Το Dancefloors:Disabled εγκαινιάζει μια βιωματική εγκατάσταση στον Χώρο της liminal

Η εγκατάσταση του Λυκούργου Πορφύρη προσεγγίζει το dancefloor μέσα από αφηγήσεις ατόμων με αναπηρία που δραστηριοποιούνται στον χώρο του χορού.

Dancefloors:Disabled ©iStock.com

Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 και ώρα 20:30 στον Χώρο της liminal, σας καλούμε
στα εγκαίνια του DANCEFLOORS:DISABLED, μιας πολυαισθητηριακής
εγκατάστασης του Λυκούργου Πορφύρη
που επανεπισκέπτεται το dancefloor μέσα
από τη βιωμένη εμπειρία της αναπηρίας. Συνδυάζοντας ήχο, φως και βίντεο, το έργο προσεγγίζει την club κουλτούρα ως έναν χώρο προσβασιμότητας, συλλογικότητας και αισθητηριακής εμπειρίας.

DancefloorsDisabled

Τι είναι το DANCEFLOORS:DISABLED;

Το DANCEFLOORS:DISABLED είναι μια πολυαισθητηριακή εγκατάσταση που διερευνά το dancefloor μέσα από τις εμπειρίες ανάπηρων ατόμων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του χορού, της μουσικής και της club κουλτούρας. Στον πυρήνα του έργου βρίσκονται συνεντεύξεις που αναπτύσσονται γύρω από τρία ερωτήματα: τι σημαίνει ο χορός για τα ίδια, πώς βιώνουν τα σύγχρονα dancefloors και πώς φαντάζονται τις μελλοντικές τους εκδοχές.

Οι αφηγήσεις αυτές μετασχηματίζονται σε τρεις πρωτότυπες ηχητικές συνθέσεις με αναφορές στην techno και τις ηλεκτρονικές μουσικές κουλτούρες. Η φωνή γίνεται ρυθμός, η μαρτυρία μετατρέπεται σε ηχητική ύλη και η βιωμένη εμπειρία διαμορφώνει τη μουσική δομή, που κινείται ανάμεσα σε έντονα beats και ατμοσφαιρικά ηχοτοπία. Ο ήχος δεν εικονογραφεί τις ιστορίες, αλλά αναδύεται μέσα από αυτές.

Το κοινό καλείται να μπει στην εγκατάσταση όπως θα έμπαινε σε ένα club: να κινηθεί, να σταθεί, να ακούσει και να βιώσει το έργο με τον δικό του ρυθμό. Το περιβάλλον μεταβάλλεται σταδιακά, διαμορφώνοντας μια πολυεπίπεδη και εμβυθιστική εμπειρία.

liminal

Δημιουργική Προσβασιμότητα

Η προσβασιμότητα αποτελεί οργανικό μέρος της αισθητικής και της δομής του έργου από το στάδιο της σύλληψής του και όχι μια εκ των υστέρων προσαρμογή. Η εγκατάσταση ξεδιπλώνεται μέσα από διαφορετικά αισθητηριακά επίπεδα που λειτουργούν ταυτόχρονα και σε διάλογο μεταξύ τους. Ο ήχος φτάνει στο σώμα ως δόνηση. Οι μεγάλης κλίμακας, κινούμενοι υπότιτλοι μετατρέπουν τον λόγο σε ένα ζωντανό οπτικό πεδίο. Η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα ενσωματώνεται οργανικά στη σύνθεση της εικόνας. Παράλληλα, ένα τρίτο επίπεδο εισάγει αφηρημένα σύμβολα που μεταφράζουν τον ήχο και τις συχνότητες σε σχήματα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή οπτική γλώσσα.

Κάθε στοιχείο λειτουργεί ταυτόχρονα ως μέσο πρόσβασης και ως καλλιτεχνική επιλογή, αναπόσπαστο μέρος της αισθητικής και χωρικής εμπειρίας του έργου. Το έργο διαμορφώνεται μέσα από συνεργασία με μια Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας, στην οποία οι οπτικές και εμπειρίες ανάπηρων ατόμων και εξειδικευμένων επαγγελματιών προσβασιμότητας έχουν ενεργό ρόλο και επηρεάζουν ουσιαστικά την καλλιτεχνική διαδικασία. Από τον σχεδιασμό των συνεντεύξεων έως τη διαμόρφωση των αισθητηριακών στοιχείων της εγκατάστασης, η συμβολή τους επηρεάζει κάθε στάδιο της δημιουργίας του έργου.

Συντελεστές

  • Καλλιτέχνης: Λυκούργος Πορφύρης
  • Μέλη Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας: Νίκος Βογιατζής, Εύα Γκρίτζαλη, Θωμάς Διάφας, Ανδρέας Πλεμμένος, Μαρία Θρασυβουλίδη, Γρηγόρης Σταθόπουλος

Συντελεστές προσβασιμότητας

  • Απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική: Ναυσικά Κόσκορη, Ανδρέας Πλεμμένος, Χαρά Ρήγα
  • Επιμέλεια Νοηματικής Γλώσσας: Ανδρέας Πλεμμένος
  • Διερμηνεία: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
  • Ακουστική περιγραφή: Λυκούργος Πορφύρης
  • Επιμέλεια ακουστικής περιγραφής και ποιοτικός έλεγχος: Εύα Γκρίτζαλη, Μαρία Θρασυβουλίδη

Πληροφορίες

  • Εγκαίνια εγκατάστασης: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2026, 20:30
  • Ημέρες και ώρες επίσκεψης εγκατάστασης: Κυριακή 28 Ιουνίου 19:00-22:00 | Πέμπτη 2 Ιουλίου έως Κυριακή 5 Ιουλίου 19:00-22:00
  • Τοποθεσία: ο Χώρος (Πλατεία Θεάτρου 6, Αθήνα)
  • Είσοδος: Δωρεάν

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (10-16/08)

Summer in the city is fun και, αν δεν το πιστεύετε, έχουμε τρανταχτές αποδείξεις! Πάμε να τις δούμε;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2026

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Προβολές, έκθεση και ελληνικό πανηγύρι

Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου φέρνει κυρίως κινηματογραφικές προβολές, αλλά και μια εικαστική έκθεση και ένα παραδοσιακό πανηγύρι στην Αθήνα.

Λογοτεχνικά ραντεβού: Οι συγγραφείς συναντούν τους αναγνώστες της περιφέρειας (10-13/8)

Οι αγαπημένοι συγγραφείς περιοδεύουν εκτός της πρωτεύουσας, δίνοντας ραντεβού με τους αναγνώστες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι λαγοκέφαλοι του κρασιού

Οι λαγοκέφαλοι έχουν εδώ και καιρό κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες. Εντοπίζουμε ωστόσο κάποιους εκτός νερού, που μπορεί να μη δαγκώνουν αλλά μπορεί να καταστρέψουν τις οινικές σου στιγμές.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Αυγούστου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Αυγούστου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Αυγούστου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.