
Οι σχάρες έχουν στηθεί, τα κάρβουνα έχουν ανάψει, η τσίκνα ήδη μυρίζει και τα κρεατικά είναι καθοδόν. Πριν την επόμενη μπριζόλα/ πανσέτα/ παϊδάκι/ σουβλάκι/ κοψίδι, η ερώτηση που πολλοί περνούν στα ψιλά αλλά η απάντησή της μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την απόλαυση της ημέρας: Τι κρασιά να πιω την Τσικνοπέμπτη;
Ευτυχώς για εσάς (και για εμάς), η Σοφία Τσίκου* καταφθάνει για να μας δώσει τα οινικά της φώτα, για την "original ημέρα των ερωτευμένων" κατά την ίδια. "Επειδή όμως μιλάμε για κρέας, δε σημαίνει πως θα επιλέξουμε αποκλειστικά ερυθρό κρασί" συμπληρώνει, προτού μας καταθέσει τις προτάσεις της για τη συγκεκριμένη περίσταση.
5 κρασιά για την Τσικνοπέμπτη 2025
ALO - Οινοποιείο Κωστάκη, Muscat Blanc à Petits Grains
Το Μοσχάτο, αλλιώς... Η Ευμορφία Κωστάκη από τη Σάμο και ο Λόρενζ Ίμερφαλ από τη Γερμανία, ήρθαν να μας συστήσουν λίγο διαφορετικά αυτή τη ποικιλία. Ντελικάτο, με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και ζύμης. Βάλτε το δίπλα στους πρώτους μεζέδες, αλλαντικά, πίτες, πλατώ, σαλάτες ή και κάποιο κοτόπουλο με λευκή λεμονάτη ή κρασάτη σάλτσα και θα είναι το καλύτερο ξεκίνημα.

Θ{έρως} Wines Collectiva, Θραψαθήρι
Η ποικιλία Θραψαθήρι προέρχεται από ένα ορεινό αμπελοτόπι στα 680 μέτρα στην αμπελουργική ζώνη ΠΓΕ Πεζών Ηρακλείου από αυτόριζα κλήματα και ο Κωνσταντίνος Μανουράς το φέρνει με δεξιοτεχνία στο τραπέζι σας. Αρώματα βοτάνων, με ισορροπημένη οξύτητα και λιπαρότητα, αυτό το κρασί θέλει να βάλεις χέρι στο φαγητό. Παϊδάκι κάθε λογής στη σχάρα, με γερή δόση από ρίγανη και λεμόνι στο πλάι ή για τους μερακλήδες, μοσχαρίσια γλυκάδια με δεντρολίβανο.
Αμπελώνες Χατζησάββα, Μαυρούδι
Το Μαυρούδι Θράκης, είναι μια ποικιλία που μπορεί να σε αφήσει άφωνο λόγω της δυναμικής της, και δη το Μαυρούδι της Κικής Χατζησάββα. Ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο και κανέλα, ζουμερές ταννίνες και τόσο μακρά επίγευση που μπορεί να σταθεί εύκολα στα κοκκινιστά μαγειρευτά που μπορεί να φτιάξετε ή να παραγγείλετε για το τραπέζι σας.

Οινοποιείο Δαλαμάρα - Νάουσα, Ξινόμαυρο
Ψητά χωρίς Ξινόμαυρο γίνεται; Δε γίνεται! Αυτή η ποικιλία είναι ο απόλυτος συνδυασμός για τη ζουμερή μπριζόλα σου. Οι έντονες ταννίνες της ποικιλίας, δίνουν ζωή στο κρέας σου και ο Κωστής Δαλαμάρας τις έχει δαμάσει για τα καλά. Λουκάνικα, αρνί, κατσίκι, κυνήγι, μοσχάρι, ταιριάζουν όλα εξαιρετικά με τις βοτανικές νότες ντομάτας, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της ποικιλίας.
Κτήμα Μουσών, Μούχταρο
Και μετά, ήρθαν οι Μούσες, με το Μούχταρο του Στέλιου Ζαχαρία για να ολοκληρώσουν αυτή την Τσικνοπέμπτη. Βύσσινα και κεράσια, ώριμα φρούτα, όπως δαμάσκηνο και σύκο, μέντα, σοκολάτα και διακριτικές νότες βανίλιας από την δρυ, είναι μερικά από τα αρώματα που αναδύονται απ' το ποτήρι. Ζουμερό, με στρογγυλές ταννίνες και βοτανική επίγευση, ταιριάζει με συκώτι που θα πέσει στη σχάρα ή στο τηγάνι.
* Η Σοφία Τσίκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβρη πήγαινε στο εξοχικό της στη Σέριφο και πατούσε σταφύλια μαζί με τον παππού της για να φτιάξουν μερικά βαρελάκια οίνου για το σπίτι. Μετά από αρκετά χρόνια κατάλαβε πως αυτός ήταν ο λόγος που το κρασί της δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα και έτσι, παρά τις σπουδές της στην Αθλητική Δημοσιογραφία, τα παράτησε και κατέκτησε πολλές πιστοποιήσεις από τη Genius in Gastronomy και το WSET, δίνοντας της την ευκαιρία να εργαστεί ως sommelier σε μερικά από τα καλύτερα wine bars και εστιατόρια της Αθήνας. Σήμερα, έχει τη δική της εκπομπή στο Youtube, που την ονόμασε ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ, σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά όσους αγαπούν το κρασί και τη γαστρονομία, επαγγελματίες και μη.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.