood Leadership 2025–2026 στα Ιωάννινα.