Η ΕΛΛΕΤ για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου και επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ανάμεσα σε όσα προϋποθέτει το σχετικό ψήφισμα.

Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συμφωνεί με το ψήφισμα του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) το σχετικό με την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου σε μια περιοχή με πολύ χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Όπως και ο ΣΕΠΟΧ αναφέρει, η κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του Άλσους, που έχει εξαγγελθεί από το 2002, θα απαιτήσει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την κοπή εκατοντάδων δέντρων. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται η έκταση του πάρκου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αθήνας, θα μειωθεί κατά 30%.

Ως εκ τούτου, σε απόλυτη συμφωνία με τις προτάσεις των κατοίκων, του ΣΑΔΑΣ και του ΣΕΠΟΧ, προτείνεται η αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου, με το δεδομένο μάλιστα ότι η γύρω περιοχή προσφέρει σημαντικό αριθμό κενών μεγάλων κτιρίων που είναι εφικτό να στεγάσουν ένα τέτοιο Μουσείο, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. 

Το "Αρχαιολογικό Άλσος" που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και πάρκο, θα πρέπει να διατηρήσει το διττό χαρακτήρα του - όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα- και να συνεχίσει να αποτελεί "ανοιχτό" αρχαιολογικό χώρο ως τόπο προβολής πολιτισμικής/ιστορικής κληρονομιάς και συγχρόνως χώρο πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση

Οι όποιες παρεμβάσεις τόσο στο Αρχαιολογικό Άλσος όσο και στον περιβάλλοντα αστικό ιστό, θα πρέπει να καλύπτουν, παράλληλα με το ρόλο της περιοχής σε μητροπολιτικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων και σημερινών χρηστών του άλσους. Ως εκ τούτου απαραίτητο στοιχείο του όποιου σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων είναι η ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχή του κοινού, όπως και οι αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus επιτάσσουν. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.