Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος στην Επίδαυρο

H είδηση έγινε γνωστή από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, σημειώνοντας ότι «το έργο και η παρακαταθήκη της θα είναι για όλους εμάς μνήμη και τεράστια ευθύνη».

Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου Instagram - Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ιδρύτρια και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ). 

Επρόκειτο την πρώτη γυναίκα σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου, όπως και η πρώτη γυναίκα-συντελεστή σε παράσταση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, με το έργο "Ορέστης", σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο στην πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο.

Η είδηση έγινε γνωστή από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, που έγραψε:

"Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου αποχαιρετά με οδύνη την Ιδρύτρια και ψυχή του, Ιωάννα Παπαντωνίου.

Σε όλη της τη ζωή στάθηκε ακούραστη δημιουργός, αφοσιωμένη δασκάλα και πηγή έμπνευσης στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Πάνω απ’ όλα όμως υπήρξε ένας άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια, σεμνότητα και αγάπη για τον Πολιτισμό. Μια προσωπικότητα που ενέπνεε σεβασμό και εμπιστοσύνη σε όσους τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της.

Η παρουσία της θα παραμείνει ζωντανή σε κάθε γωνιά του Ιδρύματος αλλά και σε κάθε μουσείο που σχετίζεται με τη λαογραφία μας.

Το έργο και η παρακαταθήκη της θα είναι για όλους εμάς μνήμη και τεράστια ευθύνη.

Η Πρόεδρος Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες του Ιδρύματος την αποχαιρετούμε με απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη, ως οικογένεια, τιμώντας την ξεχωριστή διαδρομή της και την πολύτιμη προσφορά της.

Καλό σου ταξίδι, θεία Νανά μας αγαπημένη".

Το μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενη την απώλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου, μιας από τις σημαντικότερες θεραπαινίδες του Πολιτισμού μας, σε πλείστες εκφάνσεις του, επί πολλές δεκαετίες. Μετά τις στέρεες σπουδές της στη Βρετανία, η Ιωάννα Παπαντωνίου διέγραψε μια μετεωρική πορεία ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, συνεργαζόμενη με τους κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της εποχής της σε παραστάσεις-σταθμούς για το θέατρό μας, αλλά και, επιλεκτικά, σε ξεχωριστές κινηματογραφικές δημιουργίες. Ωστόσο, η μοναδική της ματιά δεν περιορίστηκε στη σκηνή, αλλά μετουσιώθηκε σε δημιουργική διδασκαλία σε πανεπιστημιακά τμήματα θεατρικών σπουδών, στην Αθήνα, την Πάτρα και το Ναύπλιο.

Παράλληλα, η Ιωάννα Παπαντωνίου αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση και την ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Ως μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, όργωσε την Ελλάδα, συλλέγοντας πολύτιμο λαογραφικό υλικό, ιδίως παραδοσιακές ενδυμασίες, το οποίο αποτέλεσε και τον πυρήνα της περίφημης συλλογής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος 'Βασίλειος Παπαντωνίου', το οποίο ίδρυσε η ίδια το 1974 στο Ναύπλιο, στη μνήμη του πατέρα της. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα -το σημερινό Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου- υπήρξε το έργο ζωής της Ιωάννας Παπαντωνίου, στο οποίο δώρισε όλες τις συλλογές της και για τις ανάγκες του οποίου διέθεσε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας της και υπό τη σοφή και ακάματη καθοδήγησή της, εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Με την Ιωάννα Παπαντωνίου είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαζόμαστε από το 1999. Σε όλα τα σπουδαία προγράμματα της είχε την συμπαράσταση του ΥΠΠΟ γιατί ήταν ο δημιουργικός άνθρωπος που συνδύαζε αρμονικά τη θεωρία με την  πράξη και την αθόρυβη δράση. Αποφεύγοντας την ανώφελη δημοσιότητα, αφιέρωσε όλον της τον βίο και τη δραστηριότητά της στην υπηρεσία του Πολιτισμού και της κοινωνίας, καταλείποντας μας ένα τεράστιο ένα έργο που θα καρποφορεί επί μακρόν. Για την Ιωάννα Παπαντωνίου δεν αποτελεί κοινό τόπο αν πώ ότι η αφειδώλευτη προσφορά της υπήρξε ανυπολόγιστη και ότι η ευγνωμοσύνη μας για το έργο της είναι τεράστια.

Στην οικογένειά της και τους φίλους της απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο φούρνος που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και μας θυμίζει πώς ήταν το ψωμί παλιά

Ο Φούρνος Σαχινίδη στο Παλαιό Ψυχικό είναι ένα πραγματικός φούρνος παραγωγής, όπως αυτά που μας πήγαιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μα

07/09/2026

Τι μας περιμένει στο Open Day του Ινστιτούτου Γκαίτε

Μέσα στην ημέρα θα φιλοξενηθούν ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες γύρω από τη γλώσσα και τον πολιτισμό — για μικρούς και μεγάλους.

Νέα δωρεά της συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου προς 4 μουσεία της Ελλάδας και Σκωτίας

Επιτυγχάνεται η ενίσχυση των ελληνικών μουσείων με έργα κορυφαίων καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης και η προαγωγή της ελληνικής δημιουργίας στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

Τα workshops που θα παίξουν το φθινόπωρο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Θέατρο, μουσική, δημιουργική γραφή, αρχιτεκτονική, κέντημα, ξυλουργική, πολλαπλασιασμός φυτών και συναντήσεις συναντιούνται στο πρόγραμμα φθινοπώρου.

Μετρό: Τι αλλάζει στα δρομολόγια και ποιοι σταθμοί θα κλείνουν από σήμερα (07/09) νωρίτερα

Προσωρινού τύπου τροποποιήσεις στα δρομολόγια θα εφαρμόζονται ως και την Πέμπτη (10/09), λόγω εργασιών για την αντικατάσταση σιδηροτροχιών στη γραμμή 3.

Τι θα δούμε στον Λυκαβηττό το φθινόπωρο

Με το πρόγραμμα, ο εμβληματικός λόφος της Αθήνας επιβεβαιώνει τη θέση του ως έναν από τους σημαντικότερους ανοιχτούς πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας.

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Δωρεάν events, μουσικά φεστιβάλ, νέες ταινίες και πολλά ακόμη κρύβει αυτή τη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.