Ο Sir David Adjaye συζητά για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στον σύγχρονο κόσμο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο έργο του Adjaye παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η αρχιτεκτονική λειτουργεί ως φορέας μνήμης και πολιτισμού.

David Adjaye

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) υποδέχεται τον Sir David Adjaye, έναν από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς αρχιτέκτονες της εποχής μας, σε μια δημόσια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο του ΜΙΕΤ "Συναντήσεις με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από τον χώρο του πολιτισμού", που εγκαινιάστηκε το 2026, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων προσφοράς του Ιδρύματος στα γράμματα και τις τέχνες. Στόχος του κύκλου είναι να δημιουργήσει έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου γύρω από την τέχνη, την πολιτική, τη θρησκεία και, ευρύτερα, τον ρόλο και την επιρροή της τέχνης στη δημόσια σφαίρα.

Ο Sir David Adjaye είναι Γκανέζος-Βρετανός αρχιτέκτονας και ιδρυτής, το 2000, του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Adjaye Associates, με στούντιο στην Άκρα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του εκτείνεται σε διαφορετικές ηπείρους και κλίμακες και χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον του για τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ιστορία, την ταυτότητα, την κοινωνία και τον δημόσιο χώρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο έργο του Adjaye παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η αρχιτεκτονική λειτουργεί ως φορέας μνήμης και πολιτισμού. Τα κτίριά του αναδεικνύουν τη δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να αφηγείται ιστορίες, να δημιουργεί χώρους συλλογικής εμπειρίας και να συνομιλεί με την κοινωνία και τη δημόσια ζωή.

Ανάμεσα στα πλέον εμβληματικά έργα του βρίσκεται το National Museum of African American History and Culture του Smithsonian στην Ουάσινγκτον, το οποίο άνοιξε για το κοινό το 2016. Ο Adjaye ήταν ο lead designer της αρχιτεκτονικής ομάδας που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το μουσείο. Η χαρακτηριστική "Corona" του κτιρίου, εμπνευσμένη από την παράδοση των Yoruba, μιας από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες εθνοτικές ομάδες της Δυτικής Αφρικής, και η μπρούτζινη εξωτερική επιφάνειά του συνδέουν την αρχιτεκτονική μορφή με την ιστορία και την πολιτιστική εμπειρία των Αφροαμερικανών.

Στη συζήτησή του με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, ο Sir David Adjaye θα μιλήσει για την αρχιτεκτονική και τον ρόλο της στον σύγχρονο κόσμο, για τη σχέση ανάμεσα στον χώρο και την πολιτιστική ταυτότητα, καθώς και για το πώς ένα κτίριο μπορεί να υπερβαίνει τη λειτουργία του και να αποκτά ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική σημασία.

Η συνάντηση με τον Sir David Adjaye αποτελεί τη δεύτερη "στάση" του νέου κύκλου διεθνών συναντήσεων του ΜΙΕΤ, μετά την παρουσία του σκηνοθέτη Amos Gitai τον Μάρτιο του 2026. Με τη δράση αυτή, το ΜΙΕΤ διευρύνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από τον πολιτισμό και φέρνει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και σύγχρονες ιδέες.

Περισσότερα για τον ομιλητή

Γεννήθηκε στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας από Γκανέζους γονείς. Ο πατέρας του ήταν Γκανέζος διπλωμάτης, γεγονός που έκανε την οικογένεια να ζήσει σε διάφορες χώρες (Τανζανία, Αίγυπτο, Υεμένη, Λίβανο). Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο όταν εκείνος ήταν 9 ετών. Εκεί μεγάλωσε, σπούδασε αρχιτεκτονική και τελικά ίδρυσε το γραφείο του.

Το 2017 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το 2021 τιμήθηκε με το RIBA Royal Gold Medal, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις της βρετανικής αρχιτεκτονικής για το σύνολο της προσφοράς του στον κλάδο. Το 2022 έγινε μέλος στο Order of Merit, ενώ έχει επίσης τιμηθεί με το Crystal Award του World Economic Forum για τη συμβολή του στις κοινότητες, τις πόλεις και το περιβάλλον.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026

Ώρα: 9:00

Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα)

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Κράτηση θέσης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δύο φανταστικά οινικά απογεύματα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

250 ετικέτες κρασιών από καταξιωμένα και boutique οινοποιεία "αυτοπαρουσιάζονται" στο Thessaloniki Wine Selfie 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
22/09/2026

Όλα όσα θα κάνεις το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ένας οδηγός με τα σημαντικότερα events για να σημειώσεις από τώρα στο ημερολόγιο σου πού θα πας το φθινόπωρο!

Τα 10 τεράστια έργα που υπόσχονται να αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας

Σε τροχιά μεταμόρφωσης βρίσκεται η Αττική, καθώς μεγάλα έργα υποδομών, οδικές αναβαθμίσεις και αθλητικές αναπλάσεις επανακαθορίζουν πλήρως τον αστικό ιστό.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Amphibian: Ο Γιώργος Τσιάνος διασχίζει την Ελλάδα συνδυάζοντας αθλητισμό, επιστήμη και τεχνολογία

Ένας έμπειρος ιατρός, ερευνητής και αθλητής, ο Γιώργος Τσιάνος, ως σταθερό ανθρώπινο υποκείμενο και επιχειρησιακός άξονας. Ένας εγχείρημα που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα έως και την Πέμπτη (24/09)

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τίθεται σε ισχύ η προσωρινή λεωφορειακή γραμμή Χ24.

Δωρεάν είσοδος στα μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο

Από ξεναγήσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται και φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα.