Όλη η γεύση του καλοκαιριού σ’ ένα κυπελλάκι Δωδώνη

«Όταν φτιάχνεις παγωτό από το 1967 με την ίδια συνταγή, είσαι μοναδικός ή μονότονος;» μας ρωτάει η Δωδώνη κι εμείς βρήκαμε την τέλεια αφορμή για να επισκεφτούμε ένα από τα καταστήματα του πιο αναγνωρίσιμου ελληνικού παγωτού προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα…τρώγοντας.

δωδώνη

Τριανταπέντε μπάνια και πενήντα δύο παγωτά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός απολογισμός για ένα καλοκαίρι που (ημερολογιακά τουλάχιστον) πνέει τα λοίσθια. Αν και εμείς, βέβαια, ανήκουμε στη συνομοταξία εκείνων που θεωρούν και το Σεπτέμβρη καλοκαίρι, οπότε το μέτρημα συνεχίζεται πανηγυρικά, κι ας μην ήμαστε πλέον παιδιά. Αυτή η νοσταλγική καταμέτρηση που μας γεμίζει ανεμελιά και εμπεριέχει εκατοντάδες αναμνήσεις δεν θα χάσει ποτέ την αξία της. Ομοίως και το παγωτό Δωδώνη που μας συντροφεύει από τα μικράτα μας και είναι συνυφασμένο στη συνείδησή μας (όσα χρόνια κι αν περάσουν) με το "θεϊκό" παγωτό που απολαμβάνει το διάσημο pin-up κορίτσι, στη διαφήμιση του 1995, που έγινε viral σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν η έννοια του "viral" κάνει μακροβούτι στο λεξιλόγιό μας.

δωδώνη
 

Ποιος να φανταζόταν πως ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη, ονόματι Δωδώνη, με μόλις τρία τραπέζια που πουλούσε γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπακλαβά, αλλά και ποικιλίες για ούζο, σήμερα θα εσώκλειε τις δροσερές αναμνήσεις τουλάχιστον δύο γενεών; Η πέτρα του γευστικού σκανδάλου; Το παγωτό που έκανε το ντεμπούτο του στο μικρό γαλακτοπωλείο το 1970 με το παρφέ κρέμα με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα κυδώνια από το Πήλιο να παίρνει τα σκήπτρα ως σήμα κατατεθέν σε χρόνο dt. Αλλά και το καϊμάκι που ήταν πασπαλισμένο με στιγμιαίο καφέ, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από τα τραπεζάκια του παγωτοπωλείου της Κυψέλης πέρασε όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας εκείνης της εποχής. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου (πολύ θα θέλαμε να μας περιγράψει το παγωτό!) αλλά και η Τζένη Καρέζη (η οποία το είχε επιλέξει και για το κυλικείο του θεάτρου της).

δωδώνη

Πενήντα έξι χρόνια μετά και ενώ η Δωδώνη απαριθμεί ένα δίκτυο με 47 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μια γκάμα 47 γεύσεων (παρφέ, gourmet, chocolate, classics, sorbet, yogurt και 0% ζάχαρη), συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο αυθεντικής τζελατερίας στην Ελλαδα, με 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, αγνά υλικά και θεϊκή γεύση. Ακόμη και το επονομαζόμενο "soft" φτιάχνεται από αγνές πρώτες ύλες, χωρίς ίχνος επεξεργασμένης σκόνης. Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στο Metro Mall του Αγίου Δημητρίου για να κάνουμε βουτιά σε γεύσεις διαχρονικά αγαπημένες (κάθε γεύση και μια καλοκαιρινή ανάμνηση) αλλά και φρέσκιες που προκαλούν τη γευσιγνωσική μας περιέργεια. Δύσκολη δουλειά. Αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

δωδώνη

Φέτος, η Δωδώνη, με τις 4 νέες γεύσεις της, μάλλον έβαλε στοίχημα να μας ταξιδέψει και νοερά πέρα από γευστικά. Πρώτα μας πάει στη γειτονική Ιταλία, μετουσιώνοντας το διάσημο ιταλικό λικέρ σ΄ ένα ανάλαφρο παγωτό σορμπέ limoncello, που εξαγνίζει τη γευστική παλέτα μετά από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια μας εκτοξεύει στη Ρωσία, με το παγωτό βελούδινης κρέμας pavlova (που πήρε το όνομά του από μια Ρωσίδα χορεύτρια) με ρίπλα από κόκκινα φρούτα του δάσους και κομμάτια τραγανής μαρέγκας που θρυμματίζονται σε χίλια κομμάτια στο στόμα. Φύγαμε πάλι για Ευρώπη, αυτή τη φορά στη Βρετανία, εκεί που το crème brûlée (μήλον της έριδος μεταξύ Γάλλων, Βρετανών αλλά και Ισπανών) ήταν το κλασικό επιδόρπιο σε dinners τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μια εμμονική γεύση που μπλεντάρει κρέμα, κόκκους αβγών, ζάχαρη, σπόρους βανίλιας, καραμελωμένη ζάχαρη και σως καμένης καραμέλας. Για το τέλος αφήσαμε την εξωτική Μαδαγασκάρη. Η βανίλια "βάφτηκε" γκρι, απόχρωση που της προσδίδει ο ενεργός φυτικός άνθρακας, γνωστός από την αρχαιότητα για τις εξυγιαντικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες που βοηθούν στην πέψη, επομένως ό,τι πρέπει για επιδόρπιο.

δωδώνη

Είτε επιλέξεις τις αγαπημένες σου γεύσεις ως παγωτό, είτε (και) ως milk-shake, όπως έκανα εγώ, το σίγουρο είναι πως η Δωδώνη θα σου χαρίσει την ίδια αυθεντική εμπειρία απόλαυσης, όπως εκείνα τα χρόνια που η ζωή μετριόταν σε μπάνια και παγωτά. Και αυτό είναι, σίγουρα, ανεκτίμητο. 

δωδώνη

Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα Δωδώνη στο Metro Mall του Αγίου Δημητρίου για τη φιλοξενία και τις ιδιαίτερες προτάσεις για τη γευστική δοκιμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.