
Η συντάκτρια του Food & Wine, Lucy Simon, θέτει ένα ερώτημα που πολλοί έχουμε σκεφτεί. Ο σερβιτόρος έρχεται στο τραπέζι σου για να γεμίσει το ποτήρι με το κρασί που παρήγγειλες και σκέφτεσαι από μέσα σου: "20 ευρώ, για τόσο λίγο; Σοβαρά;!".
Ενώ υπάρχουν ορισμένες οδηγίες για τη δοσολογία ενός ποτηριού κρασιού, κάθε εστιατόριο βάζει διαφορετικές ποσότητες ανά ποτήρ ι- φυσικά στο σπίτι σου βάζεις όσο θες. Όλα αυτά θέτουν μια περίπλοκη ερώτηση: Πόσα ποτήρια κρασί χωράνε σε ένα μπουκάλι;
Ένα κλασικό μπουκάλι κρασί περιέχει 750mL αλκόολ που σημαίνει 719 γραμμάρια. Δεν αποτελεί, λοιπόν έκπληξη το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί στο σπίτι θεωρούν πως σε αυτό περιέχονται τέσσερα ποτήρια κρασί, ενώ το προσωπικό των εστιατορίων (και οι ιδιοκτήτες) τείνουν να πιστεύουν πως μπορεί να γεμίσει πέντε.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλκοολισμού (ένα υποσύνολο του NIH), η βασική δόση κρασιού είναι 141.7 γραμμάρια. Αυτό ισχύει για κρασιά με ποσοστό αλκόολ 12%.
Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δε μετράνε τις δόσεις που βάζουν (και σίγουρα δεν κάνουν την περίπλοκη εξίσωση αλκοόλ έναντι όγκου) και εφόσον τα σχήματα και τα μεγέθη των ποτηριών του κρασιού ποικίλουν, ίσες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το ποτήρι. Σε ένα κλασικό ποτήρι κρασιού 141.7 γραμμάρια κρασιού μοιάζουν λογικά, καθώς έχει χωρητικότητα 479.1 γραμμάρια. Από την άλλη, στο ποτήρι του κρασιού Βουργουνδίας, που η φαρδιά, στρογγυλή περιφέρεια του χωράει την ποσότητα των 921.3 γραμμαρίων (δηλαδή παραπάνω από ένα ολόκληρο μπουκάλι), τα 141.7 γραμμάρια μοιάζουν με μια μικροσκοπική λιμνούλα στον πάτο.
"Πάντα θα υπάρχει ένας καλεσμένος που θα αναρωτηθεί για τη δόση του κρασιού του", εξηγεί η sommelier Liz Martinez. "Ένα πράγμα που διδάσκω στο προσωπικό μου, είναι η συνέπεια στις δόσεις του κρασιού. Η διαχείριση των προσδοκιών των επισκεπτών είναι πολύ σημαντική, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ειλικρινείς και διαφανείς για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση του επισκέπτη".
Πόσο μεγάλο είναι ένα ποτήρι κρασί;
Για την Martinez, η οποία διδάσκει χρόνια το προσωπικό των εστιατορίων πάνω σε αυτό το θέμα, η σωστή ποσότητα που πρέπει να χυθεί σε κάθε ποτήρι παραμένει υποκειμενική. "Πολλά εστιατόρια προσφέρουν 141.7 γραμμάρια ανα ποτήρι, δηλαδή πέντε ποτήρια ανα φιάλη, άλλα 170.1 γραμμάρια, άρα τέσσερα ποτήρια ανα φιάλη", λέει. "Εγώ είμαι ανάμεσα σε αυτά τα δυο, δηλαδή 155.9 γραμμάρια". Κάναμε ένα γκάλοπ, ρωτήθηκαν κι άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Ο Anthony Briactico, γενικός διευθυντής και sommelier της New York’s Bottino, συμφωνεί με τη Martinez για τα 155.9 γραμμάρια ανα ποτήρι, το οποίο μεταφράζεται σε 4.5 ποτήρια ανα φιάλη.
Άλλοι προτιμούν τα 141.7 γραμμάρια. "Μπορείς να έχεις πέντε ποτήρια ανα μπουκάλι σε μια προσπάθεια" λέει ο Brady Brown, υπεύθυνος κρασιών στο BRASS και στο The Tusk Bar. O Thomas Delasko, sommelier στο Via Sophia D.C., συμφωνεί. Η αγαπημένη ποσότητα του κοινού, 170.1 γραμμάρια, μπορεί επίσης να συναντηθεί.

"Σερβίρουμε 170.1 γραμμάρια ανα ποτήρι στο tasting room στο Sparkling Pointe" λέει ο Michael Falcetta, γενικός διευθυντής στο Sparkling Point Vineyards & Winery στο North Fork του Long Island. Σε ένα ταξίδι της Lucy Simon στο Ohio, για να επισκεφτεί την οικογένειά της, συνάντησε σε μια τοπική ταβέρνα τη μεγαλειώδη επιλογή "διάλεξε τη δόση σου" - οι επιλογές ήταν 170.1 γραμμάρια ή 255.1 γραμμάρια ανά ποτήρι. Υπήρχε και η "country club δόση" των 239.5 γραμμαρίων, δηλαδή τρια ποτήρια ανα φιάλη- απ' ότι φαίνεται τα country club μέλη απολαμβάνουν το κρασί τους και μάλιστα πολύ από αυτό.
Επομένως, δεν υπάρχει αυστηρή και δεδομένη απάντηση στο πόσα ποτήρια κρασί γεμίζει ένα μπουκάλι, αλλά η ποσότητα των 127.5 γραμμαρίων ανά ποτήρι (δηλαδή 5,88 ποτήρια ανά φιάλη) αποτελεί τη μέση λύση σε ένα τυπικό εστιατόριο. Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι στο σπίτι, η επιλογή της ποσότητας που θα βάλεις αφορά αποκλειστικά εσένα. Αλλιώς, χρησιμοποίησε καλαμάκι.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.