"Γεύσεις και Μνήμες": Η Άντζελα Γκερέκου μάς ξεναγεί στις γεύσεις της Κέρκυρας

Ένα γαστρονομικό ημερολόγιο που φέρνει στο φως την ψυχή της Κέρκυρας μέσα από αυθεντικές γεύσεις, μνήμες και εικόνες.

Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Ένα ξεχωριστό βιβλίο μαγειρικής με τίτλο "Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς" υπογράφει η Άντζελα Γκερέκου, προσφέροντας ένα τρυφερό και βιωματικό ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις της Κέρκυρας. Η έκδοση αποτελεί έναν φόρο τιμής στην οικογένεια, τις ρίζες και την αυθεντική ελληνική κουζίνα, μέσα από συνταγές που αναδύονται από τις σελίδες σαν παιδικές μνήμες κλεισμένες σε οικογενειακά λευκώματα.

Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Η συγγραφέας, με αφορμή τη νοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, συγκέντρωσε 30 αγαπημένες συνταγές της μητέρας της – της μαμάς Μαρίας – και μαζί με τη Χρύσω Λέφου τις μαγείρεψαν και τις ανέδειξαν με αγάπη και φροντίδα. Από την παστιτσάδα με κόκορα και το σοφρίτο, μέχρι τα λουκουμαδάκια με μέλι και κανέλα και τις αυγοφέτες, το βιβλίο αποτυπώνει τη γευστική ταυτότητα της Κέρκυρας με ζεστασιά και αυθεντικότητα.

Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Ο σύντροφος της ζωής της, Τόλης Βοσκόπουλος, αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της γαστρονομικής διαδρομής, καθώς μοιράστηκε και αγάπησε την Κερκυραϊκή κουζίνα μέσα από τις οικογενειακές τους στιγμές. Η προσωπική μαρτυρία της συγγραφέως φωτίζει τη βαθιά σύνδεση των γεύσεων με τα συναισθήματα, τη μνήμη και την ταυτότητα, αναδεικνύοντας πως το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από διατροφή — είναι πολιτισμός, αγάπη και κληρονομιά.

Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Η καλαίσθητη παρουσίαση του βιβλίου φέρει την υπογραφή μιας δυνατής δημιουργικής ομάδας: τη φωτογραφία και το food styling ανέλαβε η Στέλλα Ανδρονίκου, την επιμέλεια των κειμένων η Ελένη Ξένου, ενώ ο σχεδιασμός και η σελιδοποίηση έγιναν από την Κυριακή Σοφοκλέους. Οι συνταγές επιμελήθηκαν με προσοχή και αυθεντικότητα από τη Χρύσω Λέφου, ενώ το μακιγιάζ της συγγραφέως φρόντισε ο Δημήτρης Δημητρούλης. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της εταιρείας Haris Cotton για τα ρούχα και των Tsamis Ceramics για την παρουσίαση των κεραμικών.

Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Όπως σημειώνει η ίδια η Γκερέκου, είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε και να τις εξελίξουμε, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και να την προσφέρουμε στο μέλλον με ελληνική ψυχή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.