100 χρόνια πλανητάρια: Ένα ταξίδι στον χρόνο και στο Σύμπαν

Ένα ολόκληρο αιώνα ταξιδιών στον ουρανό γιορτάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου με μια βραδιά στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

πλανητάρια © shutterstock

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση των πλανηταρίων και μάς προσκαλεί σε μία μοναδική βραδιά αστρονομίας και επιστημονικής φαντασίας, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στο αναβαθμισμένο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Η εκδήλωση εντάσσεται στον διεθνή εορτασμό "Planetarium 100", που τιμά την ιστορική πρώτη δημόσια προβολή πλανηταρίου το 1925, στο Deutsches Museum του Μονάχου.

Η βραδιά περιλαμβάνει προβολές παραστάσεων, δράσεις ανοιχτές στο κοινό και αστροπαρατήρηση, προσφέροντας ένα ταξίδι από το παρελθόν έως το μέλλον της αστρονομίας και της τεχνολογίας των πλανηταρίων.

Πρόγραμμα δωρεάν προβολών

  • Πολάρις | 6 μ.μ., 8.10 μ.μ.
  • Ο Ουρανός των Αρχαίων | 7 μ.μ., 9 μ.μ.

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν, με ηλεκτρονικά εισιτήρια που θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, στις 10 π.μ., μέσω της πλατφόρμας e-ticket. Κάθε επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί έως 6 εισιτήρια.

Παράλληλες δραστηριότητες

Στις  8 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον πραγματικό νυχτερινό ουρανό με τη βοήθεια τηλεσκοπίων, υπό την καθοδήγηση μελών της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης. Μια εμπειρία που φέρνει το Σύμπαν πιο κοντά από ποτέ.

Το Πλανητάριο του αύριο, σήμερα

Μετά από πρόσφατη τεχνολογική αναβάθμιση, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσφέρει μία από τις πιο προηγμένες εμπειρίες πλανηταρίου στον κόσμο:

  • Ψηφιακό σύστημα 4ης γενιάς
  • 8 προβολείς λέιζερ με συνολική ανάλυση 7,5Κ
  • Ανανεωμένα ηχητικά και αυτοματοποιημένα συστήματα
  • Ασύρματα ακουστικά για αγγλόφωνους επισκέπτες
  • Ένας από τους πιο φωτεινούς θόλους διεθνώς

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/10/2025

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.

Τέχνη και κρασί δίνουν ραντεβού στο Μοναστηράκι

Στη συμβολή Αθηνάς και Σοφοκλέους, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε περιμένουν περισσότερα από 70 ελληνικά και ξένα boutique οινοποιεία, μαζί με μερικές εκπλήξεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Συναυλίες, θέατρο και όλα όσα σε περιμένουν στην πόλη τις επόμενες μέρες.