
Ήρθε πάλι η Σαρακοστή και τα νηστίσιμα τραπέζια στρώνονται, την ίδια στιγμή που ψάχνουμε τον κατάλληλο χαρταετό που θα πετάξει ψηλά, σαν πουλί. Και τι πιο ταιριαστό με αυτό το πέταγμα από τη σειρά "Πουλιά", που, αν και μετρά μόλις λίγους μήνες στη γκάμα της Οινοποιητικής Σώκος, έχει προλάβει να κλέψει (και να απογειώσει) τις καρδιές μας.
Στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα, απλώνονται εδώ και δεκαετίες οι αμπελώνες της Οινοποιητικής Σώκος σε υψόμετρο 400 μέτρων κι έκταση 5000 στρεμμάτων. Το οινοποιείο, στην έξοδο του χωριού Ερυθρών, είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Έτσι, με την πολυετή εμπειρία και το πάθος για το κρασί, μας παρουσιάζει πέντε νέες ετικέτες, ιδανικές για να συνοδεύσουν τα παραδοσιακά σαρακοστιανά πιάτα και όχι μόνο. Πρόκειται για επιλογές που αναδεικνύουν τον ελληνικό αμπελώνα και ταιριάζουν αρμονικά με τις μεσογειακές γεύσεις.
Τα pairings της Σαρακοστής
Η σειρά "Πουλιά" διαθέτει όλες τις ποικιλίες κρασιού που χρειαζόμαστε για να ταιριάξουμε με τα νηστίσιμα πλην όμως νόστιμα πιάτα της εποχής, που στηρίζονται κυρίως στα θαλασσινά και τα όσπρια.
Για αρχή, θα ανοίξουμε τη Μαλαγουζιά, με έντονα αρώματα φρούτων όπως ροδάκινο, υψηλή οξύτητα κι ελαφρώς λιπαρό σώμα και θα τη συνδυάσουμε με τα μερακλίδικα ντολμαδάκια, τις αγκινάρες αλα πολίτα αλλά και τις τραγανές μπρουσκέτες με ταραμοσαλάτα.

Το Μοσχοφίλερο θα ακολουθήσει για να πλαισιώσει τις φρέσκες σαλάτες με dressing εσπεριδοειδών, αφού στο ποτήρι μας ξεπροβάλουν αρώματα λεμονιού και μέντας. Η ευχάριστή του οξύτητα το καθιστά ιδανικό και για ψητά ψάρια όπως τσιπούρα, αλλά και θαλασσινά όπως γαύρο μαρινάτο με σκόρδο.
Από το τραπέζι μας δεν θα λείπουν και οι χορτοφαγικοί κεφτέδες από λαχανικά και όσπρια, όπως ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες. Φυσικά το Σαββατιανό με τη φρεσκάδα και την ελαφρά λιπαρότητα είναι το κατάλληλο ταίρι για να ισορροπήσει το τηγανιτό.
Το Sauvignon Blanc θα αγκαλιάσει αρμονικά τις ψητές γαρίδες, αλλά και το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και μυρωδικά. Η αρωματική του ένταση και η ισορροπημένη του οξύτητα θα αναβαθμίσουν τα θαλασσινά αυτά, ενώ μπορούν ακόμα να ταιριάξουν και με τις παραδοσιακές χορτόπιτες.
Το αγαπημένο Ασύρτικο, με τις λεμονάτες νότες και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα, θα το απολαύσουμε μαζί με όλων των ειδών τα όστρακα που έχουν βέβαια την τιμητική τους. Κυδώνια και γυαλιστερές, στρείδια και μύδια, χτένια με μπόλικο λεμόνι είναι ο καλύτερος μεζές.
Με τα παραπάνω ταιριάσματα, θα δούμε τα φαγητά της Σαρακοστής με άλλο μάτι, αφού τα "Πουλιά" της Οινοποιητικής Σώκος δίνουν φρέσκια πνοή στο τραπέζι μας.