Το Kitsune – όπως λέγεται η αλεπού στην ιαπωνική μυθολογία – είναι το νέο στέκι που μετρά μόλις ένα μήνα ζωής και βγάζει τα βαρετά σάντουιτς με vegan τυποποιημένα προϊόντα από τον κατάλογο. Ένα μικρό στέκι, με μίνιμαλ λογική και λίγες, αλλά δυνατές επιλογές: χορταστικά σάντουιτς, ένα μαγειρευτό πιάτο ημέρας, γλυκά και καλό καφέ ή μάτσα.

Πίσω από τη μικρή αλλά γεμάτη χαρακτήρα κουζίνα βρίσκονται ο vegan chef Γιώργος Βαϊδάνης και ο Μίλτος Χατζηγεωργίου, που αποφάσισαν να αποδείξουν πως μπορείς να φας υγιεινά, νόστιμα και χωρίς την παραμικρή τύψη. Και το κατάφεραν.

Στο Kitsune, τον πρώτο λόγο έχει το χειροποίητο σεϊτάν – και όχι άδικα. Κάθε σάντουιτς είναι και μια διαφορετική εμπειρία. To κλασικό BLT εδώ έχει seitan μπεϊκον, φυτικό τυρί, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα με τρούφα. Το Caesar φυσικά έχει seitan που θυμίζει κοτόπουλο, φυτική παρμεζάνα, μαρούλι, caesar μαγιονέζα και γλάσο βαλσάμικου.
Για αυτούς που αγαπούν τη γεύση του αυγού στο σάντουιτς, υπάρχει το Ομελέτα – Μπέικον με καραμελωμένο seitan, φυτική ομελέτα, ρόκα και πικάντικη "pitsini” μαγιονέζα. Τέλος, το Mozzarella με ντομάτα και βασιλικό προσφέρεται για όσους θέλουν την πιο "καθαρή” και υγιεινή επιλογή.

Όλα αυτά μπαίνουν σε φρέσκο ψωμί τσιαπάτα από γειτονικό φούρνο, που δένει τέλεια με όλα τα υλικά. Αν κάτι θα θέλαμε να δούμε στην πορεία; Ίσως και μια επιλογή με ψωμί ολικής άλεσης, για τους πιστούς του extra healthy.

Στο Kitsune δεν θα μείνεις μόνος μπροστά στη βιτρίνα, να κοιτάς και να μη ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Όποιος κι αν βρίσκεται στο πόστο της εξυπηρέτησης θα σου εξηγήσει τι περιέχει το κάθε πιάτο και ποια γεύση πρωτοστατεί. Μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά – ειδικά για όσους δυσκολεύονται να αποφασίσουν.

Εκτός από τα σάντουιτς, θα βρείτε χειροποίητες πίτες και ένα μαγειρευτό πιάτο ημέρας – ό,τι έχει εμπνευστεί ο σεφ: γεμιστά, παστίτσιο, γύρος, τηγανιά ή οτιδήποτε άλλο μυρίσει ελληνική κουζίνα χωρίς ζωικά προϊόντα.

Το Kitsune επίσης κερδίζει τις εντυπώσεις με τα χειροποίητα γλυκά του: cinnamon rolls και σοκολατένια κρουασάν, μωσαϊκό με καραμέλα και φυστικοβούτυρο, cheesecake και τιραμισού. Και για τους λάτρεις του χριστουγεννιάτικου γλυκού έχουν έτοιμα μελομακάρονα με σιρόπι αγαύης – τα αγαυακάρονα, όπως τους αρέσει να τα αποκαλούν – που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραδοσιακά.

Η αλεπού των Εξαρχείων παρτάρει μέχρι αργά μια φορά το μήνα και εκτός από τις εκπληκτικές της γεύσεις, σερβίρει και δροσερές μπύρες και cocktails: ένα απεριτίφ Άπερολ ή μια απολαυστική Παλόμα ταιριάζουν τέλεια με το σουβλάκι από γύρο σόγιας ή το ζουμερό burger από σεϊτάν.


Το Kitsune είναι ένα μικρό μαγαζί που ήρθε αθόρυβα – μια νέα άφιξη που αποδεικνύει πως το vegan street food μπορεί να έχει χαρακτήρα και να είναι είναι ποιοτικό και απίστευτα νόστιμο. Γιατί η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλα βαρετά σάντουιτς.
Kitsune Athens, Ιπποκράτους 129, Εξάρχεια