Η Σάμος και τα "κρασιά του ήλιου" της Ευρώπης υποψήφια για αναγνώριση από την Unesco

Σάμος

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου Γιάννης Σκούτας, υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2025 στη Σικελία μνημόνιο συνεργασίας με τις οινοπαραγωγικές περιοχές του Σέρι/Jerez (Ισπανία) και της Μαρσάλα/Marsala (Ιταλία), με αντικείμενο τη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών οινοπαραγωγικών περιοχών ενδυναμωμένων οίνων (European Network of Fortified Wines) και στόχο την εγγραφή τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πολύ σύντομα αναμένεται να προσχωρήσουν στο εν λόγω δίκτυο και οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Port και της Madeira της Πορτογαλίας. Ο ΕΟΣ Σάμου προσεκλήθη να συμμετάσχει στη πρωτοβουλία αυτή από την Περιφερειακή Ενότητα Σικελίας που, σε συνεργασία με τη διεπαγγελματική οργάνωση οίνων Marsala, ηγείται του εγχειρήματος. 

Σάμος

Η δράση αφορά μερικές από τις πιο θρυλικές και εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές της υφηλίου, που συναπαρτίζουν τη "Ζώνη του Ήλιου" (Sun Belt/Fascia del Sole) της ευρωπαϊκής ηπείρου, νοτίως του 38ου παραλλήλου, από τη νήσο Μαδέρα στον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι τη Σάμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη μέση της ζώνης αυτής βρίσκεται η Σικελία με τα περίφημα κρασιά της πέριξ της πόλης Μαρσάλα.

Οι "ενδυναμωμένοι", "ενισχυμένοι" ή και "εμπλουτισμένοι" οίνοι, που παράγονται και είναι ταυτισμένοι με τις πέντε οινοπαραγωγικές περιοχές του υπό διαμόρφωση δικτύου, είναι το αποτέλεσμα μιας πανάρχαιας οινοποιητικής τεχνικής όπου, είτε στο μούστο είτε στο κρασί, προστίθεται καθαρή αλκοόλη αμπελοοινικής προέλευσης με στόχο τη βελτίωση του προϊόντος αλλά και τη καλύτερη διατήρησή του μέσα στο χρόνο. Όλα τα εν λόγω κρασιά ―που μπορεί να είναι γλυκά ή ξηρά― φημίζονται για τις απεριόριστες δυνατότητες παλαίωσής τους, οι οποίες συχνά και χωρίς καμία δυσκολία ξεπερνούν την εκατονταετία. 

Τόσο η Σάμος όσο και οι υπόλοιπες περιοχές του δικτύου διαθέτουν πλούσια και αξιοζήλευτη ιστορία πολλών αιώνων. Στο παρελθόν, ειδικά τον 18ο και τον 19ο αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, τα κρασιά τους ήταν γνωστά και περιζήτητα παγκοσμίως. Μάλιστα, ως σημεία αναφοράς, τα ονόματά τους συχνά αποτέλεσαν αντικείμενα ιδιοποίησης από οινοποιούς του Νέου Κόσμου που χρησιμοποιούσαν αδιακρίτως τις ονομασίες Port, Sherry, Madeira κ.λπ. 

Σάμος

Κατά συνέπεια, με αφορμή και αφετηρία την οινοποιητική δραστηριότητα και την εξαγωγή των κρασιών τους σε όλες τις χώρες της γης, οι εν λόγω οινοπαραγωγικές περιοχές διαθέτουν πλούσια πολιτιστική ιστορία που περιλαμβάνει αμέτρητα έθιμα και πρακτικές, καθώς και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις που συχνά μεταφράστηκαν και σε φυσικά αντικείμενα, όπως εντυπωσιακά κελάρια γεμάτα με βαρέλια παμπάλαιων οίνων αλλά και παραδοσιακούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε αναβαθμίδες με ξερολιθιές, όπως στη Σάμο. Όλα αυτά χρήζουν προστασίας και ανάδειξης σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που λίγη υπομονή δείχνει να έχει με διαδικασίες και παραδόσεις που ενσαρκώνουν μία διαφορετική αντίληψη της έννοιας "χρόνος". Η συνεισφορά της UNESCO στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μπορεί να είναι καθοριστική, ενώ οι κοινές δράσεις που σχεδιάζονται από το δίκτυο θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική στις ιστορικές αυτές περιοχές. 

Για τη Σάμο, που είναι ασφαλώς ο πιο μικρός εταίρος της πρωτοβουλίας, η σύνδεση και μόνο του ονόματός της με οινικούς θρύλους όπως το Jerez και η Marsala είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Ωστόσο, μέσα από κοινές δράσεις που σχεδιάζονται, τα οφέλη για το νησί και τους αμπελουργούς του θα είναι πολλά. Ήδη έχει προγραμματιστεί γευστική παρουσίαση των οίνων "Samos" στο περίπτερο της Σικελίας στην έκθεση Vinitaly τον Απρίλιο ενώ η εκπρόσωπος του Jerez προσκάλεσε τον ΕΟΣ Σάμου στην εξειδικευμένη έκθεση για γλυκά και ενδυναμωμένα κρασιά, Vinoble, που θα γίνει στην πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας τον Ιούνιο του 2026.  

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μέσα στα κελάρια της ιστορικής οινοποιίας Cantine Pellegrino 1880 από τους: Benedetto Renda (Marsala), Carmen Aumesquet (Jerez), Ιωάννη Σκούτα (Σάμο), Dario Cartabellotta (Π.Ε. Σικελίας), Diego Maggio (νομικό σύμβουλο) και Baudoin Havaux (πρόεδρο του διαγωνισμού οίνων Concours Mondial de Bruxelles, που έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συμμετεχόντων).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Autumn Swap: Ανταλλαγή ρούχων και εργαστήριο ραπτικής στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή ανταλλαγής, ανακύκλωσης και δημιουργικότητας, που ενώνει Αθήνα, Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι στον κοινό στόχο της βιωσιμότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2025

To Καστελλόριζο λύνει γρίφους για 5η χρονιά

Ένα πολυδύναμο φεστιβάλ με επίκεντρο τους γρίφους: Λύνουμε γρίφους στο νησί και μαθαίνουμε παίζοντας με την επιστήμη.

"Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά": Ένα νέο φεστιβάλ αναδεικνύει την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης

Ο Πειραιάς συστήνεται ξανά μέσα από τις ιστορίες, τις μνήμες και τους ανθρώπους του, με ένα πρωτότυπο φεστιβάλ που μετατρέπει την πόλη σε σκηνικό ζωντανής τέχνης και συλλογικής μνήμης.

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην Αθήνα: Το VAN της Ανακύκλωσης στις γειτονιές της πόλης

Δείτε σε ποιες γειτονιές της Αθήνας θα βρίσκεται το ειδικό VAN και μάθετε ποιες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μπορείτε να ανακυκλώσετε εύκολα και υπεύθυνα.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Μπαρ, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βιβλία

Φεστιβάλ σε μια ιστορική αθηναϊκή στοά, ένα πλωτό μουσείο στον Πειραιά και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/10.

100 ώρες αστρονομίας: Μια παγκόσμια γιορτή για όλους

Η αστρονομία γιορτάζει παγκοσμίως, προσκαλώντας το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν μέσα από παρατηρήσεις, ομιλίες και πειράματα.