© Jan Kempenaers
Λίγους μήνες πριν αποχαιρετήσουμε το έτος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μάς καλεί και πάλι να περάσουμε ένα απόγευμα παρέα με τη μοναδική συλλογή του και να δούμε τις νέες του εκθέσεις. Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, από τις 6 έως τις 9 μ.μ., το ΕΜΣΤ παρουσιάζει τα εικαστικά πρότζεκτ "Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο: 50 χρόνια μετά" και "Θαλασσόκαμπος". Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις μπορείτε να δείτε εδώ.
Την ίδια μέρα (12 μ.μ.), όχι πολύ μακριά από τη Συγγρού, στην καρδιά της Ομόνοιας, η γκαλερί CAN εγκαινιάζει ένα σημαντικό αφιέρωμα για τον σπουδαίο φωτογράφο Roger Ballen. Το "Spirits and Spaces" παρουσιάζεται παράλληλα με την αναδρομική του Roger Ballen στο Μουσείο Μπενάκη και σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην πεντηκονταετή πορεία του καλλιτέχνη, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη νέα του σειρά έγχρωμων φωτογραφιών "Spirits and Spaces", καθώς και τη σειρά αρνητικών φωτογραφιών "Hungry Ghosts".
Και επειδή σαββατοκύριακο στην πόλη χωρίς σινεμά δεν γίνεται, στις 8/11 η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με την προβολή της ταινίας "Ιχνογραφώντας τα Νεανικά Χρόνια του Συνθέτη 1925-1950" του Γιάννη Κατωμέρη (ώρα έναρξης 4.30 μ.μ.).
Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου (8.30 μ.μ.), η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει μία μοναδική συναυλία με το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES και τη Εθνική Νεανική Γυναικεία Χορωδία της Ολλανδίας. Η εκδήλωση αναδεικνύει τη δύναμη της φωνής ως φορέα πολιτισμικής έκφρασης και διαλόγου. Απαραίτητη η έκδοση δελτίων εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Roger Ballen: Spirits and Spaces
Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα με την αναδρομική του Roger Ballen στο Μουσείο Μπενάκη και σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην πεντηκονταετή πορεία του καλλιτέχνη, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη νέα του σειρά έγχρωμων φωτογραφιών «Spirits and Spaces», καθώς και τη σειρά αρνητικών φωτογραφιών «Hungry Ghosts».
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο: 50 χρόνια μετά
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το Greek Month in London (Δεκέμβριος 1975), παρουσιάζεται μία «δοκιμιακή» έκθεση έργων και ντοκουμέντων, η οποία αντλεί από συζητήσεις της επιμελήτριας με τον αναγνωρισμένο διεθνώς Έλληνα επιμελητή Χρήστο Ιωακειμίδη πριν τον θάνατό του και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Το αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει τόσο τη σημασία της επιμελητικής ματιάς των Ιωακειμίδη και Rosenthal για τη σύσταση μιας κατηγορίας «ελληνικής πρωτοποριακής τέχνης» όσο και τον ρόλο των δύο εκθέσεων στην πολιτική συζήτηση περί στρατευμένης δημιουργίας αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπα κείμενα και εικονογραφημένο χρονολόγιο.
Θαλασσόκαμπος
Το αποτέλεσμα της δεύτερης ανοιχτής πρόσκλησης του ΕΜΣΤ για την επιμέλεια ομαδικής έκθεσης. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν. Τοπία ιδωμένα μέσα από υδάτινους ιριδισμούς που μοιάζουν με ανθρώπινο σώμα. Τοπία διαποτισμένα από τις τοξικές υποσχέσεις της εκβιομηχάνισης. Τοπία που προστατεύουν σώματα κρύβοντας τα. Τοπία στραγγισμένα κάτω από καυτούς ήλιους. Τοπία ερωτήσεις και αποκρίσεις.


