
Σε μια ανοιχτή κουζίνα γεμάτη έντονες γεύσεις και αρώματα μετατράπηκε η παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού επέστρεψε δυναμικά, παντρεύοντας γεύσεις, παράδοση και βιωσιμότητα με την υπογραφή του EURICE. Από πρωτότυπα πιάτα βραβευμένων σεφ μέχρι ενδιαφέρουσες ομιλίες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, δύο μέρες γιορτής απέδειξαν ότι το ελληνικό ρύζι δεν είναι απλώς το συνοδευτικό, αλλά ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι αλλά και στην τοπική μας γαστρονομική ταυτότητα.

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, η παραλία της πόλης, στο εμβληματικό σημείο δίπλα από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου υποδέχτηκε το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού, διοργάνωση του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τη φιλοξενία του EURICE Festival. Η Σύλβια Κουμεντάκη (Chef Stories) έδωσε το έναυσμα, η Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος του ΣΟΕ, μίλησε με πάθος για τον κλάδο και τις δυσκολίες του, ενώ πολιτικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι τόνισαν τη σημασία της εγχώριας παραγωγής. Από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανό μέχρι τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, όλοι στάθηκαν στην αξία να καταναλώνουμε ελληνικό ρύζι, ένα προϊόν αυθεντικό, θρεπτικό και, πάνω απ’ όλα, άρρηκτα δεμένο με την τοπική κοινωνία.

Κι αν τα επίσημα εγκαίνια είχαν την αίγλη τους, η συνέχεια ανήκε στην απόλαυση. Δεκατρία βραβευμένα εστιατόρια έστησαν αυτοσχέδιες κουζίνες στην παραλία, στήνοντας ένα αληθινό street food village υψηλής γαστρονομίας. Οι επισκέπτες δοκίμασαν πιάτα που ξέφευγαν από τα συνηθισμένα: bao burger με σπανακόρυζο, ριζότο με ελληνική γαρίδα και σαφράν, γεμιστά κολοκυθάκια με θαλασσινά, ακόμη και σφαίρα ρυζόγαλο ή μιλφέιγ με βάση το ρύζι. Το ταξίδι γεύσεων συνόδευσαν εκλεκτά κρασιά του "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025", η μπίρα "Νύμφη" και το φυσικό μεταλλικό νερό Souroti.
Όμως το φεστιβάλ δεν ήταν μόνο γεύσεις. Ήταν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, διαγωνισμοί γνώσεων με δώρα, εργαστήρια για παιδιά, εικαστικά projects με θέμα το ρύζι από μαθητές δημοτικών σχολείων, μουσική από τη μπάντα Liaison και παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από μαγειρικές επιδείξεις γνωστών σεφ, με τη Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου να δίνει το δικό της στίγμα, και από ομιλίες που έβαλαν στο μικροσκόπιο την αξία του ρυζιού στην υγεία και την τοπική οικονομία. Η εικόνα στο τέλος της ημέρας; Μια Θεσσαλονίκη που γιόρταζε γευστικά, πολιτιστικά, θεσμικά, δικαιώνοντας τον τίτλο της ως Creative City of Gastronomy της UNESCO.

EU RICE – Το ρύζι της Ευρώπης στην καρδιά της Ελλάδας
Πίσω από το λαμπερό σκηνικό του Φεστιβάλ Ρυζιού, υπάρχει μια μεγάλη ιστορία που γράφεται αθόρυβα αλλά με καθοριστική σημασία: το έργο του EU RICE – Balance in Nature. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια και την εταιρεία Novacert, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τη βιώσιμη καλλιέργεια ρυζιού στην Ευρώπη.
Κι όμως, πόσοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μια παράδοση δεκαετιών στο ρύζι; Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, οι ορυζώνες της Χαλάστρας, του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα αλλά και του Έβρου, φιλοξενούν την καλλιέργεια ενός προϊόντος που σήμερα καλύπτει 80% της ελληνικής παραγωγής στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό ρύζι είναι κυρίως ποικιλίες Japonica (Ronaldo, Carolina, Gloria CL), προσαρμοσμένες στο κλίμα μας, με χαρακτηριστικό τον οβάλ κόκκο που "κλειδώνει" την υγρασία στο μαγείρεμα. Κι όμως, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή χωρίς γλουτένη, νάτριο ή λιπαρά, ο Έλληνας καταναλώνει μόλις 4 κιλά τον χρόνο – όταν οι Ιταλοί φτάνουν τα 8 και στη Μέση Ανατολή τα 14! Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% της παραγωγής μας εξάγεται.

Το EU RICE προσπαθεί να αλλάξει αυτό το παράδοξο. Μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκπαιδευτικά ταξίδια και εκδηλώσεις, αναδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος αλλά και τον οικολογικό του χαρακτήρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ορυζώνες λειτουργούν ως ζωντανοί υγρότοποι, φιλοξενώντας φλαμίνγκο, ερωδιούς και λευκοτσικνιάδες.
Στο φετινό εκπαιδευτικό ταξίδι του EU RICE στη Χαλάστρα ήρθαμε σε επαφή με όλη την αλυσίδα του προϊόντος. Ξεκινώντας από την επίσκεψη στον ορυζόμυλο Euricom Hellas, μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της Ευρώπης, και συνεχίζοντας στους τοπικούς συνεταιρισμούς, στους υγροτόπους του Καλοχωρίου και με την πλωτή περιήγηση στο Δέλτα Αξιού γνωρίσαμε κάθε πτυχή της ρυζοκαλλιέργειας και επεξεργασίας.

Παράλληλα, στο EURICE Festival, είχαμε την ευκαιρία ν απαρακολούθησουμε live μαγειρικές επιδείξεις, σεμινάρια και γευστικές δοκιμές που έδειξαν πώς το ρύζι μπορεί να "φορέσει" πολλές γαστρονομικές ταυτότητες: από τα παραδοσιακά γεμιστά μέχρι σύγχρονα fusion πιάτα.
Έχοντας αφήσει το στίγμα του στην ανάδειξη του ελληνικού ρυζιού, το EU RICE – Balance in Nature φέρνει στο φως ένα έργο που παντρεύει γαστρονομία, περιβάλλον και αγροτική ανάπτυξη. Και πάνω απ’ όλα, μας καλεί να ξαναβάλουμε το ρύζι στη διατροφή μας, όχι σαν κάτι δεδομένο, αλλά σαν ένα θησαυρό που αξίζει να τον απολαμβάνουμε με σεβασμό.

Μάθετε περισσότερα για το περισσότερα για το "EU RICE – Balance in Nature" στο sustainablerice.eu