Τα μυστικά της ακαταμάχητης πολυτέλειας του γιορτινού τραπεζιού

Από το πιο ταπεινό έως το πιο χλιδάτο σπίτι, το "καλό" γεύμα θα ξεχωρίσει στο γιορτινό τραπέζι και ένας ειδικός μας δίνει insider tips.

Fine Deli 8

Eπίσκεψη στη φωλιά φίνων γεύσεων του μετρ του fine living Γιάννη Στασινόπουλου και μια κουβέντα θέμα τις κλασικές γευστικές αξίες, που θα θέλαμε να λαμπρύνουν τα λινά μας τραπεζομάντηλα.

Το γιορτινό mood, διαθλασμένo ίσως μέσα από το κρύσταλλο ενός Riedel, ωθεί τις υλικές επιθυμίες στο κόκκινο, κι αν κάπου χωράει μια κουβέντα περί εκλεκτών εδεσμάτων και πολυτέλειας στο τραπέζι, σίγουρα είναι αυτές τις μέρες. Το χαβιάρι, το φουά γκρα, η τρούφα, ο εκλεκτός καπνιστός σολομός και κάμποσα ακόμα πολύτιμα -με κάθε έννοια- εδέσματα και οίνοι, μπορεί να μην αφορούν όλους, όμως, η σπανιότητα και η υψηλή γευστική απόλαυση τα έχει αναγάγει σε σύμβολα της πολυτέλειας, χαρίζοντας τους μια πρώτη θέση σε τραπέζια, σαν αυτά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπoυ γης απλώνεται ο Δυτικός πολιτισμός. Από το πιο ταπεινό έως το πιο χλιδάτο σπίτι, το "καλό” γεύμα θα ξεχωρίσει με το πολύτιμο, το σπάνιο, το διαφορετικό, στο μέτρο του καθενός.

Γιάννης Στασινόπουλος
Γιάννης Στασινόπουλος

Αναζητώντας την crème de la crème των κλασικών deli, βρεθήκαμε με τον Γιάννη Στασινόπουλο στο flagship της Fine Food Collection, στο Κολωνάκι. Είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει το fine living επάγγελμα και αναπόφευκτα τρόπο ζωής, εδώ και δέκα χρόνια. Λάτρης των όμορφων ταξιδιών και των εκλεκτών γεύσεων και κυνηγός "του καλύτερου” ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να έχει επιλέξει κάτι πιο ταιριαστό και να το υποστηρίξει με όραμα και συνέπεια. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του αποτελεί η φίνα γαστρονομία. Αντιπροσωπεύει θρυλικούς οίκους, τροφοδοτεί γνωστά εστιατόρια με premium πρώτες ύλες -καβούρια Αλάσκας, αστακοί, χαβιάρι είναι στην πρώτη ζήτηση-, συνεργάζεται με γνωστούς σεφ, Έλληνες και ξένους στη διοργάνωση private events σε ιδιαίτερους χώρους, όπως πρόσφατα στο Guggenhein Bilbao ή στο Tiffany's After Hours -για να δώσουμε μια μικρή εικόνα. Χώρια οι exclusive παροχές στο ταξιδιωτικό κομμάτι, την άλλη σημαντική δραστηριότητά του με τις tailor made υπηρεσίες της Fine Living Services, που βέβαια δεν χωράει εδώ.

Fine Deli

Το μαγαζί του Κολωνακίου -μαζί μ΄ εκείνο της Συγγρού, όπου και οι αποθηκευτικοί χώροι, κι εκείνο της Μυκόνου-, δεν είναι απλά ένα μέρος που ονειρεύται ένας gourmand με απαιτήσεις. Συγκεντρώνει σ΄ένα χώρο μια σπάνια συλλογή κορυφαίων ονομάτων και ιστορικών οίκων deli κάθε είδους, κάτι που δεν συναντάς ούτε στο εξωτερικό.

Fine Deli 1

Ανάμεσα σε δεκάδες κούτες παραλαβών κι άλλα τόσα αμπαλαρισμένα δώρα, έτοιμα να φύγουν για τους τυχερούς αποδέκτες τους, χαζεύω τις κομψές συσκευασίες γνωστών οίκων, τις ιδιαίτερες σαμπάνιες στα ράφια, ενώ ρίχνω κλεφτές ματιές στο πολύτιμο περιεχόμενο του ψυγείου.

Η κινητικότητα και η ζωντάνια στο χώρο υπενθυμίζουν την επιστροφή στην πολυτέλεια, ένα γεγονός τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για μια κατηγορία καταναλωτών, την οποία ο Στασινόπουλος τη βιώνει "εκ των έσω”.

Πώς εκφράζεται η πολυτέλεια σήμερα;

"Υπάρχει μια μετατόπιση από την αγορά υλικών αγαθών, όπως ρούχα και αντικείμενα, προς το experience κομμάτι, που περιλαμβάνει και το φαγητό. Το υψηλό budget πηγαίνει πλέον σ΄ ένα πολύ exclusive ταξίδι, σ΄έναν τριάστερο σεφ που θα καταφέρεις να έρθει να μαγειρέψει για σένα και δέκα φίλους σου και, γενικότερα, σε εμπειρίες hard to get. Στο φαγητό, αυτό εκδηλώνεται με την αναζήτησή του πιο καλού, του πιο σπάνιου, του πιο ιδιαίτερου”.

Βλέπουμε και μια τάση για premium πρώτη ύλη στην εστίαση;

"Nαι, βέβαια, βλέπουμε εστιατόρια λιγότερο ακριβά, που θεωρητικά δεν θα ήταν πελάτες μας, να παίρνουν από εμάς έστω ένα-δύο ξεχωριστά υλικά, που θα κάνουν τη διαφορά στο μενού τους”.

Πίσω στο γιορτινό τραπέζι, κάποια σπάνια εδέσματα τράβηξαν την προσοχή μας:

Ο οίκος Petrossian είναι αυτός που σύστησε στους Γάλλους -και σε όλη την Ευρώπη- το χαβιάρι, με το πρώτο κατάστημα που άνοιξαν οι Αρμένιοι αδελφοί Petrossian στο Παρίσι, το 1910. Εκτοτε, ο οίκος θεωρείται η επιτομή του ανώτερου, του πιο ποιοτικού στο είδος του. Εδώ, βρίσκουμε foie gras, καπνιστό σολομό, εκλεκτά καβούρια και φυσικά το χαβιάρι Petrossian σε όλες τις ποιότητες και συκευασίες. Σταθήκαμε στο διάσημο Dome: ένα ολόκληρο foie gras χήνας με στρώσεις μαύρης τρούφας στο ενδιάμεσο, ένα deli αξιώσεων, από τα πιο εκλεκτά στο είδος του.

Ο καπνιστός σολομός Balik No1, που βγαίνει σε 500 κομμάτια ετησίως.

Fine Deli 2

Η παρμεζάνα παλαίωσης από 1 έως 10 έτη του ιστορικού οίκου Malandrone 1477, γνωστού για την αποκλειστική μέθοδο παλαίωσης του ιταλικού ΠΟΠ τυριού. Τα θρυλικά καβούρια Chatka με την ανυπέρβλητη γεύση, σε βάζο. Οι σοκολάτες του κορυφαίου Pierre Hermé σε ζηλευτές συσκευασίες, όπως η ρόδα με τα συρταράκια, που κρύβουν διαφορετικές σοκολατένιες εκπλήξεις.

Fine Deli 3

Γιάννη Στασινόπουλε, ας μιλήσουμε για fine food, που θ΄ ανεβάσει το τραπέζι μας χωρίς να αδειάσει τις τσέπες μας. Τι προτείνεις:

"Έναν καπνιστό σολομό πολύ καλής ποιότητας, όπως αυτός από sustainable φάρμα των νησιών Faroe, που είναι ό,τι πιο κοντά στον άγριο. Λίγο χαβιάρι, γιατί ανάλογα με το είδος και την ποσότητα, η τιμή του δεν είναι απαγορευτική. (σ.σ. η FFC έχει και το δικό της χαβιάρι από επιλεγμένες φάρμες, το οποίο διαχειρίζεται και συσκευάζει ειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία, και το βρίσκουμε σε συσκευασίες από 10γρ. ή 30 γρ. και πάνω). Foie gras, αν δεν υπάρχει ηθικό δίλημμα. Φρέσκια τρούφα, τώρα οι τελευταίες λευκές και οι πρώτες melanosporum του Périgord.

Ενα καλό panettone artigianale και επίσης, ποιοτικά marrons glacés”.

Τι θα διάλεγα εγώ, πέρα από αυτά και ανεξάρτητα από το κόστος:  

Μια εξαιρετική φρέσκια τρούφα, που θ΄ανεβάσει ένα απλό φαγητό σε άλλο επίπεδο. Μόλις ξεκίνησε η εποχή της μαύρης (tuber melanosporum), κι εδώ παραλαμβάνουν κάθε Τρίτη τις κορυφαίες τρούφες του Périgord.

 Τα marrons glacés, που αν τ΄αγαπάς δεν τ΄αλλάζεις με τίποτα, γλύκισμα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες του χειμώνα. Πολύ περισσότερο, αν είναι τα κορυφαία του Paris, του ιστορικού οίκου που δημιούργησε το marron glacé το 1827.

 

Fine Deli 7

Tα μικρά baba au rhum (ή με limoncello) του εξειδικευμένου στα αρτοποιήματα με προζύμι ιταλικού οίκου Tiri (1957), θα τα έπαιρνα και για δώρο σ΄ένα κάλεσμα.

To panettone artigianale του ιταλικού οίκου Marchesi 1824.

Tη συλλεκτική vintage Champagne Dom Pérignon 2015 σε limited edition, σχεδιασμένη από τον Takashi Murakami.

Fine Deli 4

Last but not least, ακολουθώντας την τάση της σύνδεσης της τέχνης με τη γαστρονομία, ο Γιάννης Στασινόπουλος έχει ενσωματώσει στις συσκευασίες του σχέδια γνωστών καλλιτεχνών. Τα κουτιά με τα σχέδια είναι αριθμημένα και περιέχουν πιστοποιητικό του καλλιτέχνη, έτσι ώστε αποτελούν και τα ίδια ένα δώρο, είτε στον εαυτό μας είτε στον αποδέκτη του περιεχομένου.

Fine Deli 5

Fine Food Collection, Σουηδίας 51, Κολωνάκι (210 3647643)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τελικά πόσοι Αϊ Βασίληδες πήραν μέρος στο Athens Santa Run;

Athens Santa Run 2025: Πάνω από 1.000 συμμετέχοντες έτρεξαν σε μια κίνηση προσφοράς, με επίκεντρο την Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην πλατεία Κοτζιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/12/2025

Το μετρό και το τραμ της Αθήνας γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα

Οι συρμοί γίνονται γιορτινοί στο μετρό και το τραμ της Αθήνας, ενώ η ΣΤΑ.ΣΥ μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ανθρωπιάς και αγάπης.

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με δώρα PlayStation για όλα τα γούστα

PlayStation: Βρείτε στον ειδικό οδηγό αγοράς games για PlayStation5, περιφερειακά και αξεσουάρ του που ξεχωρίζουν, αλλά και δικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Η "Νύχτα των Ευχών" γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην πλατεία Κοτζιά

Τα φετινά Χριστούγεννα 2025 ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να στείλουν τις ευχές τους για το νέο έτος στην Πλατεία Κοτζιά.

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας της "Πρόβας νυφικού" Ντόρα Γιαννακοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας της "Πρόβας νυφικού", Ντόρα Γιαννακοπούλου. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι "σφράγισε" τον πολιτισμό μας.

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Για γιορτές με απόλυτη ασφάλεια, οφείλεις να έχεις το νου σου σε κάποια πραγματάκια.