H εποχή του κόκκινο κρασιού έχει επιστρέψει και επίσημα με τον ερχομό του Νοέμβρη, και αυτή τη φορά την συνοδεύει μία απροσδόκητη ανατροπή. Σε περίπτωση που ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που δεν σταματάει να τρώει παγωτό όταν τελειώνει το καλοκαίρι, το τελευταίο food trend που κερδίζει έδαφος στα social media σίγουρα σε αφορά και δεν είναι άλλο από το παγωτό βανίλια ‘βουτηγμένο’ σε κρασί (!).
Ο συνδυασμός έχει όπως φαίνεται μετατραπεί ήδη σε γαστρονομικό φαινόμενο, με τις ανάλογες αναζητήσεις στο Google να έχουν αυξηθεί κατά 68% τον τελευταίο μήνα και όσους το δοκιμάζουν να δηλώνουν πεπεισμένοι για την επιλογή τους.
Γιατί το κόκκινο κρασί και το παγωτό είναι στα αλήθεια ένας σωστός συνδυασμός;
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπαμφιλντ, γνωστό οινολόγο και συγγραφέα, η γοητεία του συνδυασμού έγκειται στην αντίθεση των υφών και των θερμοκρασιών μεταξύ των συστατικών: "Όλα έχουν να κάνουν με την αισθητηριακή εμπειρία, και πιο συγκεκριμένα με την ξηρότητα του κρασιού η οποία τονίζεται θεσπέσια από το παγωτό", εξηγεί. "Καθώς το παγωτό λιώνει στο κρασί, γλυκαίνει το ποτό, εντείνοντας τις γεύσεις του”.
Στη συνέχεια προσθέτει ότι ο συνδυασμός αυτός ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με παγωτό βανίλια ή αλατισμένη καραμέλας χάρη στις κρεμώδεις, παλαιωμένες νότες που βρίσκονται σε πολλά κόκκινα κρασιά. "Η βανίλια εμφανίζεται συχνά ως γευστική νότα στα κόκκινα κρασιά, ενώ η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια δίνει γεύσεις καραμέλας — καθιστώντας το ένα πραγματικά συναρπαστικό ταίριασμα”.
Πώς να το φτιάξεις μόνος σου:
Το κλειδί είναι η ισορροπία: Μην ‘πνίξεις’ δηλαδή εντελώς το παγωτό σου γεμίζοντας υπερβολικά το ποτήρι με κρασί. Άφησέ το να λιώσει από μόνο του καθώς το πίνεις ή το τρως με το κουτάλι. Για γαρνιτούρα, μερικά μούρα ή μια κουταλιά σιροπιού σοκολάτας μπορούν να προσθέσουν έξτρα πινελιά κομψότητας.
Τι κρασί να επιλέξεις;
Δεν κάνουν όλα τα κόκκινα για γλυκά πειράματα, επομένως ιδού μία λίστα με επιλογές που δεν θα μετανιώσεις αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις το trend:
Merlot (μαλακό, με έντονη γεύση μούρων)
Pinot Noir (ελαφρύ, φρέσκο, με νότες κόκκινων φρούτων)
Grenache ή Garnacha (ελαφρώς πικάντικο)
Αφρώδη κόκκινα κρασιά όπως το Lambrusco (προσθέτει αφρό και αντίθεση στις υφές)
Εσύ θα το δοκίμαζες;
