 Ourse
Ourse
Αναμφίβολα, δεν υπάρχει πιο "γλυκιά” εποχή από τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Πρόδρομοι της γιορτής, καιρό τώρα, τα κλασικά, γεμάτα μνήμες γλυκίσματα -ποιος δεν έχει ήδη μια πιατέλα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, απαραίτητο συμπλήρωμα στο στολισμό του σπιτιού. Μαζί και οι πιο περίτεχνες γλυκές εκπλήξεις που κάθε χρόνο λανσάρουν οι pastry chefs μας για τα πλουμιστά τραπέζια και τα δώρα στα καλέσματα. Το γλυκό σερί ολοκληρώνεται με τις κάθε είδους βασιλόπιτες και το συννεφένιο panettone, που με το σπαθί του έχει πάρει μια θέση στο ελληνικό σπίτι. Η σοφή συμβουλή είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα που εγγυάται ένα ζαχαροπλαστείο, ακόμα κι αν αυτό αναπόφευκτα σημαίνει υψηλότερη τιμή. Θα το ανταποδώσει με το παραπάνω!
Τα μικρά έργα τέχνης του Dimitris Economides

Ο γνωστός για τις αρτίστικες δημιουργίες του με εξαιρετικά υλικά Dimitris Economides προτείνει φέτος 6 ντιζαϊνάτους κορμούς, που πραγματικά λυπάσαι να "χαλάσεις”…
Η κατάλευκη, μίνιμαλ Vanilla με dacquoise αμυγδάλου, praliné βανίλια, crémeux βανίλια–okinawa, mousse βανίλια. Μια σειρά από πακετάκια δώρου που σχηματίζουν κορμό είναι η παιχνιδιάρικη Noisette Maison Martinet, με sablé diamant, dacquoise φουντούκι, crêpes dentelles, crémeux φουντούκι και mousse φουντούκι-βανίλια. H "κυβιστική” Chocolat, μια αποθέωση της σοκολάτας με sablé chocolat, biscuit Sacher-chocolat, praliné και mousse grue de cacao, mousse chocolat. Ενα παραμυθένιο σπιτάκι στολίζει την Apotheosis De Marron από μπισκότο βουτύρου, biscuit marron, crémeux marron, mousse βανίλια, για τους λάτρεις του κάστανου. Η θεαματική, κατακόκκινη Lucky, μια σειρά από σάκκους του Αη Βασίλη από streusel chocolat, biscuit cacao, crémeux Yuzu - chocolat, confit framboise, mousse Perou. Τέλος, το Santa’s Sleigh, ένα έλκηθρο του Αη Βασίλη γεμάτο δώρα που θα ενθουσιάσει και τους μικρούς, από σοκολάτα γάλακτος Madagascar 40%, σοκολάτα Sao Tome–Peru 70% και Praliné φουντούκι.

Αλλά εδώ θα βρείτε και και μοσχοβολιστά κουραμπιεδάκια και μελομακάρονα, απλά ή με επικάλυψη εκλεκτής bitter σοκολάτας (Λεωφ. Κηφισίας 340 Ν.Ψυχικό 210 6755000).
Οι fine pastry γιορτινοί κορμοί και μια galette des rois στο Ourse

Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του ζαχαροπλαστείου ”Ourse" ετοιμάζουν κάθε χρόνο τους limited edition κορμούς τους και μια βασιλόπιτα κέικ ενώ και η κλασική κασετίνα τους από σοκολατάκια είναι μια καλή ιδέα για δώρο. Για φέτος, οι πέντε γιορτινοί κορμοί τους καλύπτουν όλα τα γούστα:
Ο φρουτένιος, με τραγανό μανταρίνι, μαρέγκα, κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης, κρέμα λεμόνι και μανταρίνι. Ενας άλλος, που μοσχοβολάει χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά με δυο σοκολάτες, Gana γάλακτος και Equador bitter και ελληνικά καραμελωμένα μύρτιλλα. Για τους λάτρεις του κάστανου, ο Mont Blanc, με μαρέγκα, κρέμα κάστανου και κάστανο confit. Ενας κορμός total φιστίκι Αιγίνης σε πραλίνα, στο μπισκότο και στη μους και, τέλος, ο κορμός Σοκολάτα με μαλακό μπισκότο κακάο και πραλίνα φουντουκιού.

Για την Πρωτοχρονιά ετοίμασαν μια βασιλόπιτα-κέικ με μανταρίνι και μπαχαρικά ενώ, για κάτι διαφορετικό, υπάρχει πάντα η δική τους εκδοχή της γαλλικής βασιλόπιτας Galette des Rois, φέτος με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης. Στα κλασικά, θα βρείτε άπαιχτα μίνι κουραμπιεδάκια με αιγοπρόβειο βούτυρο και μελομακάρονα-μπουκίτσες με βιολογικό μέλι από την Ικαρία (Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 2121067019).
Τα γλυκά-στολίδια και η γαλλική flan κάστανο στο In Love Again

Χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή από την pastry cheffe Φάνια Ανδρεάδη στο γλυκύτατο In Love Again, με μια σειρά πανέμορφα ατομικά γλυκίσματα με γιορτινή όψη, ιδανικά για δώρο, αλλά και τη flan κάστανου που θα κάνει αίσθηση στο τραπέζι. Μεταξύ τους και vegan προτάσεις από την pastry cheffe Κατερίνα Θωμαΐδη.
Ενα κατακόκκινο "χριστουγεννιάτικο στολίδι” με mousse από πραλίνα κουκουνάρι, compoté ρόδι, crémeux πραλίνας κουκουνάρι και κέικ ξηρών καρπών με κάρδαμο. Το Mont Blanc τους γίνεται με τραγανή βάση αμυγδάλου, dacquoise φουντουκιού, crémeux κάστανο, μαρμελάδα cassis, bavaroise βανίλιας με ρούμι και vermicelli κάστανου. Η "καρυδόπιτα” που θυμίζει κερί έχει crémeux από πραλίνα πεκάν, crémeux ανθόνερο και bavaroise βανίλια. Η Snowflake, μια vegan νιφάδα χιονιού, έχει σοκολατένιο biscuit, crumble και πραλίνα καρύδας, compote κεράσι και δροσερή mousse καρύδας. Υπάρχει, ακόμα, ένα υγρό κέικ με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, frosting με αρώματα μελομακάρονου και χειροποίητη πραλίνα πεκάν και η παραδοσιακή γαλλική flan κάστανου, με απαλή κρέμα κάστανο και vermicelli κάστανου (Κλείτου 3, 210 3242627).
Η επέλαση τoυ panettone

Καθώς φτάσαμε στο σημείο μια σειρά από ζαχαροπλαστεία ή και φούρνοι να φτιάχνουν το δικό του panettone, ας γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική παρασκευή με βάση το προζύμι και μια πολύωρη διαδικασία, η οποία σπάνια ακολουθείται. Τα εκλεκτά υλικά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, και να έχουμε υπ’όψη, ότι τα panettone μαζικής παραγωγής που θα βρούμε στα σουπερμάρκετ δεν συγκρίνονται σε ποιότητα και γεύση με τις χειροποίητες παρασκευές.

Αυθεντικό, πεντανόστιμο και αέρινο panettone βρίσκουμε στο Madame Fraise από τον pastry chef Ευγένιο Βαρδακαστάνη (Υμηττού 225 στο Παγκράτι, τηλ. 2114186086), τα ιδιαίτερα, πλούσια σε υλικά και εντυπωσιακά σε εμφάνιση του pastry chef Αντώνη Σελέκου (Εριφύλης 2 Παγκράτι, τηλ. 210 7248888) και, βέβαια, το διάσημο πλέον αυθεντικό μιλανέζικο panettone Mito21 που παρασκευάζει στο Μιλάνο ο ρεθυμνιώτης Μιχάλης Τυράκης και φέτος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση των 3 αστεριών από τα απαιτητικά Great Taste Awards: πρόκειται για panettone artigianale, με διαδικασία που διαρκεί 72 ώρες και περιέχει μόνο φυσικά υλικά. Βγαίνει σε κλασικό, στο al Cioccolato με κυβάκια μαύρης σοκολάτας και βανίλια Μαδαγασκάρης, το σοκολατένιο vieneze με κομματάκια βερίκοκου και σοκολάτας, αλλά και το πρωτότυπο al Parmiggiano, με τυρί parmiggiano 12μηνης ωρίμανσης, ιδανικό για να συνοδέψει διάφορα deli. Τα βρίσκουμε στις κάβες ΟΑΚ, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, στο Πεντελικό (Λεωφ. Πεντέλης), στο Benito (Γλυφάδα, Π. Φάληρο), στο Les Connaisseurs στο Golden Hall.
Μας άρεσε, επίσης, το χειροποίητο panettone με φυσικό προζύμι, εκλεκτά υλικά και τη αυθεντική διαδικασία της Αθηνάς Ντούρα, στον φούρνο-ζαχαροπλαστείο Ντούρα στο Χαλάνδρι (Επιδαύρου 87, 210 6853298) και στο Oggi (Βουλής 17, κέντρο).
Τα κλασικά αγαπημένα του Couel

Tραγανές δίπλες, μυρωδάτα μελομακάρονα, βουτυράτοι κουραμπιέδες, κορμοί σοκολάτας είναι μερικά από τα χιτ των ημερών στα ζαχαροπλαστεία "Couel", με τέσσερις και βάλε δεκαετίες εμπειρίας. Η οικογένεια Δημητρίου, με καταγωγή από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, δραστηριοποιείται στη ζαχαροπλαστική από το 1974, πάντα με το ίδιο μεράκι και έχοντας τα αγνά υλικά σε πρώτο πλάνο.  
(Ασκληπιού 109 & Τσιμισκή / Ιπποκράτους 30, κέντρο, 2103606220, www.couel.gr, Fb: Couel, Ig: @couel_patisserie)

Μελομακάρονα, κλασικά και καλοφτιαγμένα

Τι ζητάμε από ένα μελομακάρονο; Εκλεκτό ελαιόλαδο -έστω σε συνδυασμό μ’ ένα σπορέλαιο, όχι όμως φοινικέλαιο-, γνήσιο θυμαρίσιο μέλι, ωραία υφή και ισορροπημένο μέλωμα. Δεν τα βρίσκουμε συχνά. Κάποια που μας ικανοποιούν είναι του Takis Bakery (Μισαραλιώτου 14, 21 0923 0052 Κουκάκι), εκείνα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Αφοι Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82 κέντρο), οι εκλεκτές μπουκίτσες του Le Greche (Mητροπόλεως 16Α Σύνταγμα, Λυκούργου 2 Ν.Ψυχικό), εκείνα του Κ. Κωστάκη στο A la Grec με κρητικό μέλι (Αγ. Παρασκευής 65 Χαλάνδρι), τα κομψά του Pastry Family στο Παγκράτι (Ριζάρη 19) κι εκείνα της Ρίτας Αμιραλιάν στο Rita’s Cookies (Δομοκού 40α Πειραιάς Κοκκινιά, 210 4912323). Σε αυτά να προσθέσουμε και εκείνα των Πολίτικων ζαχαροπλαστείων που αναφέρουμε στις βασιλόπιτες, των Couel, του Dimitris Economidis και του Ourse.
Βασιλόπιτες οι κλασικές, οι πολίτικες…
Νόστιμα και περίτεχνα κέικ που βαφτίζονται "βασιλόπιτες” θα βρείτε παντού. Αν επιμένετε, όπως εμείς, στην παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα που θυμίζει πυκνό, μυρωδάτο τσουρέκι, με τη λαστιχωτή υφή, τη γεύση και τα αξεπέραστα αρώματα, αυτή που κουβαλάει τις παιδικές μας γιορτινές μνήμες, ψάξτε την σε ζαχαροπλαστεία με πολίτικες ρίζες, με πιο φημισμένα το "Ρίο” (Πρωτέως 4-8 Π.Φάληρο 210 9831892), τη "Ριβιέρα” (Τρίτωνος 119, Π.Φάληρο 2109826670), το "Belle Vue" στη Ν.Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 104 ), το "Pelit" στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 16), την Τούλα στο Παγκράτι (Ευτυχίδου 41), το "Πετέκ" στην Πλ. Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου 81). Πολύ καλές και αυτές από τα "Γιούλια” (Α. Παναγούλη 74 Ν. Ιωνία 210 2798351).
Το ψωμί του γιορτινού τραπεζιού
Είναι διαφορετικό, με χριστουγεννιάτικα αρώματα, μια ευχάριστη έκπληξη στο τραπέζι. Δοκιμάσαμε και μας άρεσε εκείνο που φτιάχνει το Bread B.C., ένα πραγματικό, σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης με φυσικό προζύμι, γλυκάνισο, κομματάκια βερίκοκου και αμύγδαλα (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι τηλ. 210 685 1961)
 
 
 
 
 
 
 
