Όταν ο θεσμός The World’s 50 Best Vineyards ανακοίνωσε ότι το Vik βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα οινοποιεία παγκοσμίως, πολλοί ειδικοί δεν εξέφρασαν απορίες. Αλλά επιβεβαίωση. Κι αυτό γιατί το νο.1 της φετινής λίστας, το Vik στο Millahue της Χιλής, αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο του πλανήτη όπου το κρασί δεν παράγεται απλώς αλλά "γεννιέται" μέσα από μια φιλοσοφία που αγκαλιάζει τη γη, την τέχνη, την τεχνολογία και τον άνθρωπο. Εκεί βρίσκεται η ουσία της επιτυχίας του.
Το Vik γεννήθηκε από ένα όραμα που με την πρώτη ματιά θα φαινόταν υπερβολικά φιλόδοξο και ήταν να δημιουργηθεί στη Νότια Αμερική το καλύτερο κρασί του κόσμου. Το 2004, οι Alex και Carrie Vik συγκέντρωσαν μια ομάδα ειδικών (γεωλόγων, οινολόγων, κλιματολόγων και ειδικών καλλιέργειας) και ξεκίνησαν μια διετή έρευνα σε όλη την ήπειρο, μέχρι να εντοπίσουν τη γη που θα μπορούσε να το επιτρέψει. Η απάντηση βρέθηκε στη Millahue, στην κοιλάδα Cachapoal της Χιλής. Μια περιοχή που οι Mapuche ονόμασαν "τόπο του χρυσού", όχι μόνο για το χρώμα του χώματος, αλλά για τις φυσικές της ευλογίες.


Σε αυτόν τον τόπο φυτεύτηκαν Cabernet Sauvignon, Carménère, Cabernet Franc, Merlot και Syrah. Από την πρώτη στιγμή οι ιδρυτές επεδίωξαν να χτίσουν μια εμπειρία. Το 2007 ξεκίνησε η ανέγερση της μονάδας παραγωγής, σχεδιασμένης από τον αρχιτέκτονα Smiljan Radic με τρόπο που δένει απόλυτα με το περιβάλλον: Έντονη χρήση φυσικού φωτός, υπογειοποίηση των χώρων για σταθερή θερμοκρασία και μια εμβληματική τιτάνια στέγη που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το τοπίο. Το 2014 άνοιξε το ξενοδοχείο The Retreat, προσφέροντας στους επισκέπτες όχι απλώς διαμονή, αλλά μια σύνθεση τέχνης, design και χαλάρωσης μέσα στη φύση.

Ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί το Vik είναι η ολιστική φιλοσοφία του. Για τους ανθρώπους του οινοποιείου, το κρασί θεωρείται μια πλήρης πολιτισμική έκφραση. Ο άνθρωπος, το έδαφος, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, η αγροτική παραγωγή και η καθημερινή λειτουργία συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο, που θέτει στόχο όχι μόνο την παραγωγή εξαιρετικού οίνου αλλά την καλλιέργεια μιας εμπειρίας που δε σταματά στο ποτήρι.
Η οινική ταυτότητα του Vik παντρεύει την κομψότητα και την πειθαρχία των γαλλικών κρασιών με την ένταση και την εκρηκτικότητα της Χιλής. Οι ετικέτες του – όπως τα Vik, Milla Cala, La Piu Belle και το "Α" – έχουν αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Το Vik 2016 έλαβε 99/100 από τον James Suckling, ένα σκορ που ελάχιστες ετικέτες παγκοσμίως κατακτούν. Η Milla Cala και η La Piu Belle έχουν ξεχωρίσει σε μεγάλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ενώ η La Piu Belle Rosé αναδείχθηκε μία από τις καλύτερες ροζέ οινοποιήσεις στη Λατινική Αμερική. Το 2022 το οινοποιείο παρουσίασε και τη δική του σαμπάνια, παραγμένη εξ ολοκλήρου στη Γαλλία, προσθέτοντας ακόμη μία διεθνή διάσταση στο brand.

Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ο οινοποιός Cristián Vallejo, με εμπειρία από κορυφαίους αμπελώνες όπως το Château Margaux και οινοποιεία στη Napa, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Η προσέγγισή του είναι αυστηρά manual: Νυχτερινός τρύγος, χειροδιαλογή σταφυλιών και ζύμωση χωρίς προσθήκη καλλιεργημένων ζυμών. Όπως τονίζει ο ίδιος, στόχος δεν είναι απλώς η ποιότητα αλλά "η αποκάλυψη της αληθινής φωνής του terroir".
Το Vik, όμως, δεν έμεινε μόνο στην τεχνογνωσία. Δημιούργησε και νέες μεθόδους οινοποίησης, όπως το Barroir –βαρέλια που καμπυλώνονται με καμένο ξύλο από παλιά δέντρα που πέφτουν φυσικά στη γη της Millahue– και το Amphoir, αμφορείς που κατασκευάζονται από πηλό και καολινίτη, εξορυσσόμενα από το ίδιο το έδαφος των αμπελώνων. Αυτές οι μέθοδοι δεν προσδίδουν απλώς μοναδική ορυκτότητα στο κρασί - δημιουργούν μια "υπογραφή" που δεν μπορεί να αναπαραχθεί αλλού.



Η εμπειρία κορυφώνεται στους χώρους φιλοξενίας. Το The Retreat και τα Puro Vik bungalows προσφέρουν διαμονή επιπέδου τέχνης: Έργα μεγάλων Χιλιανών δημιουργών, πανοραμική θέα στις Άνδεις, ένα Wine Spa με θεραπείες βασισμένες στο σταφύλι και μια κουζίνα "zero mile", όπου τα περισσότερα υλικά προέρχονται από έναν βιολογικό κήπο 250+ ειδών μέσα στο κτήμα. Το φαγητό, όπως και το κρασί, είναι η συνέχειά του.
Σημαντική είναι και η ανθεκτική περιβαλλοντική συνείδηση του Vik. Το οινοποιείο καταναλώνει 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, έχει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, μειώνει δραστικά τη χρήση τεχνητού φωτισμού και αφήνει τη φύση να ρυθμίζει τις θερμοκρασίες των χώρων. Στους γύρω λόφους διατηρούνται 2.000 εκτάρια φυσικού δάσους και αναδασώσεις πραγματοποιούνται συστηματικά.


Με αυτά τα στοιχεία, η αναγνώριση από τα The World’s 50 Best Vineyards και τα υπόλοιπα διεθνή βραβεία δεν αποτελεί συγκυρία. Το Vik, δικαίως, ξεχωρίζει γιατί κατάφερε κάτι σπάνιο κι αυτό είναι να ενώσει τη γη, την τέχνη, τον πολιτισμό και την οινοποιία, σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία που αφήνει ανεξίτηλη εντύπωση.
Και αυτό είναι, ίσως, το μυστικό του. Σε προσκαλεί να θυμηθείς τι σημαίνει να ζεις το κρασί και όσα το περιβάλλουν.
Info
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
