Ένα έργο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας: Το "Αιολικό" του Takis στη Βουκουρεστίου

Το έργο, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, θα παραμείνει στο σημείο για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης.

Takis

Με την τοποθέτηση ενός εμβληματικού έργου τέχνης, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis, δίνει πολιτιστική πνοή σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Το έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Takis τοποθετήθηκε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένου Έλληνα καλλιτέχνη.

Τάκης


Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: "Θέλουμε ο δημόσιος χώρος να είναι σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Η τοποθέτηση του έργου αποτελεί μια εμβληματική στιγμή για την Αθήνα, καθώς φέρνει σε άμεση επαφή τους κατοίκους και τους επισκέπτες με τη δυναμική και σύγχρονη διάσταση της ελληνικής γλυπτικής και κινητικής τέχνης, τιμώντας την κληρονομιά ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς".

Το έργο θα παραμείνει στο σημείο για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης, ενώ η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Πανά.

Σύνοψη του έργου "Αιολικό"

Πρόκειται για στήλη μεταλλικής κατασκευής από σίδηρο και αλουμίνιο, ύψους 4,35 μέτρων με έκδηλα στοιχεία από τις κυριότερες επιρροές που δέχτηκε ο καλλιτέχνης, την αιολική ενέργεια, τη φύση και την κίνηση. Το έργο δημιουργεί μια μορφή σινιάλων που κινούνται με το φύσημα του αέρα. Χαρακτηριστικό για την πρωτοπορία του, αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα δυναμικής και σύγχρονης διάστασης της ελληνικής γλυπτικής.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως Takis, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης.

Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες, συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένος για τα κινητικά του γλυπτά, ο Takis πρωτοπόρησε και στη δημιουργία σκηνικών, στη μουσική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων και performances. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Takis διερεύνησε τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης, καθώς και της μουσικής, των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Γαλάζιες Σημαίες 2026: Ποιες είναι οι 17 καλύτερες ακτές για την Αττική

Με 624 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες, ενώ καταγράφει σταθερή άνοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2026

Όλα όσα θα απολαύσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα (16-17/05)

Φεστιβάλ, εκθέσεις τέχνης, αλλά και ξεναγήσεις που παίζουν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γιορτάστε σήμερα παρέα με τα κατοικίδιά σας στο Πάρκο Φλοίσβου

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου προσκαλεί σήμερα μικρούς και μεγάλους μαζί με τα αγαπημένα τους κατοικίδια σε μια ξεχωριστή φιλοζωική γιορτή.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Μαΐου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα!

Το Athens Pride είναι ξανά εδώ και σε αφορά

Το Athens Pride επιστρέφει με δράσεις, την παρέλαση υπερηφάνειας και το μήνυμα ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+, και δη τα trans, non-binary και ίντερσεξ δικαιώματα, δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Νέες "έξυπνες" φωτεινές διαβάσεις στον Πειραιά για μεγαλύτερη ασφάλεια των πεζών

Πρόκειται για 16 νέες διαβάσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν πιο ορατή και ασφαλή τη διέλευση των πεζών στον Δήμο Πειραιά.

Μια ραδιοφωνική συζήτηση για το πολιτικό τραγούδι στη μεταπολεμική Ελλάδα

Η Ελένη Πασχαλούδη και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητούν "Στο Κόκκινο 105,5" για την έννοια του πολιτικού τραγουδιού, που σημάδεψε την πολιτισμική ζωή.